Hulpmiddelen bij de bevalling

Zeker als je zwanger bent van je eerste kindje heb je nog geen idee hoe je nou eigenlijk het liefste wilt bevallen. Je hebt immers geen ervaring met een bepaalde manier en natuurlijk kun je erover lezen, maar ja, iedere vrouw is anders en zal het op haar eigen manier ervaren. Als je voor een bepaalde manier wilt kiezen, neem dit dan op in het geboorteplan en praat hierover met de verloskundige. Zij kan je vaak nog veel meer over de voor- en nadelen vertellen.

Er zijn heel wat hulpmiddelen die het jou zo prettig mogelijk kunnen maken tijdens de bevalling. Echt een pretje, wordt het natuurlijk nooit. Een bevalling doet pijn, maar deze hulpmiddelen kunnen je wellicht wel helpen bij de juiste houding, zodat jij de pijn zo goed mogelijk kan opvangen.

Naast hulpmiddelen voor jouw gemak, zijn er ook een paar hulpmiddelen om je kindje te helpen als hij in het geboortekanaal vast komt te zitten. Dat kan gebeuren wanneer je kindje niet in de juiste houding ligt of omdat hij te groot is.

Hulpmiddelen bij de bevalling

Welke houding?

Dit is misschien vooraf de meest belangrijke vraag. Wil je horizontaal of verticaal bevallen? Deze keuze sluit namelijk bepaalde hulpmiddelen uit. De meeste vrouwen in Nederland bevallen horizontaal, liggend op bed. Dit heeft voor- en nadelen.

Voordelen horizontale bevalling

De verloskundige/gynaecoloog kan beter de ontsluiting in de gaten houden.
Uitdrijving van je kindje gaat geleidelijker.
Tussen de weeën in kun je goed ontspannen.
Je hebt de keuze tussen op je rug of op je zij te liggen.

Nadelen horizontale bevalling

Je hebt niet veel keuze in de houdingen.
De bevalling gaat tegen de zwaartekracht in.

Voordelen verticale bevalling

Er is keuze uit veel hulpmiddelen.
De zwaartekracht heeft een positieve werking.
Er zijn veel verschillende houdingen mogelijk.
Je bekkenuitgang is maximaal geopend.
De uitdrijving gaat sneller.

Nadelen verticale bevalling

De uitdrijving kan te snel gaan waardoor de kans op inscheuren wordt vergroot.
Je hebt een minder comfortabele houding tussen de weeën door.

Hulpmiddelen voor jouw gemak

Baarkruk

Een baarkruk is een hulpmiddel tijdens de bevalling en dan met name tijdens de uitdrijvingsfase. Het is de bedoeling om tijdens het persen op de baarkruk te gaan zitten zodat je in verticale positie kan bevallen. Het grote voordeel aan deze positie is de zwaartekracht. Rechtop persen voelt natuurlijker dan liggend op je rug.
Je partner kan achter de buurkruk plaatsnemen, op een stoel, zodat je tussen de weeën door tegen hem kunt leunen tot de volgende perswee.

Nadeel van de baarkruk: de kans op inscheuren is iets groter.

Baarschelp

Een baarschelp is ook een soort baarkruk, maar dan in de vorm van een schelp. Met behulp van deze baarschelp kun je hurkend op bed bevallen. Het is dus wel anders dan de baarkruk, want met de baarkruk kun je niet op bed bevallen.
Tijdens een wee zak je door je knieën en kantel je de bekken iets naar voren. Hierdoor vergroot je de bekkenuitgang waardoor je kindje makkelijker geboren kan worden.

Voordeel: bij deze manier van bevallen kun je zelf je baby aanpakken!

Bevallingsbad

Voor een onderwaterbevalling kun je een speciaal bad huren. Voordelen van een waterbevalling is dat je het als minder pijnlijk kan ervaren. Vaak verlopen de waterbevallingen ook sneller. In het bad zijn diverse houdingen mogelijk, zodat je voor de meest prettige kunt kiezen.
Ook voor je kindje kan een waterbevalling fijn zijn, omdat er een geleidelijke overgang naar de buitenwereld wordt gecreëerd.

Nadeel: helaas mag je er maar 2 uur in zitten.

Bevallingsbal, geboortebal of skippybal

Een simpel hulpmiddel die ook nog eens werkt tijdens het opvangen van de weeën. Je kunt over de skippybal heen hangen of juist op gaan zitten. Bij rugweeën is de bevallingsbal erg goed te gebruiken als een soort ‘stut’.

CUB

De CUB is een vrij nieuw product. Het heeft wel wat weg van de baarkruk maar deze baarstoel is opblaasbaar. Hij is zo ontworpen dat je bijna alle houdingen kunt aannemen om de weeën op te vangen.

GeboorteTens

Een geboorte-TENS is een apparaatje wat je kan helpen tijdens de weeën. Het apparaatje geeft stroomstootjes waardoor je lichaam de natuurlijke pijnstillende stof endorfine aanmaakt. Je krijgt vier elektroden plakkers op je rug en je kunt zelf de knop bedienen om het aantal pijnprikkels te reguleren. TENS staat voor Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, oftewel Elektrische Neurostimulatie door de huid. De geboorte-Tens is niet schadelijk voor jou of je kindje.

Romarad

Dit is een soort schommelstoel gemaakt van buizen waar je in kunt zitten. Door de constructie krijg je een bepaald gevoel van gewichtloosheid. Je kunt erin schommelen of tegen je partner hangen. Ook hier heeft de verticale houding een positieve werking. Als je thuis wilt bevallen is het Roma-rad helaas geen optie en er zijn ook maar een paar ziekenhuizen die er eentje hebben staan. Belangrijk dus om vooraf goed te informeren.

Nadeel: de kans op inscheuren is iets groter.

Steriele waterinjecties

Steriele waterinjecties is een methode wat pijn verlichtend kan werken tijdens de bevalling. Het zijn vier prikjes in de rug met steriel water. In Scandinavië wordt dit veel gedaan, maar in Nederland niet. Je verloskundige moet hier wel bevoegd voor zijn, dus als je interesse hebt, check dit bij haar.

Hulpmiddelen voor de baby

Vacuümpomp

Als je kindje tijdens de bevalling vast komt te zitten in het geboortekanaal kan er worden gekozen om de vacuümpomp te gebruiken. Dan wordt eerst een klok- of trechtervormige cup in de vagina ingebracht en op het hoofdje van de baby geplaatst. Vervolgens wordt de cup vacuüm gezogen. Dit kan met een handpomp maar er zijn ook elektrische pompen. Je kindje wordt nu door de zuigkracht geholpen om naar buiten te komen. Zodra zijn hoofdje naar buiten komt, wordt de cup verwijderd en kan je verder op de normale manier bevallen.

Tang

Als het je kindje niet lukt om op eigen kracht eruit te komen, kan er een verlostang op zijn hoofdje worden geplaatst om hem te helpen. Dit wordt een tangverlossing genoemd. Deze methode wordt eigenlijk nog maar amper (of zelfs niet) meer gebruikt. Eigenlijk alleen als de vacuümpomp niet voldoende blijkt en het te laat is voor een keizersnee. Uiterste noodzaak dus.

Nadeel: Het herstel van een tangverlossing duurt langer dan een bevalling zonder extra hulp. Bij een tandverlossing word je ook ingeknipt, dus ook dat moet herstellen.

liefs Marion

Meer informatie

De baarkruk, wat is het?
Voorbereiding komst baby
Hoe schrijf je een geboorteplan? (Met invulformulier!)
Fotoshoot van de bevalling. Doen of niet doen?
Bevalling inleiden, hoe gaat dat en wanneer wordt het gedaan?
Pijnbestrijding bevalling – Welke mogelijkheden zijn er?
Wat doet een verloskundige? En wat niet?
Kraamhotel – de knusse sfeer van thuisbevalling én het gemak van bevalling buiten de deur

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *