Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?

Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?

Je voedt je baby zelf (of wil dit gaan doen) en vraagt je af hoe het nu zit als je weer aan het werk gaat. Natuurlijk weet je dat je dan door kunt gaan met zelf voeden, maar wat zijn je rechten hierin? Hoe doe je dat met kolven? Wat mag je van je baas verlangen?

Jouw rechten op een veilige werkplek

Als ondernemer moet je jouw personeel een veilige werkplek garanderen. Dat geldt ook als het personeel zwanger is en daarom zijn daar speciale aanvullingen voor gemaakt. Dat houdt echter niet op als de vrouw eenmaal bevallen is. Ook daarna zal ze recht hebben op bepaalde aanvullingen. Ook wat betreft kolven. Jij, als personeel, hebt hierin dan ook bepaalde rechten! Voel je dus niet bezwaard om hiernaar te vragen bij je werkgever.

Kolven of voeden onder werktijd

Tijdens de eerste 9 maanden na de bevalling heb je het recht om te kolven tijdens je werk. Sterker nog: je hebt zelfs het recht om je kind te voeden! Er is geen limiet aan de keren dat je mag kolven. Dit mag gewoon zo vaak als nodig is. Maar dit mag niet meer tijd innemen dan een kwart van de tijd die je werkt. Je werkgever is verplicht om deze tijd door te betalen en hij moet een ruimte ter beschikking stellen waar jij je terug kunt trekken. Een ruimte die geschikt is om af te kunnen kolven (of voeden) én die af te sluiten is.

lijn groen oudersenzo
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?

Eisen aan lactatieruimte

De kamer die wordt aangewezen als lactatieruimte moet dus, zoals vermeld, af te sluiten zijn door de moeder zodat ze in alle privacy kan kolven. Eigenlijk te gek voor woorden om het te moeten noemen, maar er is ook wettelijk vastgelegd dat de plek hygiënisch moet zijn. Een toilet is dus géén geschikte ruimte! Accepteer dit dan ook simpelweg niet.

Recht op informatie

Ben je zwanger en ga je borstvoeding geven: bij beide situaties is je werkgever verplicht om jou op de hoogte te stellen van jouw rechten hierin. Meer hierover kan je lezen op de site van de overheid.

Zorg voor de juiste benodigdheden

Nu je weet dat kolven dus geen probleem zou moeten zijn op je werk, wordt het natuurlijk tijd om te kijken wat je dan mee moet nemen om het ook te laten slagen. Wat neem je dus mee?

Een borstkolf. Zorg dat je al goed met het ding overweg kunt voordat je gaat werken. Thuis ontspannen ermee leren omgaan is een stuk relaxter dan in alle stress op je werk!

Iets om je moedermelk in te bewaren zoals flesjes of moedermelkbewaarzakjes.

Een koeltas om de melk koud te houden tijdens de reis

Zoogkompressen

Desinfectiezakjes voor de magnetron. Hiermee kan je borstkolfonderdelen eenvoudig en snel desinfecteren.

Het is aan te raden om kleding aan te doen waarmee je eenvoudig kunt kolven en niet jezelf eerst volledig moet uitkleden (even overdreven gesteld…).

Zorg dat de moedermelk goed koel bewaard kan worden tijdens de uren dat je op je werk zit!

Wees open naar je collega’s

Je kunt maar beter gewoon open vertellen waarom je iedere keer ‘verdwijnt’. Het is niks om je voor te schamen, wees er zelfs maar gewoon trots op dat je zelf je baby blijft voeden, ook al ben je weer aan het werk! Uitleggen waarom je af en toe even niet op je plek zit of staat zal je collega’s duidelijkheid geven en voorkom je vervelende opmerkingen.

Begin op tijd met leren kolven

Thuis in alle rust leren kolven is om meerdere redenen het slimst. Door stress kan je melktoevoer minder zijn en je zal de eerste niet zijn die meer dan genoeg melk heeft voor de baby, maar met kolven wil het niet lukken. Weer aan het werk en voor het eerst je baby achter moeten laten bij anderen, is al genoeg stress. In een andere ruimte met het idee dat collega’s op je zitten te wachten: ook dat kan een stresssituatie geven. Moet je dan ook nog leren kolven, dan wordt het helemaal een rampenplan.

Daarnaast zal ook je kindje moeten leren dat het uit een flesje moet drinken. En ook dat kan je dus beter al eerder oppakken! Want als je baby de fles niet meteen accepteert (en daarin zal het ook geen uitzondering zijn) heb je ook een probleem. Niet alleen omdat jouw moedermelk dan niet gedronken wordt, maar je kindje zal in de eerste plaats ook zeker moeten drinken!

liefs Wil

Meer informatie

Kolven op het werk, wat mag je verwachten?
7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven
5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *