De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?

De moedermaffia: wat is het? Wie zijn het? En heel eerlijk: maken we ons er allemaal wel eens schuldig aan? Alles over de maffia van het schoolplein…?

Wat is de moedermaffia?

Nee hoor, schrik maar niet, de moedermaffia is geen georganiseerd misdaadclubje van vrouwen. Wat het dan wel is? Volgens de definitie die op internet rondwaart gaat het hierbij om een “Groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap, bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin.” (Algemeen Nederlands woordenboek).

Wie zijn het?

Eh…misschien flauw om te zeggen, maar dat zijn we toch eigenlijk allemaal? Hebben we niet allemaal weleens de neiging om onze zienswijze als enige juiste te zien? Ja toch? Nu zal de één hiermee heftiger reageren dan de ander, dus misschien is dat wel het verschil tussen gewoon voor je mening uitkomen en op het agressieve af je gelijk zien te halen! En misschien helpt het wel om je wijsheden iets milder uit te leggen (want ach, soms kan het ook gewoon echt goed bedoeld zijn) als je niet bij de moedermaffia wilt horen!

lijn groen oudersenzo
De moedermaffia

Lang leve internet?

Zal internet ook niet een beetje geholpen hebben bij dit fenomeen? Zien we een bekende Nederlander, bijvoorbeeld, langs komen op Facebook en ontdekken we dat hij zijn zoontje om tien uur ’s avonds nog gewoon op de bank heeft zitten, dan kunnen we hier direct op reageren én natuurlijk hopen we dan dat er nog veel mensen het stukje lezen en jou gelijk geven… Samen tegen iemand aan zeiken (sorry): er zijn mensen die het gewoon leuk vinden om te doen. Iedereen weet het beter en vinden dat ze hun mening het liefst tegenover zo’n groot mogelijk publiek mogen uiten. Lang leve onze vrijheid van meningsuiting. Dat er ook nog zoiets als respect bestaat: nou én, lekker belangrijk!

De moedermaffia in real life

Is de moedermaffia dus iets nieuws? Dat vraag ik me af. Uiteraard is het nu allemaal grootser omdat we zo snel zoveel mensen kunnen bereiken. Maar vrouwen die iedere jonge moeder wel even de wijze les zal lezen, die zijn van alle tijden. Of wat dacht je van al die kwetterende oude tantes die op een verjaardag jou wel even duidelijk maken dat je je baby vreselijk verwent omdat je het bij je houdt als het huilt… Zucht.

Op het schoolplein

En dan hebben we het nog niet eens over de schoolpleincultuur. En nee, dan bedoel ik niet die van de kinderen. Ik bedoel die van die wachtende moeders die overal over lopen te zaniken en zeuren en uiteraard deugt er niks aan moeders die hun leven anders indelen of hun kind anders opvoeden. En geloof me: die moeders zouden best nog wel eens een cursusje “Meidenvenijn” kunnen volgen…

Ouders versus school

En al die ouders die de leerkrachten (bijna) iets aan doen omdat zij hun kind niet zo prinselijk behandelen? Vallen die ook onder de moedermaffia? Volgens sommige blogsters wel en misschien is dat ook wel zo, hoewel ik er toch wel een verschil in zie. Hierbij gaat het immers echt om je eigen kind, terwijl de moedermaffia vooral gepind is op het juiste moederschap (in hun ogen dan).

Wil jij lid zijn?

Wil jij lid zijn van een groep betweters die alles dus beter weten en het liefst hun ogen sluiten voor de beweegredenen van de ander? Nee toch? Maar wat doe je dan als je echt je zorgen maakt om iets wat een vriendin bijvoorbeeld doet? Vertel liefdevol dat je je zorgen maakt, leg uit waarom, maar val haar niet aan (ook niet in woorden!). Een goed gesprek over een bepaald onderwerp kan voor beiden een mooie eyeopener zijn. Niks mis mee. Zolang je maar respect toont naar de ander toe. En dat is iets wat die moedermaffia dus vergeet: respect!

liefs Wil

Meer informatie

Zo word je een leuke moeder. Pardon?
Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
Weg met de moedermaffia, want jij bent helemaal okay!
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk
Help, ik ben een ouder! Over onzekerheden…
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Schuldgevoel als ouder
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Wat is een loedermoeder?
Over pamperen, curling, moedermaffia en overdaad

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *