Goede slaaptips voor je baby

Slaaptips voor je baby die werken

Voor iedereen is een goede nachtrust belangrijk, dus ook voor je baby. En als je baby goed slaapt, doe jij dit waarschijnlijk ook! Twee vliegen in één klap als je baby ‘s nachts lekker doorslaapt. Als goed slapen een probleem is, dan kun je wel wat slaaptips gebruiken.

Gebrek aan slaap is slopend, het geeft stress, je geduld is geminimaliseerd, concentratie neemt af en emotionele spanning neemt juist toe. Dat het slaaptekort slecht is, weten we dus wel, maar ja, hoe zorg je ervoor dat je baby lekker doorslaapt? Nou misschien met deze handige slaaptips!

Aanvullende slaaptips?

Weet jij nog goede slaaptips die nog niet in deze blog worden besproken? Laat het ons weten, dan vullen we de tips aan. Je kunt een reactie onder de blog achterlaten, maar je kunt ons natuurlijk ook mailen.

Rust in de babykamer

Een veilige slaapplek is essentieel. Belangrijk is in zijn kamer rust te creëren zodat hij niet te veel wordt afgeleid. Verander de kamer niet te vaak en let op de temperatuur in zijn kamer. De beste temperatuur voor de babykamer ligt tussen de 16 en 18 graden. De eerste weken mag dit zelfs nog een beetje warmer zijn (20 graden). In het nekje van je baby kun je controleren of hij het niet te warm heeft. Als deze lauw aanvoelt, heeft hij het aangenaam.

Probeer het bedje en de babykamer zoveel mogelijk huisstofmijt vrij te houden door niet voor vloerbedekking te kiezen en regelmatig te luchten en schoon te maken.

Plaats een klein nachtlampje in de kamer, zodat je in de nacht niet het volle licht hoeft aan te doen.

Vaste routine

Baby’s hebben veel slaap nodig om te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Rust en regelmaat is hierbij belangrijk, en dat geldt ook voor een vast slaapmoment. Vooral onrustige baby’s kunnen baat hebben bij een dagelijkse routine met ingebouwde rustmomenten.
Laat je kind zoveel mogelijk in zijn eigen bedje slapen, in plaats van hem overal mee naar toe te slepen. De middagslaapjes zijn net zo belangrijk als de slaapuren in de nacht. Als hij overdag te vermoeid is, kan dit ook ten koste gaan van zijn nachtelijke slaapuren. Blijf overdag dus ook waakzaam op verschillende slaapsignalen.

lijn groen oudersenzo
Slaaptips voor je baby die werken

Ritueel voor het slapengaan

Om de regelmaat kracht bij te zetten kun je kiezen voor een ritueel voor het slapengaan, zodat je kind weet wat hij kan verwachten. Hoe dit slaapritueel is, zal bij iedereen anders zijn en misschien ook wel verschillen van een middagslaap en een avondslaap. Overdag zou een ritueel kunnen zijn: voeding, verschonen, spelen, slaapliedje zingen en slapen.
In de avond zou het bijvoorbeeld kunnen zijn: badderen, voeding, verschonen, pyjama aan, verhaaltje lezen, slaapliedje zingen en slapen. Vooral van het warme badderen kan hij al lekker loom worden. Hoe het ritueel er bij jullie uitziet, is niet belangrijk, wel dat het iedere dag hetzelfde is.


E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Regelmaat

Als je dit iedere dag doet, geeft dit hem houvast en weet hij wat er van hem wordt verwacht. Toen Rocco nog een baby was, draaide ik altijd rustgevende muziek in zijn kamertje. Iedere dag dezelfde muziek. Deze muziek draaide ik al tijdens mijn zwangerschap en hij viel er altijd snel van in slaap. Jarenlang heeft hij iedere avond naar deze muziek geluisterd. Zelfs op vakanties nam ik de muziek met mij mee.

Baby’s hebben continuïteit nodig. Probeer daarom iedere dag dezelfde tijden aan te houden voor de voeding en het slapen. Natuurlijk groeit dit met je kind mee, want een pasgeboren baby heeft veel meer slaap nodig dan een baby van een half jaar, maar neem bij veranderingen kleine stapjes.

Inbakeren

Baby’s kunnen overdag makkelijk overprikkeld raken, er komen immers behoorlijk wat prikkels op ze af gedurende de dag. Inbakeren kan dan een fijne oplossing zijn voor hem. Hij voelt zich veilig en dat gevoel van veiligheid kan hem rust geven, zodat hij makkelijker in slaap valt. Als je geen ervaring hebt met inbakeren, informeer dan even bij een expert of op het consultatiebureau. Het is immers belangrijk dat je baby op de juiste manier wordt ingepakt.

Om te voorkomen dat je baby overprikkeld raakt kun je proberen zoveel mogelijk rust in de dag aan te brengen. Laat voor jezelf de TV uit als je baby wakker is. Dit geldt ook voor de computer of ipad. Zorg ervoor dat er in zijn slaapkamer geen digitaal apparatuur aanwezig is, want ook als ze op stil staan kunnen ze de rust verstoren.

Geen schermen

Bij een baby loop je wellicht dit risico niet zo snel, maar als je kindje wat ouder begint te worden zorg er dan voor dat hij vlak voor het slapen niet meer wordt geprikkeld door beeldschermen. Dus geen TV, geen tablet, geen smartfoon, kortom géén pixels voor het slapengaan. Dit is trouwens niet alleen goed voor kinderen maar ook voor jezelf.

Dag en nacht ritme

Het is belangrijk dat hij het verschil leert tussen dag en nacht. Dit kun je doen door in de avond de kamer goed donker te maken en overdag de gordijnen een klein beetje open te houden.

Troosten

Moet je baby hard huilen voor het slapengaan? Laat hem dan niet overstuur worden waardoor het helemaal lastig wordt om in slaap te vallen, maar troost je baby. Je kunt hem bij je nemen, zachtjes wiegen, zijn haartjes strelen en in slaap zingen. Als hij eenmaal een beetje is weg gedut, kun je hem weer in zijn bedje leggen. De kans is groot dat hij nu gewoon doorgaat met slapen.

Mijn eigen ervaring

Rocco is nooit een lastige slaper geweest, hoewel hij al snel overdag niet veel slaap nodig had. Daar was hij veel te ondernemend en ontdekkend voor. Wel had ik altijd een eigen slaaproutine voor hem. Overdag was dit als volgt:

verschonen
knuffelen
voeding
knuffelen
in slaap zingen

Ik zong zachtjes gemiddeld zo’n negen (korte) slaapliedjes, terwijl hij in mijn armen lag en doorgaans was hij bij de negende in slaap gevallen. Wat ik ook wel deed als hij zijn oogjes niet dicht deed, dan blies ik heel zachtjes in zijn gezichtje. Dan deed hij vanzelf zijn oogjes dicht en als hij moe genoeg was, gingen ze ook niet meer open en viel hij vanzelf in slaap. Zodra hij dan lekker lag te slapen, legde ik hem zachtjes in de box of in zijn bedje om verder te slapen.

Jouw rust is zijn rust

Hoe rustiger en ontspannen jij bent, hoe rustiger je kindje zich voelt en hoe beter hij kan slapen. Het is dus heel belangrijk dat ook jij regelmatig je rust pakt. Slaapt je baby? Misschien kun je een uurtje met hem mee slapen? Is je baby een onrustige slaper? Dan kun je misschien af en toe een oppas regelen om zelf even bij te tanken. Niks mis mee! Want je kunt alleen maar een goede moeder zijn, als je dat ook voor jezelf bent!

Korte checklist

1) Zorg voor dag/nacht ritme (dag = licht / nacht = donker)
2) Beperk het aantal prikkels op de dag
3) Houd de klok erbij (gezette tijden voeding/slapen)
4) Laat hem in zijn bedje slapen
5) De R-R-R’s (Rust, Regelmaat, Reinheid) doen het nog steeds erg goed
6) Zorg voor een koele, rustgevende kamer
7) Zorg ervoor dat je zelf ook goed uitgerust bent
8) Verzin een routine en pas deze consequent toe
9) Voed hem voor het slapengaan, zodat hij geen honger krijgt

Wil je kindje echt niet slapen, dan kan een wandeling met de kinderwegen verlossing brengen. De kans is groot dat hij tijdens de wandeling heerlijk in slaap valt. Een stukje met de auto rijden, wil ook nog wel eens helpen. Nadeel hiervan is dat de kans groot is dat hij weer wakker wordt als je hem uit het autostoeltje haalt.

Kruipt je baby regelmatig onder zijn dekentjes uit? Dan is een slaapzak een goede optie! In een slaapzak kan hij door zijn hele bedje kruipen, zonder het koud te krijgen.

Bij je laten slapen

Sommige ouders kiezen ervoor om hun baby bij hen te laten slapen. Wij hebben dit met Rocco destijds ook gedaan. De eerste weken na de geboorte sliep Rocco ’s nachts tussen ons in, op een safety belt. Dit hebben we gedaan totdat hij een klein beetje begon te kruipen en ik een paar keer wakker was geworden doordat hij uit zijn safety belt gekomen en helemaal tegen mij aan was gekropen. Niks ruikt immers zo lekker als je moeder (Eten!).

Vanaf dat moment hebben we zijn ledikantje een paar weken op onze kamer gezet en heeft hij daarin geslapen en toen dat geen probleem meer was, hebben we zijn bedje op zijn kamer gezet. Eigenlijk ging het steeds prima.

Er bestaan ook aanschuifbedjes of co-sleepers. Dit zijn bedjes die je aan je eigen bed vastmaakt. Zo ligt je baby toch in zijn eigen bedje, maar ook weer niet helemaal alleen.

liefs Marion

Meer informatie

Slaaptraining: de route naar dromenland waarbij iedereen de ogen mag sluiten!
Hoe krijg ik mijn baby in een wieg te slapen?
Een slaapschema voor je baby: De sleutel tot een goede nachtrust
Te weinig slaap? Hoeveel kwaad kan het?
Mijn baby wil niet slapen, wat nu? Ontdek de white noise knuffel!
Is co-sleeping met je baby wel veilig?
Lekker en voldoende slapen. Zo doe je dat!
Zo slaapt je baby zo lang mogelijk door!
Veilige slaapomgeving voor je baby
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Slaapritueel voor je peuter. Hiermee slaapt hij lekker in!
Hoe houd je de babykamer lekker koel?
Lekker en veilig slapen door je baby
Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *