Hoe schrijf je een volledig geboorteplan?
Je bent zwanger. Misschien heb je er al eens wat eerder over gehoord, misschien ook niet. Het schrijven van een geboorteplan. Een geboorteplan is een overzichtelijk document waarin je vastlegt wat jouw wensen zijn rondom de bevalling. Bijvoorbeeld hoe je wilt bevallen, of je wel of juist geen pijnstillers wilt, in welke houding je wilt bevallen, wel of geen borstvoeding of waar je wilt bevallen. Een geboorteplan bevat dus heel praktische informatie over hoe jij wilt bevallen. Is het bindend? Nee, dat dan weer niet, maar het is goed vooraf jezelf te verdiepen in de bevalling. Want ‘hoe’ is misschien nog de vraag en ‘wanneer’ waarschijnlijk ook, maar dát je gaat bevallen is absoluut zeker.
Wat is het doel van een geboorteplan?
Het allerbelangrijkste doel van een geboorteplan is dat jij goed nadenkt over de bevalling. Wat jouw wensen hierin zijn. Natuurlijk wordt je omringd door deskundigen en niet al je wensen kunnen wellicht uitkomen, maar het is wel goed er vooraf – en zonder enige hectiek of stress – over na te denken. Als het medisch mogelijk is, is er zeker ruimte voor eigen inbreng. Een persoonlijk geboorteplan zorgt voor duidelijkheid. Het maakt je wensen bekend en dat maakt de communicatie met deskundigen een stuk makkelijker.
Een geboorteplan geeft rust
Het voordeel van een geboorteplan is onder andere dat je weet wat je te wachten staat. Dat kan je een stukje ontspanning geven. Het eerste deel van de bevalling staat immers al vast. Natuurlijk kunnen er complicaties roet in het eten gooien, maar als dat niet aan de orde is, kun jij in grote lijnen bepalen hoe de bevalling gaat verlopen.
Handig bij de wisseling van de wacht
Een geboorteplan is ook handig bij het wisselen van diensten tijdens de bevalling. De opvolgende groep weet precies wat je voorkeuren zijn en kan hier naar handelen. Een goed overdacht en ingevuld geboorteplan draagt zeker bij tot een positieve geboorte-ervaring.
Niet bindend
Een geboorteplan is niet bindend. Het bevat jouw verwachtingen en wensen, maar die kunnen op ieder moment nog worden bijgesteld. Misschien heb je in je geboorteplan vermeld geen pijnstillers te willen en denk je daar tijdens de eerste weeën ineens heel anders over. Ook kunnen er vanuit medisch oogpunt bepaalde opties komen te vervallen.
Hoe stel je een geboorteplan op?
Je kunt een geboorteplan opstellen met je partner, verloskundige en/of gezondheidsspecialist. Zorg dat je op de hoogte bent van alle mogelijkheden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Denk aan heel praktische zaken zoals:
Waar wil je bevallen? Thuis, in een Kraamzorghotel of in het ziekenhuis?
Hoe en/of in welke houding wil je bevallen? Baarkruk, liggend, in het water?
In welke houding wil je de verschillende weeën opvangen?
Wil je pijnstillers? Heb je voorkeur hierin?
Wat zijn je wensen bij medische ingrepen, zoals bijvoorbeeld inknippen of keizersnede?
Alternatieven pijnstillers? Douche, bad, massage, ademhalingstechniek, ontspanningsoefening, et cetera.
Wil je dat de bevalling wordt gefotografeerd/gefilmd?
Wie mogen er bij je bevalling aanwezig zijn?
Wie knipt de navelstreng door?
Wil jij je baby zelf aanpakken?
Wil je borstvoeding of flesvoeding geven?
Zijn er specifieke religieuze wensen?
Wie kleed je kindje aan?
Wat wil je dat er met de placenta gebeurt?
Wanneer schrijf je een geboorteplan?
Zorg dat je geboorteplan klaar is rond de 30 weken. Op dat moment kun je nog goed overleggen met alle deskundigen. Natuurlijk kan er nog van alles veranderd worden, maar het is wel fijn wanneer je op dat moment alvast in grote lijnen alles weet.
Tips bij het schrijven
Laat je vooraf goed informeren over alle mogelijkheden.
Vermeld in korte zinnen wat je wilt. Het hoeft geen uitgebreid verslag te worden. Belangrijk dat in grote lijnen je wensen en voorkeuren staan vermeld.
Maak er een wensenlijst van, geen lijst met eisen. Dit is ook prettiger lezen voor derden.
Meer informatie
Download een leeg geboorteplan (pdf)
Voorbereiding komst baby
Woordenlijst voor de zwangere vrouw
Fotoshoot van de bevalling. Doen? Of niet doen?
Hulpmiddelen bij de bevalling. Wat is er mogelijk?
Wie mogen er bij je bevalling zijn?
Zwangerschapsspiekbrief. Wanneer regel je wat?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com