Vertellen aan je (schoon)ouders dat je zwanger bent

Vertellen aan je ouders dat je zwanger bent

Een spannend moment: Vertellen aan je ouders en/of schoonouders dat je zwanger bent. Vroeger werd dit gewoon gedaan, maar tegenwoordig wordt er steeds meer een happening op zich van gemaakt. Meestal wordt het de eerste drie maanden stil gehouden, zodat je alle tijd hebt om een leuke manier te bedenken. En als het dan zover is… dan kun je groots en ludiek uitpakken!

Heb je zelf al een idee hoe je het gaat doen? Natuurlijk kun je het ook “gewoon” vertellen, want de boodschap is al bijzonder genoeg. Die heeft natuurlijk helemaal geen toeters en bellen nodig. Maar wellicht wil je er toch een spektakel van maken en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Voor ouders is het net zo bijzonder als voor jou.

Wij hebben onze bezoekers gevraagd hoe zij dit aan de aanstaande opa en oma hebben verteld. We ontvingen zeer ludieke manieren en die willen we je niet onthouden. Heb je zelf ook zo’n origineel idee? Laat het ons weten en mail je idee naar info@oudersenzo.nl .

Muffins

Ik heb kant en klare muffins gekocht en die voorzien van witte glazuur en die vervolgens versierd met roze en blauwe muisjes. Zelf vlaggetjes gemaakt met cocktailprikkers en een papiertje waarop een vraagteken tussen 2 vakjes staat. In het blauwe vakje BOY? en in het roze vakje GIRL?
Iedereen was zeer verrast toen ze de traktatie op tafel zagen staan, omdat niet veel collega’s wisten dat we ermee bezig waren.

Geheime traktatie

Wij zeiden tegen mijn ouders dat ik iets lekkers had gebakken. In plaats daarvan namen we beschuit met muisjes mee. Op een schaal en een theedoek eromheen, zodat het leek dat het nog warm moest blijven. Eenmaal bij mijn ouders heb ik het op een bordje geserveerd met koffie.

lijn groen oudersenzo
Ludieke manieren om te vertellen aan je ouders dat je zwanger bent

Een briefje

We hadden een test gedaan in Spanje en die bleek positief te zijn. Toen we naar huis gingen hebben we voor beide grootouders een briefje gemaakt en tussen de foto’s gestoken met een gedicht erop en een foto van een positieve zwangerschapstest. Volledig onverwachts maar meer dan gewenst!

Het tekstje voor mijn mama (grootmoeder Omamie):

Lieve mama, (Omamie)

Je hebt me het leven gegeven en van de eerste dag, dat ik in je armen lag, ben jij de persoon die me liefde gaf.
Van toen afaan is er een warme, onafscheidelijke band ontstaan, die altijd zal blijven voortbestaan. Je creëerde voor ons een veilig nest, onder mama’s vleugels zit je het best.
E
n veegde mijn traantjes weg toen ik verdrietig was, jij was degene die me verhaaltjes voorlas.
Je vulde mijn buikje toen ik honger had.
Wanneer ik vuil was, deed je me in bad.
Veel warmte en wijsheid heb ik van jou mogen ontvangen, je vervulde altijd ieders verlangen.
Het zal moeilijk zijn om jou te kunnen evenaren, maar ik zal het toch moeten proberen, want binnen negen maand zal ik Stefan’s en mijn kindje baren
Mama, jij noemde me Sofie, mag ik jou nu noemen OmaMie?

Foto eerste echo

De foto van de eerste echo hebben wij vergroot en gelamineerd. Deze hebben we toen overhandigd met de mededeling: ‘We hebben onlangs een foto van jullie toekomstig kleinkind laten maken.’

Lekker etentje

Ik zou mijn schoonouders uitnodigen om te komen eten bij ons thuis, en dan een slabbetje aangeven met de tekst “Mijn liefste opa en een met mijn liefste oma” erop. Mooi toepasselijk.

Ingescande zwangerschapstest

Toen wij zwanger waren van onze dochter hebben wij het op de volgende manier aan de opa’s en oma’s verteld.
We hebben een zwangerschapstest ingescand met als achtergrond de binnenkant van een doosje. Dit hebben we uitgeknipt en onderin het doosje gelegd. Toen hebben we een zakje met blauw/witte en roze/witte chocolaatjes gekocht en deze in het doosje gedaan. Aan het doosje een paar kleine sokjes gebonden en toen het doosje dichtgebonden met een lintje.

Op moederdag

Bij mijn eerste zoontje had ik een fotootje van de echo op een kaartje geplakt en dat bij Moederdag gegeven.
Bij mijn tweede zoontje hadden we mn oudste zoontje een romper aangetrokken met de tekst hoera ik krijg een broertje of zusje en tegen mijn moeder gezegd dat hij nodig verschoond moest worden en of zij het even wilde doen.

Samen met het reisverslag

Mijn man en ik waren net terug van vakantie uit Thailand. De volgende dag deed ik een zwangerschapstest en die was positief. We konden het nieuws niet voor ons houden en gingen diezelfde avond onverwachts bij mijn schoonouders langs. Eerst brachten we een uitgebreid reisverslag uit en toen zei mijn man: We gingen met z’n tweeën heen en kwamen terug met z’n drieën. Mijn schoonouders stonden voor een raadsel. Het duurde even en vroeg mijn schoonvader: een baby? Zo vertelden we hen dat we een baby verwachtten.

Verjaardagskadootje

Het was de bedoeling eerst te trouwen en dan pas een zwangerschap. Omdat mijn zussen heel lang gedokterd hebben hadden we een snelle zwangerschap niet verwacht.

Ik was gestopt met de pil en we waren aan het kijken wat we voor een bruiloft we wilden. Toen ik op 2-2-2002 een week over tijd was en mijn borsten gevoelig werden wist ik dat het raak was. Heel gelukkig maar toch ook van nu zijn we nog niet getrouwd maakte we snel andere plannen.

Op mijn verjaardag 13 maart zijn we in ondertrouw gegaan en wisten onze getuigen alleen dat we gingen trouwen. Mijn verjaardag hebben we op de zaterdag na mijn verjaardag ’s avonds gevierd. Daar waren al mijn broers en zussen en de zussen van mijn man en zijn ouders. Verder niemand gevraagd. Dit vonden ze wel raar maar ook wel gezellig.

Toen hebben we nadat iedereen een borreltje of fris had gekregen, verteld dat we in juni zouden trouwen. Dat was natuurlijk groot nieuws en iedereen was dolenthousiast. Een half uurtje daarna zei mijn man en nu heb ik nog een nieuwtje. We zijn in blijde verwachting! Daarna kwamen de foto’s van de echo te voorschijn. Het was een gezellige en indrukwekkende verjaardag, die nog vaak na gesproken is. En bij mijn schoonouders was dit het geweldigste wat ik kon vertellen omdat mijn man de stamhouder is zoals zij dat noemen en nu met zijn 39 toch nog papa werd en ging trouwen. En toen op 28 september 2002 dan ook nog een jongen zich aandiende (Sjoerd) was het feest helemaal compleet. Dit omdat we door mijn medische voorgeschiedenis al snel ook verteld hadden dat we het bij één kind moesten laten

Met de video

We hebben de videoband met daarop de echo in de recorder geschoven en vervolgens op play gedrukt. De verrassing was compleet!!! Ze dachten dat het de vakantievideo was.

Alvast een uitnodiging

Ik heb ze een kaart gestuurd met uitnodiging en datum erop om op het feestje te komen.

Een slabbetje

Ik heb ze een slabbetje gegeven met de tekst: Opa en oma!

Een echofoto

We hebben de echofoto laten zien en op chocolaatjes met muisjes erop getrakteerd.

Gewoon verteld

Onze ouders hebben we het gewoon verteld. We hebben eerst gebeld hoe laat ze thuis waren want dat we iets moesten vertellen we konden het gewoon niet voor ons houden omdat het blijde nieuws lang op zich had laten wachten en we zo ongeduldig waren dat we geen tijd hadden om iets speciaals te verzinnen.

Babyrammelaar

We hebben opa en oma een kadootje gegeven hierin zat een babyrammelaar en toen wisten zij genoeg was erg leuk.

Bloemen met speen

Ik heb een grote bos bloemen voor mijn ouders gekocht en daar een speentje tussen gehangen. Ze hadden eerst niks in te gaten en de bloemen in een vaas gezet. Ik zei nog even niks… pas later op de avond zag mijn moeder ineens het speentje tussen de bloemen hangen en viel het kwartje.

T-shirt

We hebben opa, oma, ooms en tantes allemaal een t-shirt gegeven met de tekst: ‘Binnenkort wordt ik opa/oma/oom/tante’. Ze vonden het echt geweldig.

In pyama

Hoe vertelde ik mijn ouders dat ik zwanger was, dat zal ik nooit vergeten. Drie weken eerder had ik in het ziekenhuis te horen gekregen dat mijn gezondheid stukken verbeterd was na mijn openhartoperatie en dat een zwangerschap mogelijk was, maar door afwijkingen die ik heb zou een natuurlijke zwangerschap moeilijk of niet gaan, ik kreeg al een controleafspraak voor over een jaar en al zou ik dan nog niet zwanger zijn zou zij mij doorsturen naar afdeling gynaecologie. Ik was dus blij, maar daarnaast ook bang dat ik niet natuurlijk zwanger zou raken en weer een medische mallemolen in zou moeten. Ik heb hier lang met mijn moeder over gesproken.

Precies 3 weken later was ik ziek, misselijk, moe, dacht eigenlijk meteen, dit kan ik nu niet gebruiken, ik wil zwanger worden wil nu geen maag / darm infectie krijgen, waar ik wel vaker last van had. Dus anders dan normaal ging ik meteen naar de huisarts, normaal ga ik niet zo gauw, maar dit moest weg, ik wilde zwanger raken.

De huisarts vroeg of ik al zwanger kon zijn, tja ik was 3 weken gestopt met de pil, maar door wat er in het ziekenhuis gezegd was geloofde ik niet dat dit al kon, de arts deed toch een test om dat dan uit te sluiten, maar uitsluiten kon niet, ik was al zwanger, daardoor de klachten!

Dolgelukkig

Ik heb welgeteld een hele dag mijn mond kunnen houden, ik en mijn vriend waren dolgelukkig, we zouden de volgende middag het tegen mijn ouders gaan vertellen. Totdat ik er om 5 uur ’s ochtends erachter kwam dat dan mijn vader niet thuis was. Ik belde ze om 5.00 uur op, om 5.15 zou vader vertrekken naar zijn werk, zei tegen mijn moeder houd papa even thuis er is iets’.

Met pyjama en al sprong ik in de auto en ben ik naar ze toe gereden, wat zagen hun gezichten er gespannen uit, ze dachten dat er iets erg gebeurd was, toen vertelde ik dat ik ze opa en oma ging maken, dat ik zwanger was, dat ik voor ons pap zijn verjaardag een kleinkindje zou geven (ik was op zijn verjaardag uitgeteld). Ze waren door het dolle, ons pap is voor de eerste keer in 20 jaar weer mee naar de stad gegaan, hij ging niet werken er moesten babyspullen gekocht worden zij hij, mama natuurlijk door het dolle dat ik zwanger was en dat papa mee wilde gaan stadten. Ik ben me aan gaan kleden en om 9 uur stonden we in de stad babyspullen uit te zoeken.

Het was geen originele aankondiging, daar stond mijn hoofd ook niet naar, ik wilde het alleen maar zo snel mogelijk aan mijn ouders vertellen, ondertussen is mijn dochter al weer geruime tijd geboren, maar ik weet wel dat ik de meest trotse opa en oma voor haar heb die ze maar kan wensen.

Fotolijstje

Ik heb mijn echo in een fotolijstje gedaan met een gedichtje daarboven. In dat gedichtje stond bijvoorbeeld dat ze binnenkort opa en oma gaan heten, et cetera. Ik heb dat fotolijstje ingepakt, ben met ze uit chinezen gegaan, en heb het toen daar gegeven! Ze vonden het erg leuk!

Kerstkadootje

We hebben onder de kerstboom een ingepakte positieve zwangerschapstest gelegd en deze als laatste uit laten pakken… Het viel heel goed in de smaak!

Verpakte test

Met de eerste zwangerschap ( was rond sinterklaas) hebben we de zwangerschapstest met cadeaupapier verpakt en die aan mijn ouders gegeven.

De tweede keer, had ons zoontje een shirtje aan met de tekst: ‘Ik word een stoere grote broer’ en toen bij mijn ouders en schoonouders op visite gegaan.

De derde keer had ik op twee velletjes nijntje geborduurd. Een nijntje in het roze, en eentje in het blauw. Die kaartjes had ik in een bosje rozen gehangen en die gegeven met Pasen aan de beide ouders.

Speentje

We hebben het mijn ouders en schoonouders verteld door ze een ingepakt speentje te geven.

Andere leuke ideeen kunnen zijn

  • Geef je ouders een kerstbal met “opa en oma”.
  • Bak een taart en schrijf er iets op! (Weet je het geslacht? Dan kun je de taart in kleur bakken!)
  • Kop een mok/kopje met opa of oma erop.
  • Maak een ludieke foto (kijk eens op Pinterest voor voorbeelden).
  • Een voorleesboekje met een lieve tekst voorin.
  • Fotolijstje met een ludiek handgeschreven briefje.
liefs Marion

Meer informatie

Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?
Originele manieren om te zeggen: jullie worden opa en oma!
Originele cadeautips voor de (aanstaande) opa en oma
Gender reveal party: Hoe organiseer je een onthullende party?
Tips voor de babyshower! Zo maak je er een onvergetelijk feest van!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *