Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!

De hele babykamer is inmiddels ingericht. Het ledikantje staat klaar om je kindje in te leggen. Nog even en dan is het zover. Je wilt alvast alles in gereedheid brengen. De laatste details moeten kloppen. Goed voorbereid wil je de bevalling tegemoet gaan. Je staat bij het ledikantje, met de lakens en het dekentje in je handen. Maar hoe moet je precies het bed opmaken? Vaag heb je misschien weleens iets gehoord over verkort opmaken. Maar hoe ziet dat er dan uit? Waar moet je op letten?

Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!

Verkort opmaken

Een babybedje (wieg of ledikant) maakt je verkort op. Dit houdt in dat je baby bijna met zijn voetjes tegen het voeteneinde aan liggen. Voor zijn eigen veiligheid. Hij kan dan namelijk niet meer naar beneden schuiven met zijn hoofd onder het beddengoed. Zijn hoofdje ligt dus niet bij het hoofdeinde, maar zo’n beetje in het midden van zijn bedje.

Wat heb je nodig?

Om het bedje van je baby goed op te kunnen maken, heb je de volgende producten nodig:

matras
moltonhoes
hoeslaken (katoen)
laken (katoen)
deken (katoen of wol)
hydrofiel luier
klein zeiltje (optioneel)

Hoe maak je het bedje op?

Leg de moltonhoes om het matras en doe om beiden het hoeslaken. Het hoeslaken zit dus om het matras én de moltonhoes heen. Leg het matrasje goed in het bedje, zodat alles helemaal glad ligt.
Op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen, leg je een hydrofiel luier. De hydrofiel luier is bedoeld om het kwijl en spuug van je kindje op te vangen. Het is dus belangrijk dat je iedere dag deze luier verschoont.

Leg een laken over het matras en leg daaroverheen de deken. Zorg ervoor dat het laken er nog zo’n 20cm bovenuit komt zodat je hem om de deken heen kunt slaan. Vouw het onderste gedeelte van het laken en de deken onder het matrasje en zorg ervoor dat het allemaal stevig vast zit.

Vouw een dekentje nooit dubbel. Dubbelgevouwen dekentjes kunnen voor warmte stuwing zorgen. Dit verhoogt het risico op wiegendood.

Zeiltje

Je kunt een klein zeiltje leggen op de plek waar de billen van je baby liggen. Als je dit gebruikt zorg er dan voor dat je hem afdekt met een hydrofiel luier. Het is echter niet noodzakelijk.

Controle

De kraamverzorgster zal altijd vooraf controleren of het bedje goed is opgemaakt. Als dit niet het geval is, zal zij dit aanpassen tot het bedje veilig is voor je kindje.

Verder niks

Zorg ervoor dat er verder niks in het bedje ligt. Geen kussens, knuffels of hoofdbeschermers. Ook wordt een dekbed afgeraden voor kinderen tot twee jaar. Een dekbed kan veel te warm zijn en je baby kan zich makkelijk onder het dekbed wurmen. Dit kan zijn ademhaling belemmeren. Tot twee jaar is je kindje nog niet sterk genoeg om zich eronder uit te woelen.


E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Slaapzak

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een slaapzak. Het voordeel van een slaapzak is dat je het bedje niet hoeft op te maken en dat hij niet met zijn hoofdje onder de deken kan komen. Zich omrollen gaat ook wat lastiger in een slaapzak. Het nadeel is dat de slaapzak goed op maat moet zijn en dat je dus regelmatig een nieuwe moet kopen.

Slaaphouding

Het advies van de Kraamzorg en het consultatiebureau is je kindje altijd op zijn rug in zijn bedje te leggen. Het is de meest veilige slaaphouding omdat het zijn gezichtje vrijhoudt. Wissel de richting waarin je kindje kijkt, door zachtjes en voorzichtig zijn hoofdje te draaien zodat hij het ene slaapje naar links ligt en het volgende slaapje naar rechts. Vanaf het moment dat hij zijn hoofdje zelf kan draaien, hoef je hier niet meer op te letten.

liefs Marion

Meer informatie

Een kinderbed kopen: waar let je op?
Goede slaaptips voor je baby
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Lekker en veilig slapen
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *