Fotoshoot van de bevalling: doen of niet doen?

Bevallen van een kind is, behalve spannend en pijnlijk, bovenal ongelofelijk bijzonder. Er is geen gevoel ter wereld dat hierbij in de buurt komt. Daarom kiezen vrouwen er steeds vaker voor om een fotograaf dit bijzondere moment vast te laten leggen. Wat zijn de voor- en nadelen? De mogelijkheden? De kosten?

Fotoshoot van de bevalling: doen of niet doen?

Waarom zou je kiezen voor een fotoshoot?

Helaas herinneren veel vrouwen zich door de roes van de bevalling soms minder dan ze zouden willen. Dat heeft natuurlijk voordelen: als we ons de pijn en spanning haarfijn konden blijven herinneren, kwam er waarschijnlijk geen tweede kind. Maar bevallen is véél meer dan pijn of spanning: je brengt een klein mensje ter wereld, wat is er mooier dan dat?

Een geboortefotograaf helpt je om meer herinneringen te bewaren aan de bevalling. En ja, dat zijn foto’s die je heel goed met je dierbaren kunt delen; de meeste althans. Dat moment nét na de geboorte, wanneer de baby op je buik wordt gelegd. De handen van jou en je partner, verstrengeld in elkaar tijdens de zwaarste momenten. Jouw blik van verwondering, als de bevalling voorbij is en je de baby voor het eerst ziet. Het eerste voedingsmoment. Dát zijn herinneringen die de moeite waard zijn om vast te leggen.

Waarom niet?

Toch prakkiseren veel vrouwen er niet over om een vreemde toe te staan foto’s te maken tijdens deze intieme uurtjes. Misschien moet je er niet aan denken om nóg een persoon in de ruimte te hebben; je bent al prikkelbaar genoeg. Dan zijn er nog de hoge kosten. Genoeg redenen voor veel vrouwen om geboortefotografie te laten voor wat het is.

Hoe gaat zo’n fotoshoot?

De meeste geboortefotografen staan op “standby” vanaf week 38. Ze beginnen met fotograferen zodra de bevalling goed op gang is gekomen; bijvoorbeeld met 4 centimeter ontsluiting. En vaak gaan ze door tot een uur of twee na de bevalling, zodat ook die bijzondere eerste momenten met familie, het aankleden en het voeden op de foto staan.

Hoewel dit een ‘fotoshoot’ genoemd wordt, probeert de fotograaf ervoor te zorgen dat je niet veel merkt van zijn of haar aanwezigheid. Het is jullie moment, en de geboortefotograaf legt dat alleen maar vast.

Er wordt vaak gekozen voor zwart-wit fotografie of nabewerking. Dat is niet alleen omdat zwart-wit foto’s extra sfeer en kracht uitstralen. Het licht in een ziekenhuiskamer is vaak gelig of fel, en dat komt op kleurenfoto’s niet mooi uit. Bovendien zijn zwart-wit foto’s rustiger en vallen bloedvlekken niet op.

De kosten

Uiteraard bestaan er grote verschillen in wat je betaalt voor een geboortereportage. Een professionele shoot kost je tussen de 800 euro en 1300 euro. Dit is inclusief kennismakingsgesprek, reiskosten, nabewerking, alle foto’s en een fotoalbum.

Bekende of vreemde?

Een goede geboortefotograaf maakt niet alleen mooie foto´s, maar stelt zich ook professioneel op door op de achtergrond te blijven en respect te hebben voor jullie wensen en grenzen. Bovendien is een geroutineerde geboortefotograaf wel gewend aan blote lijven en oerkreten tijdens de bevalling; dat maakt het misschien wat gemakkelijker om je over je gêne heen te zetten. Ze doen dit werk omdat ze het prachtig vinden dit bijzondere moment vast te leggen! Veel vrouwen die een fotoshoot van de bevalling laten doen ervaren overigens dat ze uiteindelijk helemaal niet bezig zijn met de fotograaf. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd…

Ga hoe dan ook eerst een gesprek aan met je geboortefotograaf, en kijk of er een klik is; ook als je de fotograaf al een beetje kent, is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat dit inderdaad de juiste persoon is om bij jouw bevalling aanwezig te zijn. Krijg je de kriebels van de fotograaf? Een goede reden om nog even verder te zoeken. Een bekende als fotograaf kan de situatie comfortabeler maken, maar ook juist ongemakkelijker; een vreemde hoef je daarna immers nooit meer te zien…

Een fotoshoot van de bevalling kan je prachtige beelden opleveren van een moment dat je je graag nog lang herinnert. Volg je gevoel en kies een fotograaf die bij jou en je partner past. Dan kan een fotoshoot erg waardevol zijn!

Liefs Irene

Meer informatie

Fotografietips voor beginners: 10 dingen die je moet weten voordat je op de sluiter slaat
Hoe schrijf je een geboorteplan? (Met invulformulier!)
Fotograferen, zo maak je zelf de mooiste foto’s!
Een doula bij je bevalling – Wat doet een doula?
Wie mogen er bij de bevalling aanwezig zijn?
Voorbereiding komst baby
Zwangerschapsspiekbrief – Wanneer regel je wat?
Tastbare herinneringen, wat moet je met al die foto’s?
Bewaar de mooiste herinneringen!

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *