Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?

Fysieke veranderingen tijdens de puberteit

De puberteit is de tijd waarin het lichaam volop in ontwikkeling is. Van buiten, maar ook van binnen. Lichaamsbeharing, een groeispurt, de eerste menstruatie en hormonen, hormonen en nog eens hormonen! Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit en hoe je je kind hier het best op voorbereiden?

Een groeispurt

In de puberteit zul je merken dat de boodschappen niet aan te slepen zijn. Een puber is altijd hongerig. Dit komt omdat de puberteit gepaard gaat met een enorme groeispurt. Meisjes groeien gemiddeld nog 23 centimeter vanaf het moment dat ze in de puberteit komen en jongens nog wel 32 centimeter. Rond het dertiende jaar is de groeispurt op zijn hoogtepunt. Neem het je kind vooral niet kwalijk dat hij of zij veel eet. Ze hebben het echt nodig! Een groeispurt kan gepaard gaan met groeipijnen. Dat zijn korte, vaak stekende pijnen, die je vooral in je benen voelt. Het is niet schadelijk, maar wel pijnlijk! Het lichaam kan ook wat slungeliger bewegen tijdens een groeispurt. Dit komt omdat het moet wennen aan de nieuwe lengte. Hoe groot je kind uiteindelijk zal worden is grotendeels erfelijk bepaald maar ook voeding, rust en je algehele gezondheid heeft hier invloed op. De meeste kinderen worden net iets groter dan hun ouders.

Meer spieren en rondingen

Niet alleen de lengte van het lichaam verandert in de puberteit, ook de breedte. Dit komt omdat het lichaam meer spieren en vet ontwikkelt. Meisjes zitten tussen hun elfde en hun dertiende jaar in de climax van deze lichamelijk veranderingen. Ze gaan vet opslaan op heupen, billen, bovenbenen, borst en op de bovenarmen. Ze ontwikkelen vrouwelijke rondingen, worden voor het eerst ongesteld en zijn in die periode groter en zwaarder dan jongens van dezelfde leeftijd. De mannen nemen de tijd om zich te ontwikkelen. Hun hoogtepunt ligt tussen hun twaalfde en vijftiende jaar. Daarna groeien ze mondjesmaat door en krijgen ze bredere schouders, een baard in de keel en hun eerste nachtelijke natte droom.

lijn groen oudersenzo
Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?

Lichaamshaar

Baarden zijn hip! Gelukkig maar, dat betekent dat lichaamsbeharing ook voor pubers niets is om je voor de schamen. De periode waarin kinderen hun eerste lichaamshaar krijgen is erg ruim: tussen hun tiende en twintigste. Meisjes krijgen al vroeg in de puberteit meer lichaamshaar: vooral onder de oksels, bij de ‘bikinilijn’ en op de armen en benen. Het eerste schaamhaar kan al vanaf 10 jaar gaan groeien en soms zelfs nog eerder. Okselhaar ontstaat iets later en armen en benen volgen als laatst. Jongens hebben een stuk meer lichaamshaar dan meiden. Dat komt door het testosteron in hun bloed, een mannelijk hormoon. Toch verschijnen de eerste lichaamsharen bij jongens later dan bij meisjes. Het schaamhaar begint aan het begin van de puberteit te groeien, tussen het twaalfde en dertiende jaar. Jongens krijgen daarna nog haren onder hun oksels, op armen, benen, borst buik, rug, schouders en baardgroei. Niet elke jongen krijgt haren op de borst, rug, buik en schouders. En dit vindt in sommige gevallen ook pas na hun twintigste jaar plaats.

De eerste keer ongesteld

Elke vrouw herinnert zich haar eerste menstruatie. Een spannend moment voor meisjes, zo’n eerste keer. De meeste meiden (95 procent) worden tussen hun elfde en vijftiende voor het eerst ongesteld. Soms iets later en in sommige uiterste gevallen zelfs al op hun negende. Een open gesprekscultuur over dit soort onderwerpen is belangrijk. Je weet als moeder zelf vast nog wel hoe vreemd je dat die eerste keer vond. Bereid je dochter hierop voor. Vertel wat menstruatie is, hoe vaak ze ongesteld zal zijn, vertel over maandverband en tampons en stel haar gerust. Laat vooral blijken dat het niets is om je voor te schamen. De eerste menstruatie komt overigens niet zomaar ‘uit de lucht vallen’. Het lichaam bereidt zich al maanden voor. Dit gaat gepaard met roodbruine afscheiding en kan buikkrampen veroorzaken. Maak ook dit soort dingen thuis bespreekbaar.

Liefs Marlouk

Meer informatie

Mijn kind is lui. Wat kan je hieraan doen?
Waarom kijken kinderen eigenlijk naar porno?
Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Seksuele ontwikkeling – De prille ontdekking van de seksualiteit
Hoe weet je of je kind al in de puberteit zit?
Eerste hulp bij lastige pubers
En ineens was je kind een puber

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *