Kunstmatige zuigelingenvoeding

Kunstmatige zuigelingenvoeding voor je baby

In zeldzame gevallen is borstvoeding geven niet mogelijk, maar je kunt natuurlijk ook bewust kiezen geen of slechts tijdelijk borstvoeding te geven. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief, namelijk kunstmatige zuigelingenvoeding of flesvoeding.

Volwaardige babyvoeding

Kunstmatige zuigelingenvoeding is een volwaardige babyvoeding en de meeste baby’s doen het er goed op. Sommige moeders kiezen voor een combinatie van borst- en flesvoeding. De samenstelling van de flesvoeding is zeer belangrijk, volg daarom nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking. Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je kindje nodig heeft.

Zeven flesvoedingen

Geef je kindje zes tot zeven voedingen per etmaal. Let op zijn eigen ritme en leg hem geen strak schema op. Als hij lekker slaapt, hoef je hem niet wakker te maken. Als hij honger heeft komt hij echt vanzelf. Zorg voor een goede hygiëne. Flessen en spenen moeten dagelijks drie minuten worden uitgekookt of zeven minuten in een magnetronreiniger.

Darmpkrampjes

Als je kindje veel huilt, kan één van de oorzaken liggen in het feit dat hij last kan hebben van darmkrampjes. Voor de geboorte zijn de darmen van je baby nog niet echt actief. Na de geboorte krijgen de darmen ineens voeding te verwerken, hierdoor kan darmkramp ontstaan. Je baby is ontroostbaar en trekt zijn beentjes op.

De krampjes kunnen worden veroorzaakt wanneer de moeder borstvoeding geeft en een prikkelende babyvoeding heeft gegeten (prei, ui, bonen) maar het kan ook voorkomen als je kindje veel lucht heeft ingeslikt tijdens de voeding of als er teveel voeding in één keer wordt gegeven.

lijn groen oudersenzo
Kunstmatige zuigelingenvoeding voor je baby

Neem de tijd

Neem de tijd voor de voeding en laat je kindje niet te snel drinken. Een kleiner gaatje in de speen kan soms helpen. Probeer te voorkomen dat er lucht wordt meegezogen door op de stand van de fles te letten.

Warmte

Als je kindje last heeft van krampjes kun je iets warms op zijn buikje leggen of met je hand zacht over zijn buikje wrijven. Als je kindje te gulzig eet en hierdoor teveel lucht binnen krijgt, kun je hem tussen de voeding door even laten boeren.

Diarree

Diarree is gevaarlijk voor baby’s omdat zij er snel door uitdrogen. Als hij daarbij ook nog eens flinke koorts heeft en/of spuugt, bel dan direct je arts. Om uitdroging tegen te gaan heeft je kindje (in de juiste verhoudingen) zout, suiker en vocht nodig. Een dergelijke oplossing is bij de apotheek of drogist te verkrijgen.

liefs Marion

Meer informatie

Andere voeding voor je baby
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Je peuter van de fles af, hoe doe je dat?
Pap, baby’s eerste maaltijd
Darmkrampjes bij je baby, hoe kun je ze verzachten?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *