Koksmaatje in de keuken. Zo maak je hem enthousiast voor de gezonde maaltijd!

Kleine kinderen willen graag doen, wat jij doet. Dat kan van alles zijn, stofzuigen, soppen, ramen wassen en dus ook helpen met koken als klein koksmaatje! Misschien niet altijd even handig maar als je toch de tijd hebt, is het wel heel leuk voor ze en… het heeft echt wel voordelen om hem te laten helpen, want de kans is groot dat hij daarna vol enthousiasme zijn bordje leeg eet, ook de gezonde gerechten.

Interessant zo’n koksmaatje!

Het voordeel van je peuter als koksmaatje is dat ze het gemaakte eten waarschijnlijk ook gelijk interessanter vinden en misschien daarom ook beter gaan eten. Maar waar kunnen ze nou allemaal bij helpen? Want om ze nou gelijk een vleesmes in handen te geven om het vlees in stukjes te snijden, is natuurlijk niet zo’n goed idee. Maar er blijft natuurlijk genoeg over, waar ze wel bij kunnen helpen.

Een koksmaatje, leuk! Eh… maar met wat?

Pas natuurlijk op voor scherpe apparaten in de keuken, of hete pannen. Het helpen met koken moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Als je de veiligheid voor je kindje hebt gewaarborgd, zal je merken dat het vooral ook heel gezellig is om samen aan de slag te gaan. En bovendien leerzaam! Naarmate hij ouder wordt, zal hij steeds meer kunnen doen, maar in eerste instantie kan je peuter bijvoorbeeld helpen bij het wassen de groente, droge ingrediënten met elkaar mengen, boontjes breken, iets op de weegschaal leggen zodat jij het kunt afwegen, een beetje deeg kneden, sla droog draaien in een slacentrifuge, mee helpen de tafel dekken of iets voor je afdrogen. Maar je kunt je peuter ook op een krukje bij de gootsteen zetten en hem een bakje met wat water en een lepel geven. Ook dan heeft hij het vast enorm naar zijn zin. Het maakt hem immers niet uit wat hij doet, als hij maar het idee heeft dat hij net zo belangrijk bezig is, als jij.

Leuk voor alle leeftijden

Eigenlijk blijft helpen in de keuken voor alle leeftijden leuk, zijn verantwoordelijkheden kunnen steeds verder worden uitgebreid. En wie weet, kookt je puber uiteindelijk wel een paar keer per week een lekker maaltijd voor jou! Jong geleerd is immers oud gedaan!

Laat je kindje alleen maar helpen op het moment dat je er ook echt de tijd voor hebt. Als je al haast hebt, is het niet zo handig, want je moet hem wel aandacht kunnen geven en verwacht ook niet dat je kindje de keuken net zo netjes zal houden, als jij.

lijn groen oudersenzo
Koksmaatje in de keuken

Tips voor in de keuken

Het kan vriezen en dooien

Gerechten waar zuivel in zit bewerkt, zijn doorgaans minder geschikt om in te vriezen. Restjes vlees en vis kun je ook beter niet invriezen en wanneer je eenmaal iets hebt ontdooid, dan kun je dat ook niet meer opnieuw invriezen.
Zet altijd de datum van invriezen op de pakjes en/of zakjes, voor je ze in de diepvries brengt. Want ook in de vriezer, is het niet ‘eeuwig’ houdbaar.

Gezond eten top 5

1) Eet zo vers en gevarieerd mogelijk
2) Was alle groente en fruit voor je het gaat eten en/of bereiden
3) Laat het zout achterwege.
4) Gebruik geen rauwe eieren (snoep dus ook niet van deeg waarin rauwe eieren verwerkt zijn)
5) Bereid rauwe kip altijd op een aparte snijplank en met een apart mes.

Babyhapjes

Om jezelf tijd te besparen kun je het beste een aantal babyhapjes tegelijk maken. Zeker wanneer er geen zuivel in verwerkt zitten, zijn ze perfect om in te vriezen. Je kunt hiervoor een ijsblokjesbakje gebruiken. Zeker voor de proefhapjes, is dit formaat prima geschikt. De groente even koken in 10 minuten (broccoli) of 15 minuten (worteltjes, bloemkool), pureren en even met de staafmixer of blender fijn pureren. Als je het heel fijn wilt hebben, kun je het zelfs nog even door een zeef halen. Af laten koelen, scheppen in een ijsblokjesbak, folie er omheen, datumsticker erop en invriezen maar!

liefs Marion

Meer informatie

Dit zijn de zeven inspirerende keukentrends voor 2022!
Gooien met eten. Waarom doen peuters dit?
Peutervoeding, wat is gezonde voeding voor je peuter?
Zelf laten eten, wanneer begin je ermee?
Lastige groente eter? Met deze trucs gaat het vast en zeker lukken!
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Supersnel weekmenu (die kinderen ook nog eens lekker vinden)
Houten Speelkeuken – Droomkeukens voor kinderen
Omgaan met een moeilijke eter!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *