Houten Speelkeuken – Droomkeukens voor kinderen

Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen

Kinderen kopiëren graag, dus alles wat wij doen, willen zij ook graag doen. Het geeft ze een gevoel van gelijkwaardigheid, hetzelfde zijn en erbij horen. Dus als wij gaan koken, willen zij dat eigenlijk ook. In de echte keuken is dat een tikkeltje gevaarlijk, maar als ze nou eens een eigen keuken zouden hebben. Een veilige keuken, waar je wel mama of papa kunt nadoen, maar dan zonder risico’s.

Speelkeuken

Heel lang geleden toen ik nog een klein meisje was kreeg ik naast mijn poppenhuis ook een speelkeukentje van mijn ouders. En wat was ik daar blij mee. Ik had er allerlei pakjes bij waarin ik dan zelf wat gedroogde rijst of macaroni stopte. Eten wat niet bederfelijk was. En daarmee ging ik aan de slag. Niet echt natuurlijk, maar zoals je dat als kind kunt beleven. Voor een kind voelt het als echt, vooral als het op ‘echt’ lijkt.
Uren kon ik mij vermaken en ik voelde me een echte keukenprinses, alleen of met een vriendinnetje. En als ik klaar was met mijn potten en pannen, dan aten we het eten natuurlijk op. Het liefst liet ik iedereen mee eten. Mijn moeder ruilde dan de macaroni of rijst met water in voor heerlijke chips. ‘Anders eten we twee keer warm’, zei ze dan. Mooie herinneringen.

lijn groen oudersenzo
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen

Speelplezier

Het keukentje wat ik toen had, staat in schril contrast tot de keukentjes die tegenwoordig te koop zijn. Of dit speelplezier bepalend is? Geen idee. Waarschijnlijk had ik net zoveel plezier met mijn kleine ieniemienie keukentje als tegenwoordig de kinderen hebben met deze pracht en praal. Het ziet er echter wel prachtig uit. Ik zou er zo weer mee gaan spelen. Het lijkt zoveel op een ‘echte keuken’ en hoe geweldig dat kinderen nu gewoon ‘in hun eigen keuken kunnen staan’. Mijn keukentje stond vroeger gewoon voor mijn neus, op de tafel. In de keukens van nu, kun je gewoon staan! Ik snap dat kinderen hier blij van worden en dat daar uren speelplezier in gaat zitten. Naast de prachtige keukens zijn er ook zoveel leuke accessoires te koop! Hoe leuk is het om een pizza te bakken! En alsof spelen niet plezier genoeg is, heeft de pizza zelfs een educatief karakter. Je kindje leert spelenderwijs breuken op te lossen!

lijn groen oudersenzo
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen

Hout en duurzaam

Als ik het mij nog goed herinner was mijn keukentje destijds van een soort dun metaal gemaakt. Tegenwoordig kun je kiezen voor houten keukens, gemaakt van duurzaam hout. Dat geeft niet alleen een warme uitstraling, maar is ook nog eens stevig, waardoor het lang kan mee gaan. Misschien wel voor meerdere generaties. Hoe leuk is dat!
En juist omdat ze er zo mooi uitzien, is het helemaal geen probleem als deze keuken gezellig bij je in de woonkamer staat. Voor kinderen natuurlijk supergezellig om zo lekker dicht bij jou te kunnen spelen. En als jij aan de ‘kook’ gaat, kan je kind ook aan de slag in zijn eigen keuken. Loopt hij in ieder geval jou niet in de weg. De echte keuken is immers geen speelplaats.

Keukenprinsjes en prinsesjes

Jong geleerd is oud gedaan. Wie weet waar deze keuken je kind toe inspireert. Wie weet wordt hij of zij wel de volgende Masterchef! Dat zou zomaar kunnen.
Er zijn diverse modellen te koop en in de super de luxe meest uitgevoerde houten keuken, zit zelfs een vaatwasser! Hoe vet is dat voor de kids?! Een bijkomstig voordeel voor jou: als hij zijn eigen vaatwasser kan in- en uitruimen, misschien kan hij jou dan ook helpen met de ‘grote mensen vaatwasser’. Het is maar een ideetje… Misschien is de opmerking: “Ik kook vanavond” op jonge leeftijd nog niet serieus te nemen en kun je de gerechtjes beter vervangen door chipjes, zoals mijn moeder destijds deed. Maar mogelijk komt er ooit een moment? En is deze keuken daar ooit de inspiratiebron voor geweest.

lijn groen oudersenzo
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen
Houten Speelkeuken - Droomkeukens voor kinderen

Accessoires

Bij een keuken horen natuurlijk accessoires, want anders kun je nog niets. Bij een aantal keukens worden accessoires bijgeleverd zoals een pannensetje. Maar er is nog veel meer verkrijgbaar! Denk bijvoorbeeld aan hamburgers & hotdogs, een heuse chocolade fondue van hout of een sushi set. Die laatste vind ik zelf erg gaaf. Kortom je kan de speelkeukens compleet inrichten met alles erop en eraan en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.
Het voordeel is dat je niet alles in één keer hoeft aan te schaffen. Met zo’n keuken weet je voor de hele familie leuke cadeautjes te verzinnen als je kindje jarig is. Of wat denk je van de naderende feestdagen!

Vind je de keuken te duur om voor zijn verjaardag te geven? Doe het dan met een paar familieleden bij elkaar. Misschien willen jouw ouders of zijn ouders, ook wel mee lappen in de pot. Je geeft je kind hiermee absoluut een cadeau waar veel en vooral lang, plezier aan kan worden beleefd.

Ik wens de kids in ieder geval net zoveel kookplezier als ik destijds heb beleefd!

Liefs Karin

Meer informatie

De leukste kinderkeukentjes om mee te spelen
De leukste grote mensen cadeaus voor kinderen
De ieniemieniekok – Helpen in de keuken
Hoe ziet een veilige keuken eruit?
Klein koksmaatje in de keuken
Houten Speelkeuken – Droomkeukens voor kinderen

Bronvermelding

Tekst: Karin de Vroedt
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *