Wat is drillrap? En hoeveel kwaad kan het?

Mijn partner – werkzaam in het middelbare onderwijs – kwam onlangs thuis met de vraag: “Marion, heb jij wel eens gehoord van Drillrap?” Waarop ik antwoorde: “Drillrap? Is dat een rap over kikkerdril?” Flauwe grap, ik weet het, maar ik hou van flauwe grappen. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Onder scholieren blijkt het echter een hit te zijn. Tijd om er eens in te duiken, want het is allemaal niet zo onschuldig. Als ouder van een puber is het belangrijk dat je op de hoogte bent (en blijft) van dit soort trends.

Wat is drillrap?

Drill is afkomstig uit Engelstalige straattaal en betekent “vechten” of “wraak nemen”. Drillrap is een stijl van rapmuziek dat in de begin jaren 2010 in Amerika (Chicago) is ontstaan. Via Londen is de muziek rond 2018 ook naar Nederland gekomen. De stijl wordt gedefinieerd door donkere, gewelddadige, nihilistische teksten en onheilspellende beats. Het belangrijkste kenmerk van deze muziekstijl is de verheerlijking van geweld. En daar zit dan ook precies het gevaar.

Verbale bedreigingen

Drillrap gaat over het harde leven op straat, vaak door jongelui die onherkenbare maskers dragen of bivakmutsen. Met hun muziek rappen ze over hun vijanden en hun problemen. Verbale bedreigingen worden hier niet bij geschuwd, net zomin als het tonen van wapens.

Wellicht kom je het genre niet tegen in de hitlijsten, toch heeft de muziek een trouwe fanbase. Sommige nummers, zoals bijvoorbeeld nummers van de Amsterdamse 73 De Pijp, hebben tot meer dan een miljoen streams op Spotify.

lijn groen oudersenzo
Wat is drillrap? En hoeveel kwaad kan het?

Van online drillrap naar de werkelijkheid

Online zijn er talrijke videoclips te zien waarbij – veelal jonge – rappers rondzwaaien met machetes en kapmessen. Jonge knapen die opscheppen over steekpartijen en geweld verheerlijken. Helaas wordt drillrap ook in Nederland steeds populairder en dat is een zorgwekkende ontwikkeling. Want jonge kinderen zijn zich niet bewust van de consequenties. Ze dragen messen om stoer te doen of erbij te horen, maar daarin schuilt een levensgroot gevaar. Het is helaas maar een kleine stap tussen een mes bezitten en een mes gebruiken. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje.

Geweldsincidenten

De afgelopen jaren worden regelmatig geweldsdelicten in verband gebracht met drillrap. Groepen die elkaar uitdagen en ophitsen via raps maar er zijn ook raps waarbij jongeren pronken met geweld en oproepen winkels te beroven of overvallen te plegen. Voor elk feit kun je punten verdienen waarbij scores worden bijgehouden op social media. In Nederland vielen al doden bij confrontaties tussen drillrapgroepen.

Naar aanleiding van de schietpartij onlangs in Zoetermeer, waarbij 17-jarige jongens onder vuur werden genomen, liet Burgemeester Michel van Bezuijnen van Zoetermeer weten dat het wapengebruik onder jongeren aan het veranderen is. Volgens hem begon het met steekwapens, maar zien ze het nu steeds vaker verschuiven naar vuurwapens. Een zorgelijke ontwikkeling.

Praat erover

Luisteren je kinderen naar deze muziek? Verbieden te luisteren heeft niet zoveel zin, dan maak je het alleen maar aantrekkelijk(er) en sluit je de mogelijkheid tot communicatie af, terwijl het juist belangrijk is dat je deze openhoudt. Luister eens een nummer met ze mee. Wat vinden ze aantrekkelijk aan deze muziek? Waarom luisteren ze? Wat vinden ze van de verheerlijking van geweld? Hoe beïnvloedbaar zijn ze? Hoe staan vrienden tegenover deze muziek? Stuk voor stuk belangrijke vragen waar je samen met je zoon of dochter over zou kunnen praten.

Voorkomen is beter dan genezen… zowel voor de daders als voor de slachtoffers.

liefs Marion

Meer informatie

Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?
Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Waarom kijken kinderen eigenlijk naar porno?
Mijn puber heeft verkeerde vrienden! Wat nu?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *