Een kinderbed kopen: waar let je op?

Een kinderbed kopen: waar let je op?

Er komt een dag dat je kleintje toch echt niet meer in zijn ledikantje past. Je zult moeten overstappen naar een ‘echt’ bed. Welke punten verdienen hierbij de aandacht? Op welke leeftijd zal je kindje ‘overstappen’ naar een ander bed en hoe zit het nu met dekbedden en kussens?

De overstap van wieg, naar ledikant, naar bed

Je kindje groeit en zijn slaapplek groeit met hem mee. Misschien had je gekozen voor een wiegje. Afhankelijk van de grootte van het wiegje én hoe groot je baby is, zal je kind toe zijn aan een ledikantje. Meestal zal dit toch wel met een maandje of drie zijn. Er wordt geadviseerd om je baby ook niet al te lang in een wiegje te laten slapen. Hij wordt immers steeds beweeglijker en heeft in een ledikantje dan meer vrijheid. Het grote gevaar van meer beweging in een wiegje is namelijk dat hij of zij dan met het gezichtje tegen de zijkant van het wiegje kan komen te liggen. Veel wiegjes zijn dicht aan de zijkant. Waardoor verstikkingsgevaar op de loer ligt. Is je kind nog groter dan zal hij of zij ook uit zijn ledikantje groeien. Redenen om over te stappen naar een kinderbed kan zijn:

  • Je zoon of dochter wordt gewoon te groot!
  • Je kind klimt steeds uit zijn ledikant, dan is een gewoon bed veiliger
  • Het ledikantje is nodig voor zijn kleinere broertje of zusje

Aanbod kinderbedden

Er is heel veel keuze wat betreft kinderbedden. Zo kan je o.a. kiezen voor een meegroei bed, een junior bed, een (half)hoogslaper, een kajuitbed, kinderbedden met opbergruimte en ook nog bijzondere bedden met specifieke extra’s. Complete bedhuisjes bijvoorbeeld of een bed met een glijbaan. Met laatstgenoemde bedden heeft het kind niet alleen een plek om te slapen maar ook een extra plek om te spelen. Hierdoor wordt de kinderkamer nog leuker. Bedden met extra bergruimte is zeker aan te bevelen, want opbergruimte te veel heb je eigenlijk nooit met kinderen in huis. Zo kan je zijn speelgoed (of kleding) netjes opruimen en blijft er meer ruimte over om te spelen!

lijn groen oudersenzo
Een kinderbed kopen: waar let je op?

Hoe kies je een kinderbed?

Allereest zal je moeten kijken hoeveel ruimte er is voor een bed. Is de ruimte beperkt dan kan het handig zijn om juist een junior bed te kiezen. Deze zijn bestemd voor kinderen vanaf drie jaar tot ongeveer 9 jaar (uiteraard hangt dat puur af van de grootte van je zoon of dochter). Overigens bestaan er ook nog peuterbedden, die nog weer een slag kleiner zijn en dus ideaal als je kleintje nog erg klein is als het al uit zijn ledikantje moet. Zo heeft het toch nog een knus bedje. Een meegroei bed kan je uittrekken, waardoor je hetzelfde bed voor een langere periode kunt gebruiken. Waar je ook op kunt letten is hoe de rest van de kamer is ingericht. Heb je weinig kastruimte? Dan kan je dit dus combineren met het bed. Is de kamer aan de kleine kant? Dan kan een bed met een speelfunctie juist leuk zijn, omdat het dan toch meer speelruimte geeft. Voor een bed met een glijbaan heb je dan juist weer meer ruimte nodig…

Let op de veiligheid

Naast de praktische kant zal je ook goed moeten opletten hoe veilig het bed is. Ga er niet zomaar vanuit dat dat wel goed zit, want als je soms de consumentenbond uitslagen ziet over dit soort onderwerpen krab je toch weleens achter je oren. Allereerst zal het bed natuurlijk stevig moeten zijn. Een hoogslaper zal qua trap en een hekje aan bepaalde eisen moeten voldoen. En voor de zekerheid is het fijn om de mogelijkheid te hebben om hem aan de muur vast te zetten. Let ook op giftige stoffen die verwerkt kunnen zitten in het bed (zeker bij bedden van peuters die nog overal op sabbelen) en of er geen splinters aan zitten. En let op het gewicht wat het bed hebben kan!

Dekbedden

Dekbedjes worden afgeraden bij kleine baby’s en kinderen. Maar vanaf welke leeftijd mag dit eigenlijk wel? Voor jonge kinderen, die nog veel minder goed zelf hun warmte kunnen reguleren, is een dekbed te warm. Zeker de eerste twee jaar moet je dit dus niet gebruiken! Daarnaast kunnen ze verwikkeld raken in de hoes, waardoor er kans op verstikking ontstaat. Dus gebruik ook geen hoeslakentje met een gewoon dekentje erin bij hele jonge kinderen! Voor kinderen vanaf twee jaar geldt ook nog wel de waarschuwing dat je niet het dekbed moet dubbelvouwen in de hoes. Dit is echt veel te warm!

Een hoofdkussen

Ook een hoofdkussen gebruik je zeker niet bij kinderen onder de twee jaar. Ook hierbij loopt het kind gevaar om te stikken. Kleine kinderen kunnen zichzelf daar niet voor beschermen omdat ze hier nog niet toe in staat zijn (doordat ze nog geen controle hebben over hun hoofdje) of omdat ze het besef nog niet hebben dat ze dat moeten doen. Overigens geldt dit niet alleen voor het kussen maar ook voor andere dingen in het bed! Dus leg ook geen knuffels of bijvoorbeeld hoofdbeschermers e.d. bij het kleintje in bed. Ook niet als er wordt beweerd dat ze platte hoofdjes voorkomen! Het bedje van een kleintje is dus gewoon leeg! Jouw peuter kan dus zachtjes aan gaan wennen aan een kussen in bed. Of hij of zij het ook wil moet je afwachten. Wil het geen kussen? Prima. En anders kies je voor een model wat plat en licht is.

liefs Wil

Meer informatie

Babykamer inrichten? Check deze 5 praktische tips
Inrichting van de kinderkamer, dit heb je nodig!
Welke kleuren zijn leuk voor de slaapkamer van je kind?
Zwanger van de eerste, welke spullen heb je nodig?
Het inrichten van de kinderkamer
Hangloose Baby, het zwevende babybedje
Bed opmaken van je baby, zo doe je dat!
Ledikant en wieg moeten veilig zijn
Lekker en veilig slapen
Hoe laat je hem wennen aan zijn eigen bedje?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Emob.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *