Wie mogen er bij je bevalling zijn?

Heb jij al over de vraag nagedacht: “Wie mogen er bij je bevalling zijn?” De één wil liever alleen met de verloskundige en partner zijn, de ander nodigt het liefst haar beste vriendin uit, haar zus, haar moeder of gewoon allemaal. Weet je wat zo mooi is, je mag het gewoon helemaal zelf weten wie er bij jouw bevalling aanwezig is. Uiteraard alleen als het medisch verantwoord is. Het is echter wel belangrijk dat je vooraf met je verloskundige bespreekt wie je allemaal wilt uitnodigen. Deze wens kun je bijvoorbeeld ook beschrijven in je geboorteplan. Samen kunnen jullie de mogelijkheden bekijken.

Wie mogen er bij je bevalling zijn?

Je moeder bij de bevalling

Natuurlijk kan het heel bijzonder zijn om je moeder bij je bevalling aanwezig te laten zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat alle partijen het hiermee eens zijn. Je partner heeft ook een belangrijke stem hierin. Als hij er geen moeite mee heeft, kan je moeder een goede steun voor je zijn. Zij kent je als geen ander en kan daardoor een grote steun voor je zijn. Realiseer je echter ook, dat het een andere kant op kan gaan. Misschien vind je moeder het wel heel erg vervelend om jouw pijn te zien lijden. Kan ze je dan nog wel steunen? Want zeggen dat ze het zo erg vindt, is natuurlijk niet heel erg motiverend. Of zij er op dat moment echt voor jou kan zijn, dat is een inschatting die je natuurlijk alleen maar zelf kan maken.

Wie mogen er bij je bevalling zijn? Wees eerlijk!

Wees eerlijk. Naar jezelf, je partner en naar anderen. Misschien vind je dat je iets moet doen voor anderen? Door ze er juist wel of niet bij aanwezig te laten zijn? Je bent niemand iets verschuldigd. Het is jullie kindje dat geboren gaat worden en jullie bepalen dus wie erbij aanwezig mag zijn. Anderen hebben dit gewoon te respecteren, hoe graag ze wellicht ook getuige willen zijn van de geboorte van jullie kindje. Wees er vooraf heel eerlijk en open in. Ook als je in eerste instantie hebt aangegeven haar aanwezigheid op prijs te stellen, kan het zo vlak voor de bevalling ineens nog veranderen. Luister dan goed naar jezelf en wees eerlijk naar anderen.

Zorgverleners

Over aan aantal aanwezigen heb je natuurlijk helemaal geen zeggenschap. Als het een thuisbevalling is, kun je rekenen op de komst van de verloskundige en de kraamhulp. Het kan zijn dat de verloskundige een stagiaire mee wilt nemen. Als het goed is, overlegt ze dit vooraf met jou. Als je dit niet ziet zitten, kun je dit aangeven.

Bij een ziekenhuis bevalling kan er meer medisch personeel aanwezig zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de soort bevalling en of er complicaties zijn. Als je bijvoorbeeld ineens een keizersnede nodig hebt, heb je naast de gynaecoloog te maken met assistenten, verpleegkundigen, anesthesist, assistent anesthesist en een kinderarts. Ook in het ziekenhuis kan er worden gevraagd of je het goed vindt dat er stagiaires mee kijken. Het is aan jou of je hiermee instemt.

En zijn moeder?

Dat kan natuurlijk ook, dat je schoonmoeder graag bij de bevalling aanwezig wil zijn. Of misschien vind je man dit wel heel fijn. Dat kan. Maar hoe sta jij daar tegenover? Je ligt daar toch maar even wijdbeens. Zit je dan wel op je schoonmoeder te wachten? Misschien heb je daar totaal geen moeite mee en heb je een goede band met haar opgebouwd, maar als je het niet ziet zitten, wees er dan wel eerlijk over. Ook naar je partner. Je bent echt geen uitzondering als je dit niet wilt hebben. Het grootste gedeelte van de vrouwen in Nederland kiezen voor een bevalling met alleen de partner en de verloskundige. Ze ervaren het als een intiem gebeuren, wat het natuurlijk ook is en willen dit moment liever niet met anderen delen. Dat recht heb jij dus ook!

Zonder man erbij!

In sommige culturen is de man helemaal niet bij de bevalling aanwezig. Bijvoorbeeld in China, daar bevallen vrouwen zonder man en dat is daar heel normaal. De man wacht gewoon netjes op de gang totdat het kindje is geboren. Ook daar is niets mis mee, het is maar net wat je gewend bent en wat jullie wens is.

Met vriendinnen

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om één of meerdere goede vriendinnen uit te nodigen. Bespreek dit vooraf goed met je partner. Er zijn namelijk mannen die zich toch al tekort voelen schieten tijdens de bevalling en als jij er dan ook nog eens je vriendinnen bij gaat halen, in plaats van op hem te steunen, kan hem dit een vervelend gevoel geven. Aan de andere kant, ben jij degene die jullie kindje eruit moet persen. Met alle pijn en ongemakken die erbij horen. Niet je partner. Het is dus erg belangrijk dat je hierover met elkaar praat. Waarom wil jij je vriendinnen erbij hebben? Wat doet dit met hem? Hoe staat hij er tegenover? Misschien vindt hij het wel een top idee!

De Doula

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een Doula bij je bevalling. Dit is toch weer wat anders dan een verloskundige. Een doula is een ervaren vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Zij steunt je niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal. Sinds de jaren 80 gebeurt dit steeds vaker. Een doula is er niet in plaats van je partner, maar juist als aanvulling. Een doula kan zowel bij een thuisbevalling als bij een ziekenhuisbevalling aanwezig zijn.

Ervaringen van anderen

Wie mochten er bij de bevalling zijn van onze bezoekers?

Janine (31 jaar): Bij mijn eerste bevalling was mijn moeder erbij. Het was vooral haar wens om bij de bevalling aanwezig te zijn. Voor mij hoefde het eigenlijk niet zo, maar echt een probleem vond ik het ook niet. Uiteindelijk vond ik het heel erg fijn dat ze er was en heb ik heel veel steun aan haar gehad. Bij mijn tweede zwangerschap twijfelde ik daarom geen seconde meer, mijn moeder moest er gewoon weer bij zijn. Niet (alleen) omdat zij het zo graag wilde maar in dit geval omdat ik het vooral zelf heel graag wilde.

Saskia (25 jaar): Mijn beste vriendin is bij mijn bevalling geweest en dat vond ik heel speciaal. Natuurlijk was mijn man er ook bij en de verloskundige. Mijn vriendin was toen al moeder van drie kinderen en dat gaf mij eigenlijk heel veel vertrouwen. Het was immers bij haar ook steeds goed gegaan. Zij wist dus heel goed wat ik doormaakte en zij weet ook nog eens als geen ander hoe ik in elkaar zit. Het heeft mij heel goed gedaan. Mocht ik ooit weer opnieuw zwanger zijn, dan hoop ik dat ze er wederom bij wil en kan zijn.

Erica (35 jaar): Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht, ik ging er gewoon vanuit dat alleen mijn partner erbij aanwezig zou zijn. Ik geloof ook niet dat ik iemand anders erbij had willen hebben. Uiteindelijk zijn mijn beide kinderen geboren met een keizersnede, dus ik weet niet eens of daar wel meerderen mensen bij aanwezig hadden mogen zijn.

Chantal (28 jaar): Ik heb heel bewust gekozen dat alleen mijn man bij de bevalling aanwezig mocht zijn. Vooraf heb ik dit in ons geboorteplan opgeschreven. Gelukkig was mijn man het er ook helemaal mee eens. We hebben ons kindje immers ook samen gemaakt, dus waarom zouden dan anderen bij de geboorte moeten zijn? De verloskundige en kraamhulp vond ik meer dan genoeg!

Niet teveel afleiding

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de bevalling voorspoedig verloopt en dat jullie kindje gezond wordt geboren. Om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je niet teveel wordt afgeleid of zelfs stress krijgt. Zo’n vol huis lijkt misschien vooraf gezellig, maar het mag natuurlijk nooit ten koste gaan van jullie kindje. Wist je dat adrenaline de weeën kunnen afremmen? Adrenaline remt de aanmaak van oxytocine en juist dat stofje heb je nodig om de weeën te stimuleren. Het is dus super belangrijk dat iedereen om je heen rustig is.

Je partner kan hier eventueel over waken. Geen druk geklep naast je of gekibbel. In een rustige omgeving, kun jij het best ontspannen om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.

En heb je tijdens de bevalling toch spijt van dat huis vol visite? Dan kun je iedereen altijd nog gewoon de deur uitsturen. Jij bepaalt en de rest heeft zich hier gewoon bij neer te leggen.

Aanvullende note!

Nadat ik een teaser op Linked-In had geplaatst naar deze blog, kreeg ik heel terecht de opmerking: “Er staat nergens dat er ook een broer, vader of goede vriend aanwezig kan zijn. Is dit een taboe?” Ik vond het een heel goede opmerking, want is dit inderdaad een taboe? Ik hoor heel graag hoe jullie hier tegenover staan. Zou het voor jullie verschil uitmaken of je vader of moeder erbij aanwezig is? Een goede vriend of vriendin? Is er toevallig iemand die hiervoor heeft gekozen? Want natuurlijk kunnen er ook meer mannen bij aanwezig zijn, maar hoe ervaar jij dat als vrouw als je daar wijdbeens, naakt, aan het bevallen bent?

liefs Marion

Meer informatie

Mijn leven als Doula, hoe is het begonnen?
Stel je vragen aan Doula Gonny Cappers
Schrijf een geboorteplan

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *