7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven

7 Handige voedingstips voor moeders die borstvoeding geven

Borstvoeding is supergezond voor je baby. Het zal je dan ook niet verbazen dat het je lichaam veel energie kost om dit vloeibare goud te produceren. Dat is ook de reden dat je meer behoefte hebt aan voedingsstoffen. Je hoeft echter geen speciaal dieet te volgen als je borstvoeding geeft. Het gaat eigenlijk gewoon om het maken van gezonde keuzes. Dit zijn zeven voedingstips die je hierbij helpen:

1. Zorg voor extra calorieën

Als je borstvoeding geeft, kost dat extra energie. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën. Je hebt ongeveer 500 extra calorieën per dag nodig om zelf voldoende energie te hebben, je kindje te voeden en moedermelk aan te maken. Deze calorieën komen dus nog bovenop de 2.000 calorieën die je nodig hebt om voldoende energie te hebben voor jezelf. Tijdens de borstvoedingsperiode gaat het dus om zo’n 2.500 calorieën per dag.

2. Kies voor voedingsrijke producten

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om voedingsrijke producten op het menu te zetten. Het aanmaken van moedermelk vraagt immers veel van je lichaam. Je hebt dus niet alleen extra calorieën nodig, maar ook specifieke voedingsstoffen.

Denk bij voedingsstoffen tijdens de borstvoedingsperiode aan eiwitten, vitamine A, B12, C, D, E, selenium en zink. Deze vind je vooral in de volgende voedingsmiddelen:

  • Fruit, vooral bosvruchten
  • Groenten, vooral paprika, wortels, broccoli en groene bladgroenten
  • Noten en zaden, vooral paranoten, hennepzaad en hazelnoten
  • Vis, vooral kabeljauw, sardines en zalm
  • Vlees, vooral rosbief en biefstuk
  • Kip
  • Zeevruchten
  • Zeewier
  • Volle ongezoete zuivel
  • Gezonde oliën en vetten, zoals olijfolie en kokosolie
  • Eieren
  • Gezonde granen, zoals havermout, fonio en boekweit
  • Peulvruchten
lijn groen oudersenzo
7 voedingstips voor moeders die borstvoeding geven

3. Eet zoveel mogelijk verschillende producten

Door veel verschillende voedingsmiddelen te eten, krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Deze voedingsstoffen geef je door aan je kindje. Zorg dat je bord dus zoveel mogelijk kleuren van de regenboog bevat.

Als je tijdens de borstvoeding verschillende soorten voedsel eet, verandert de smaak van je moedermelk steeds een beetje. Zo komt je baby in aanraking met verschillende smaken, waardoor hij of zij later gemakkelijker vast voedsel accepteert.

4. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Hoewel het prima is om af en toe te snacken, kun je het beste zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen op tafel zetten. Bewerkte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld fastfood en suikerrijke ontbijtgranen.

Als je gewend bent je dag te beginnen met cruesli, probeer dit ontbijtje dan te vervangen door een kom havermout met bessen, noten en bessen. Je krijgt dan enkel gezonde voedingsstoffen binnen. Bovendien vermijd je snelle suikers die je bloedsuikerspiegel laten schommelen.

5. Vul je gezonde voedingspatroon aan

Om ervoor te zorgen dat jij en je baby alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgen, kan je arts aanraden om een dagelijks een multivitamine te gebruiken zolang je borstvoeding geeft.

Ook omega 3 kan tijdens de borstvoedingsperiode belangrijk zijn om bij te slikken. Bijvoorbeeld in de vorm van visolie. Vooral als je niet vaak vis eet. Hetzelfde geldt voor vitamine D. Sowieso heeft je kindje extra vitamine D nodig als je borstvoeding geeft.

6. Vermijd drankjes met suiker

Het beste vermijd je sappen en suikerhoudende dranken als je borstvoeding geeft. Deze dranken bevatten in verhouding veel fruitsuikers, die je bloedsuiker kunnen laten schommelen en kunnen leiden tot gewichtstoename.

7. Drinken als je dorst hebt

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om te drinken als je dorst hebt. Drink meer als je urine donkergeel is. Je kunt elke keer dat je borstvoeding geeft een glas water of kruidenthee drinken.

Koffie onttrekt vocht uit je lijf, dus dit drankje telt niet mee voor je vochtinname. Drink liever bij ieder kopje koffie een glas water en zorg ervoor dat je niet meer dan twee tot drie kopjes koffie drinkt per dag. Cafeïne in je moedermelk kan de slaap van je kindje verstoren.

liefs Marion

Meer informatie

Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *