Zo word je een leuke moeder. Pardon?

Als ik door de verschillende mamamagazines blader of over de verschillende mamablogs surf, valt me op dat er allerlei artikelen te vinden in de trend van: “Hoe word ik een gelukkige of leuke moeder”. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik krijg jeuk van dit soort artikelen. Ze suggereren namelijk dat je dus blijkbaar nu helemaal geen leuke moeder bent… en geloof me, jij bent voor jou zoon of dochter de allerleukste moeder. Gewoon omdat je kind onvoorwaardelijk van je houdt.

Leuke moeder

En nee, je hoeft echt niet ál-tijd vrolijk en blij te zijn om toch die blije, leuke moeder te zijn. Soms is het leven gewoon zwaar. Dat is niet alleen bij jou het geval, maar ook bij je zus, je vriendin en de buuv’. We leven nou eenmaal in een hectische maatschappij, zo eentje waarin veel van je wordt verwacht. Maar bedenk, dat jij degene bent die de lat voor jezelf zo hoog legt. Niemand anders doet dat, ook al lijkt dat soms zo.

Social media houdt ons een schijnwereld voor, waarin ogenschijnlijk de wereld bezaaid is met ‘perfecte’ moeders. En zelfs die moeders die roepen dat zij helemaal niet zo perfect zijn, laten nog steeds niet de echt zware momenten zien, waarbij ze er doorheen zitten. Bijvoorbeeld zo’n moment dat je onredelijk boos tegen de kids doet, omdat je moe bent. Of omdat je het zat bent om voor de tiende keer uit te leggen waarom iets niet mag.

De beste ben jij

Andere moeders zijn niet leuker, mooier of beter. Ze zijn gewoon anders. Velen lopen tegen dezelfde problemen op. Geen idee waarom we het doen, maar (veel) vrouwen hebben nogal de neiging de lat voor zichzelf extreem hoog te leggen. Een lagere lat zou veel beter voor onszelf zijn en ik kan je verzekeren dat we niemand met die lagere lat te kort zouden doen… maar met die te hoge, wel onszelf.

Jij bent de leukste, liefste, beste moeder voor je kroost. Gewoon omdat jij, jij bent. En je wordt alleen maar een nóg leukere moeder als je die lat voor jezelf niet zo hoog legt. Wat kan jou het schelen dat de was de mand uit is gegroeid. Er komt ongetwijfeld ook weer een moment dat het er wel weer in past. Als je in plaats van de was, een fijn moment met je kind hebt, is dat toch vele malen belangrijker! Op latere leeftijd weet je kind ongetwijfeld nog die keer te herinneren dat jullie samen achter elkaar renden met de slagroomspuit, maar die te volle wasmand zal hem echt niet bij blijven.

lijn groen oudersenzo
Zo word je een leuke moeder. Pardon?

Doe leuke dingen samen!

Ga met elkaar leuke dingen doen, bouw met elkaar aan mooie herinneren. Vraag om hulp als het lastig is of accepteer dat het leven niet perfect is. Jij en al die andere moeders dus ook niet. En dus ook niet die moeders die je langs ziet komen op social media. Media is fake. En dat geldt niet alleen voor de TV, maar ook voor al die foto’s die voorbijkomen op Instagram of Facebook. Eigenlijk zou je dat soort platforms volledig links moeten laten liggen. Ze zorgen alleen maar voor tijd verspillende afleiding. En je gaat je er echt niet beter van voelen.

En denk je bij “leuke dingen doen” direct aan geld? Onzin! Leuke dingen doen hoeft echt niet altijd geld te kosten. Ik noem zomaar een speeltuin, kinderboerderij, strand of bos. Plekken waar je gewoon gratis naar toe kunt gaan. Maar vergeet ook de buurt- of winkeliersverenigingen niet, want vaak worden door dit soort verenigingen allerlei leuke activiteiten geregeld. Ga er gewoon eens naar op zoek. Wie weet waar je tegenaan loopt.

En soms kies je gewoon voor jezelf!

Naast leuke dingen samen doen, is het belangrijk dat je activiteiten blijft ondernemen waar jij blij van wordt. Spreek weer eens af met die goede vriendin, verwen jezelf met een bezoek aan de sauna, koop (of leen) een goed boek, ga sporten, duik onder de zonnebank, maak een mooie wandeling door het kleurrijke herfstlandschap (en vergeet je fotocamera niet) en zorg voor voldoende slaap!

Maar het allerbelangrijkste… laat je in hemelsnaam door niemand aanpraten dat jij niet goed genoeg zou zijn en stop met jezelf te vergelijken met anderen. Jij bent jij en dat is helemaal prima!

liefs Marion

Meer informatie

Perfect moederschap. Ligt jouw lat ook zo hoog?
Verschillende types: Kan de beste moeder opstaan?
De moedermaffia: Hoe bedreigend kan dit zijn?
Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *