Je kind optimaal uitdagen met technisch speelgoed

Je kind optimaal uitdagen met technisch speelgoed

Kinderen zijn prachtige wezens die continu in ontwikkeling zijn. Van hulpeloze baby’s groeien ze uit tot nieuwsgierige peuters, ambitieuze schoolkinderen, lastige pubers en uiteindelijk tot zichzelf respecterende, zelfredzame en verantwoordelijke volwassenen. Gedurende deze lange weg worden kinderen bijgestaan door hun ouder(s), die altijd proberen het beste uit ze te halen, bijvoorbeeld met technisch speelgoed.

Soort coach

De meeste ouders fungeren naast als opvoeder ook als een soort coach die steeds probeert het beste uit zijn of haar kind te halen. Door je kind op de juiste manier uit te dagen stimuleer je zijn of haar ontwikkeling op positieve wijze. Vandaag willen we het met je hebben over technisch speelgoed, en hoe je jouw kind hiermee optimaal kunt uitdagen.

Welke soorten technisch speelgoed zijn er?

Technisch speelgoed wordt ook wel educatief speelgoed of zelfs wetenschappelijk speelgoed genoemd. In de speelgoedwinkel kun je tegenwoordig veel verschillende soorten vinden. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende K’nex, Tiptoi of de vele elektronische bouwpakketten die verkrijgbaar zijn in menig speelgoedzaak. Daarnaast is ook Gravitrax bijzonder populair. Met Gravitrax gebruiken kinderen de werking van zwaartekracht, magnetisme en kinetica om zelf een 3D kogelbaan te bouwen. Er zijn ontelbaar veel manieren om een uitdagende baan te creëren. Het leuke aan Gravitrax is dat er geen foute manier van bouwen is – gedurende het bouwen leert je kind wat wel en niet werkt.

Technisch speelgoed is bijzonder geschikt om je kind uit te dagen, zijn of haar ruimtelijk inzicht te verbeteren en de nieuwsgierigheid te prikkelen. Daarnaast blijft het langere tijd interessant voor je kind. Het belandt niet snel na twee weken spelen in een hoekje van de kast omdat je spruit er niets meer aan vindt.

lijn groen oudersenzo
Je kind optimaal uitdagen met technisch speelgoed

Voor wie is technisch speelgoed bedoeld?

Technisch speelgoed is er voor jongens en meisjes in alle leeftijdscategorieën. Voor baby’s is er bijvoorbeeld al educatief speelgoed van het merk VTech. Is je kind wat ouder? Dan zijn er nog veel meer soorten technisch speelgoed te vinden. Of je kind nu 1 of 12 is: er is altijd wel educatief speelgoed wat bij hem of haar past. Het is unisex: er kan door zowel jongens als meisjes mee worden gespeeld.

Wat kan je kind leren van technisch speelgoed?

Technisch speelgoed is bijzonder leerzaam. Door met dergelijk speelgoed te spelen wordt het ruimtelijk inzicht van je kind verbeterd. Ook leert je kind hoe constructieprocessen verlopen. Met speelgoed als Gravitrax maakt je kind kennis met de werking van de natuur: zwaartekracht en magnetisme. Daarnaast wordt je zoon of dochter gestimuleerd om geconcentreerd bezig te blijven. Voor kinderen die zich (nog) niet heel goed kunnen focussen op één taak tegelijk is technisch speelgoed dus ook erg geschikt. Daarnaast worden beide hersenhelften door middel van technisch speelgoed optimaal aan het werk gezet.

Technisch speelgoed cadeau doen voor Sinterklaas of kerst?

Wil je jouw kind graag technisch speelgoed cadeau doen voor Sinterklaas of kerst? Kies dan altijd speelgoed uit dat goed bij jouw kind past. Je kind uitdagen is goed, maar duw het geen richting op die niet goed bij hem of haar past. Er zijn verschillende soorten technisch speelgoed te vinden. Niet alle soorten educatief speelgoed zijn op constructie gericht. Met Tiptoi kun je je kind op elk mogelijk vlak stimuleren en uitdagen. Houdt je kind van aardrijkskunde? Dan is de Tiptoi Globe echt iets voor hem of haar. Daarnaast is Gravitrax een uitzondering op veel ander constructiespeelgoed – ook kinderen die niet echt van bouwen houden kunnen zich hier toch uren mee vermaken.

Dat komt voornamelijk omdat het zo toegankelijk is – omdat er geen goede of foute manier is om het te doen vindt je kind gaandeweg uit wat wel en niet werkt. Dit geeft je kind zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat het geconcentreerd bezig blijft met proberen wat werkt. Uiteindelijk krijgt je kind hierin een fantastisch inzicht en zul je als ouder versteld staan wat je kind allemaal kan creëren!

Geef jij je kind weleens technisch speelgoed cadeau? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Kindermake-up, vanaf welke leeftijd?
SmartGames – Wat kun je ervan verwachten?
De leukste grote mensen cadeaus voor kinderen
Hoe leuk is elektrisch vervoer voor kinderen?
K’nex – Kid K’nex Safari Mates
LEGO DC Super-Villains-Limited Edition 3
Wat zijn de leerdoelen tijdens het spelen? Je gaat ze nu ontdekken!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

#ad – Deze blog betreft een samenwerking

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *