De 20-weken echo: Een belangrijke stap in je zwangerschap

Een van de meest spannende momenten tijdens de zwangerschap is ongetwijfeld de 20-weken echo. Deze echo, ook bekend als het structureel echoscopisch onderzoek, is een belangrijke mijlpaal die je helpt om een beter beeld van je baby te krijgen. Maar wat gebeurt er precies tijdens de 20-weken echo? Waar wordt naar gekeken? En wat betekent het als er iets niet goed is?

20 weken echo

Wat is de 20-weken echo?

De 20-weken echo is een uitgebreid echografisch onderzoek dat plaatsvindt rond de 20ste week van je zwangerschap. Dit is niet zomaar een echo om even naar je baby te zwaaien, maar een belangrijk medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om de gezondheid en ontwikkeling van je baby te controleren.

Waar wordt naar gekeken?

Tijdens de 20-weken echo wordt er uitgebreid gekeken naar de fysieke ontwikkeling van je baby. Er wordt gekeken naar de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de placenta. Maar wat dit onderzoek vooral uniek maakt, is dat er specifiek wordt gekeken naar mogelijke lichamelijke afwijkingen.

De echoscopist controleert de ontwikkeling van de organen van je baby, zoals het hart, de hersenen, de nieren en de maag. Ook wordt er gekeken naar de groei van de armen en benen, de vorm van het hoofdje en de positie van de baby in de baarmoeder.

Wat als er iets niet goed is?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de mogelijkheid dat er iets niet goed zou kunnen zijn. Hoewel de meeste baby’s gezond zijn, kunnen er tijdens de 20-weken echo soms afwijkingen worden gevonden.

Als er iets wordt gevonden dat extra aandacht nodig heeft, zal de echoscopist je doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Dit kan bijvoorbeeld een gynaecoloog of een kinderarts zijn. Het is belangrijk om te weten dat niet alle afwijkingen die tijdens de 20-weken echo worden gevonden, ernstig zijn of dat ze een negatieve impact op het leven van je kind zullen hebben.

Het kan ook gebeuren dat de echoscopist iets ziet dat niet helemaal duidelijk is. In dat geval wordt er vaak een vervolgecho gepland om een beter beeld te krijgen.

Kan de 20-weken echo ook later?

Als je deze echo later wilt hebben, is het belangrijk om dit met je verloskundige of gynaecoloog te bespreken. Hoewel het technisch mogelijk is om de echo later te doen, kan het zijn dat sommige aspecten van de baby’s ontwikkeling niet zo duidelijk zichtbaar zijn als ze zouden zijn rond de 20 weken. Bovendien, als er tijdens de echo een probleem wordt ontdekt, kan het nuttig zijn om dit eerder dan later te weten, zodat er voldoende tijd is voor vervolgonderzoek of beslissingen over de zorg.

Wat kost een 20 weken echo?

De kosten voor een 20-weken echo kunnen variëren afhankelijk van de kliniek of het ziekenhuis waar deze wordt uitgevoerd. Gemiddeld liggen de kosten op dit moment rond de 180 euro, echter wordt de 20-weken echo volledig vergoed vanuit de basisverzekering en valt deze niet onder het eigen risico. Dit betekent dat je niet hoeft te betalen voor deze echo, ongeacht de kosten.

Het is altijd een goed idee om bij je zorgverzekeraar te controleren of er met betrekking tot de dekking van prenetale kosten wijzigingen zijn.

Een volle blaas bij een echo

Bij de 20-weken echo, is het meestal niet nodig dat de blaas vol is, omdat de baarmoeder dan groot genoeg is en zich al boven het bekken bevindt. Bij echo’s in een vroeger stadia van de zwangerschap kan een volle blaas de beeldkwaliteit van een echo verbeteren. Dit komt omdat geluidsgolven beter door vloeistoffen (zoals de urine in een volle blaas) dan door lucht of vetweefsel reizen. Hier zijn een paar redenen waarom een volle blaas nuttig kan zijn:

Verhoogt de zichtbaarheid
Een volle blaas duwt de baarmoeder omhoog uit het bekkengebied. Dit maakt het gemakkelijker om de baarmoeder en de foetus te visualiseren, vooral in de vroege stadia van de zwangerschap.

Werkt als een echografisch venster
Een volle blaas fungeert als een soort ‘venster’ voor de echoapparatuur. De urine in de blaas biedt een duidelijk pad voor de ultrasone golven om de structuren erachter te bereiken.

Verbetering van de beeldkwaliteit
De vloeistof in een volle blaas helpt de beeldkwaliteit te verbeteren door een duidelijk onderscheid te bieden tussen de blaas (een vloeistofgevuld orgaan) en de omringende weefsels.

Het is echter belangrijk op te merken dat een volle blaas niet altijd nodig is voor alle soorten echo’s.

liefs Marion

Meer informatie

Echo, een kijkje in je buik
Pretecho, wat is het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *