Weg met de moedermaffia! Jij bent gewoon oke!

De moedermaffia, iedere moeder heeft er wel eens van gehoord of ‘ze’ online voorbij zien komen. Het zijn net iets te fanatieke moeders met een sterke mening of overtuiging die ze maar al te graag delen. Of het gepast is of niet, dat doet er niet zoveel toe, ze overschreeuwen zichzelf vooral, maar ze schuwen het niet om het met totale overgave te doen. De eerste keer dat ik het zag schrok ik er ook best wel van. Ik denk dat menig kersverse moeder deze schrikreactie herkend.

Weg met de Moedermaffia! Jij bent gewoon oké!

Moedermaffia

Of het nou gaat om borstvoeding, draagzakken, suikers of opvoeden, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. De moedermaffia is meer een soort verzamelnaam voor de fanatics die een standpunt verdedigen en hun mening proberen op te leggen aan anderen.

Waarom raakt het zo?

Het moederschap gaat gepaard met onzekerheid, het is een nieuw terrein dat je bewandeld. Hoeveel je ook van tevoren over het moederschap en opvoeden leest, de werkelijkheid is toch net even anders. Je wilt het hoe dan ook graag goed doen en een kind maakt je kwetsbaar, of je dat nou wilt of niet, het gebeurt. Je hebt vast veel vragen, want alles is nieuw. Eigenlijk ben je daardoor nog vatbaarder voor kritiek dan dat je anders zou zijn. Kritiek op de manier waarop je jouw rol als moeder invult raakt je daarom denk ik extra hard, het is immers de belangrijkste taak die je in je leven mag vervullen. Het zou dus eerder gek zijn als je niet gevoelig bent voor kritiek op je kind of op je rol als moeder.

Daarnaast lijden we massaal aan het fenomeen dat we net iets te graag aardig gevonden willen worden. Wat dat betreft zou je bijna kunnen zeggen dat we erom vragen. Bijna dan hè, want de manier waarop de moedermaffia communiceert overschrijdt dikwijls de normen van fatsoen.

De fanatics

Er zijn dus altijd mensen die doorslaan of iets te ijverig zijn. Misschien vanuit een sterkte overtuiging dat hun manier de beste is, of misschien wordt de sterke houding gevoed om de eigen onzekerheid te bedekken. Wat de oorzaak ook moge zijn, het is nooit leuk als je oog in oog staat met iemand die vooral aandacht heeft voor zijn eigen gelijk en jou daarvan wil overtuigen. Na een nacht slaaptekort omdat je baby een onrustige nacht heeft gehad ben je daar nog gevoeliger voor.

Wees reëel

De moedermaffia kan je helaas niet weggummen als je online vragen hebt over het moederschap. Er zullen altijd mensen zijn die hard of fel kunnen reageren. Ik denk dat de oplossing er ook niet in ligt om dat te bestrijden, want je kan mensen niet veranderen. Wel heb je invloed in hoe je ermee om gaat. Daar heb je wel een keuze in; wat trek je je persoonlijk aan, en wat probeer je langs je heen te laten glijden. De wereld niet willen veranderen is daarom misschien een mooi begin om wat weerbaarder te worden tegen ongeoorloofde externe kritiek van zoiets als een moedermaffia.

Grijp je kans

Als je het eens omdraait is het daarnaast misschien een mooie kans om zelf wat weerbaarder te worden tegen kritiek en wat meer te leren om je eigen weg te volgen, ongeacht wat een ander ervan vindt. Want weet je, er zal altijd wel iemand zijn die er anders over denkt, wat dat betreft kan je het nooit in ieders ogen goed doen. Probeer dan ook niet om anderen tevreden te stellen, maar ga naar binnen en kijk wat je zelf belangrijk in de opvoeding van je kind vindt.

Haalbaarheid is dan wel een dingetje, vergeet de werkelijkheid niet mee te nemen bij de keuzes die je maakt. Je kan misschien een voorstander van borstvoeding zijn, als je om de haverklap een borstontsteking hebt is het voor jouw gezondheid en humeur misschien beter om er toch mee te stoppen. Laat je vooral niks aanpraten door de zogenoemde maffia, een ander staat niet in jouw schoenen.

Het beste wapen tegen de moedermaffia

Dicht bij jezelf blijven, je best doen, maar ook de lat niet te hoog leggen voor jezelf. Volgens mij zijn dit de ingrediënten voor een ontspannen en bewust moederschap. Oké is goed genoeg. Een relaxte moeder die liefdevol en met aandacht haar kind opvoedt is toch wat je ieder kind gunt? Trek je dan ook niet te veel aan van het kritiek van de zogenaamde moedermaffia. Richt je aandacht liever op je kind en de kleine kring met lieve mensen om je heen. Zij verdienen je aandacht en maken je leven leuker. De strijd tegen de moedermaffia kost vooral veel negatieve energie. Ze zijn het niet waard, dus lekker links laten liggen en je eigen weg volgen.

Liefs Esther

Meer informatie

Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Je geduld verliezen. Menselijk maar niet wenselijk
Help, ik ben een ouder! Over onzekerheden…
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Schuldgevoel als ouder
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?
Wat is een loedermoeder?
Over pamperen, curling, moedermaffia en overdaad

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *