Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!

Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!

Je geeft je baby borstvoeding, maar je bent er niet altijd door bijvoorbeeld je werk. Afgekolfde moedermelk komt dan dus om de hoek kijken. Maar wat doe je dan met die melk? Hoe bewaar je het? Hoe lang blijft het goed en wat doe je als je baby het gaat drinken? Zitten er voor- en nadelen aan afgekolfde melk? Kortom: waar let je op?

Afgekolfde moedermelk bewaren

Moedermelk bewaar je in de vriezer, het liefst in speciale bakjes die hiervoor bedoeld zijn. Glas of hard plastic zijn anders de juiste materialen. Let wel op dat hier geen bisfenol A (BPA) in zit. Plastic zakjes kan je beter ook niet doen. Niet alleen is er meer kans op ongelukjes, er zitten ook bestanddelen in dit materiaal die kunnen reageren op de melk. Er bestaan wel zakjes die speciaal voor moedermelk gefabriceerd worden, die kan je natuurlijk wel gebruiken. Tip hierbij: gebruik dan twee zakjes over elkaar heen!

De bakjes reinig je uiteraard zorgvuldig voor gebruik en zorg dat ze goed droog zijn. Vullen doe je ze niet tot de rand. Melk zet uit in de vriezer, dus daar zal ruimte voor moeten zijn. Bij het vullen van zakjes hou je hier ook rekening mee. Druk wel de lucht uit het zakje. Overigens laat je de melk wel eerst afkoelen in de koelkast voordat je het invriest! Zorg wel dat de gekoelde melk binnen 48 uur ingevroren wordt!

Nadeel van invriezen, voordeel van moedermelk

Invriezen is een mooie kans om toch de moedermelk te kunnen gebruiken. Helaas betekent dit wel dat de levende cellen in de melk verloren gaan en ook bepaalde antistoffen. Toch blijft de afgekolfde moedermelk altijd nog ruim superieur aan kunstvoeding!

lijn groen oudersenzo
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!

Zonder invriezen

Heb je de melk snel weer nodig, dan is invriezen uiteraard niet aan de orde. Bewaar de afgekolfde melk dan in de koelkast. Dit kan tot acht dagen! Wil je melk samenvoegen? Doe dit dan alleen als ze op dezelfde temperatuur zijn en hou als houdbaarheidsdatum uiteraard de ‘leeftijd’ van de oudste melk aan. Het beste bewaar je de melk achterin en onderin de koelkast omdat daar minder schommelingen in de temperatuur zijn. Voorkom dat de melk te lang bewaard wordt buiten de koelkast, dit komt de houdbaarheid niet ten goede. Plaats dus zo snel mogelijk na het afkolven de melk in de koelkast.

Zal de melk binnen tien uur genuttigd worden, dan kan je het eventueel ook gewoon bij kamertemperatuur bewaren.

Waar let je op?

Moedermelk is gewoon melk en dus kan je ook aan deze melk gewoon ruiken en zien of het nog niet bedorven is. Brokken zitten zeker niet in verse melk! Nu kan het wel zo zijn dat de melk na het invriezen (soms nadat het even in de koelkast heeft gestaan) scherper ruikt of naar zeep ruikt.  Dit is een natuurlijke reactie. De enzymen in de moedermelk zijn hier verantwoordelijk voor. In principe is het dan dus niet bedorven. Wel kan het zo zijn dat de baby het dan weigert. Hij gaat immers ook af op de geur… Een uitkomst kan dan pasteuriseren zijn omdat dit de werking van enzymen tegen gaat.

Pasteuriseren moedermelk

Pasteuriseren kan op meerdere manieren. Eén van de manieren gaat als volgt:

Het afgesloten flesje met de moedermelk zet je in een pannetje waarbij het water in de pan net hoger is dan de melk in het flesje (om te weten hoeveel water erin moet dus)
Breng het water aan de kook, zonder het flesje en haal het van het vuur
Zet nu het flesje in het hete water, dit laat je een half uur staan
Zorg dat je regelmatig het flesje even omdraait, zodat de melk gelijkmatig warm wordt
Daarna kan je de melk snel laten afkoelen en het de vriezer in doen

Als de melk niet opgaat

Is je baby niet in de mood om alles in 1 keer op te drinken? De overgebleven afgekolfde melk kan je natuurlijk nog bewaren in de koelkast. Bedenk wel dat je kindje door het drinken bacteriën in de melk gebracht heeft. Hierdoor is de melk minder lang goed. Bewaar deze melk dan ook niet te lang!

liefs Wil

Meer informatie

Kolven op het werk, wat mag je verwachten?
7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
5 Bruikbare tips bij het kolven van moedermelk
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Het regelen van de melkproductie. Hoe loopt het lekker door?
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *