Overtijd, maar toch niet zwanger

Overtijd, maar toch niet zwanger

Je wilt graag zwanger worden en als je dan overtijd bent hoop je op goed nieuws. Helaas is dit niet altijd waar. Wat doet dit met je en hoe ga je hier mee om? Vanaf wanneer kan je testen? Hoe betrouwbaar zijn de tests als je ze al vroeg doet?

Als de menstruatie uitblijft en je overtijd bent

Niet bij iedere vrouw loopt de menstruatie iedere maand hetzelfde, maar er zijn ook vrouwen die het bijna op het uur af kunnen zeggen. Toch zullen de meeste vrouwen wel een bepaalde regelmaat hebben. Als je zwanger probeert te worden is iedere dag dat het langer duurt spannend. Zal het dan nu zo ver zijn?

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Een zwangerschapstest kan je tegenwoordig al heel vroeg doen. Natuurlijk is hiermee de betrouwbaarheid wel minder. In principe kan je het beste wachten tot je normaal gesproken zou gaan menstrueren. Als je iets langer wacht is de test nog betrouwbaarder, omdat dan de concentratie van het zwangerschapshormoon hoger is (hCG). Toch zijn er hele gevoelige tests die zelfs al voor je menstruatiedatum uitgevoerd kunnen worden. Dat hierbij een verkeerde uitslag meer voor de hand ligt mag duidelijk zijn. Heb je in deze periode al een test gedaan en zou je niet zwanger zijn? Blijf de menstruatie toch uit? Test dan gewoon nog een keer! Is de test wel positief? Bedenk dan wel dat het juist in deze hele vroege periode mogelijk is dat het vruchtje wordt afgestoten!

Hoe betrouwbaar zijn deze tests?

Bij de meeste tests, mits goed uitgevoerd natuurlijk, kan je uitgaan van een betrouwbaarheid van 99%. Heel hoog dus. Oorzaken die de test kunnen dwarsbomen zijn o.a. een blaasontsteking, als de test te laat wordt afgelezen, als de test door trillingen wordt verstoord, maar ook een nog maar net ondergane miskraam of bevalling kan de test nog verkeerd beïnvloeden.

lijn groen oudersenzo
Overtijd, maar toch niet zwanger

Wat doe je als je toch niet zwanger bent?

Je hebt de test goed uitgevoerd en gehoopt op een positieve uitslag. Helaas blijk je niet zwanger. Wat doe je dan? Blijft je menstruatie uit of heb je bijvoorbeeld ook buikpijn, dan raadpleeg je natuurlijk even de huisarts. Komt je menstruatie wel daarna op gang, dan is het niet anders dan gewoon weer opnieuw proberen… De natuur laat zich nu eenmaal niet dwingen.

Waarom kan je dan overtijd zijn?

Niet zwanger zijn en toch overtijd zijn, waar kan dit dan door komen? Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken. Zo kan je denken aan:

Stress: stress heeft invloed op je hormoonhuishouden. Je lichaam zal in een staat van paraatheid staan, want ooit was stress immers een teken van gevaar. Hierdoor zullen andere zaken op een lager pitje gezet worden. Eén hiervan kan de aanmaak van hormonen zijn die voor de eisprong zorgen. Zorg dan ook dat je niet in de stress schiet omdat je niet zwanger wordt. Makkelijk gezegd, maar je voorkomt er wel mee dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Stress omdat je niet zwanger wordt, niet zwanger worden omdat je stress ervaart!

Hormonen: dit komt vooral bij jonge vrouwen voor. Schommelingen in de hormoonhuishouding zorgen voor een onregelmatige cyclus of zelfs uitblijven van een menstruatie

Medicijnen en pilgebruik

Ziekte

Gewicht! Zowel over- als ondergewicht kan zorgen voor problemen met zwanger worden. Dit kan komen door schommelingen in de hormoonhuishouding, maar ook door gebrek aan vet! Dit laatste heeft je lichaam namelijk nodig voor de extra energie

Topsport kan ook de hormoonhuishouding in de war schoppen met alle gevolgen van dien

Minder bekend, waarschijnlijk, maar ook een verstoord dag- en nachtritme is funest!

Uiteraard de overgang

Andere medische oorzaken: er kunnen ook klachten achter zitten die ernstiger van aard zijn dan gewoon even ziek zijn. Zo kan je vervroegd in de overgang zitten, kan het te maken hebben met diabetes of schildklierproblemen, of heb je last van verklevingen. Dit lijstje is niet compleet! Raadpleeg dan ook altijd de huisarts als het langer duurt of als je er andere klachten bij hebt!

Hou de moed erin!

Zoals gezegd is de moed verliezen niet handig. Natuurlijk is dit simpel gezegd, maar probeer te voorkomen dat je de hoop verliest. Zorg voor afleiding, zodat je niet continue hiermee bezig bent. Maak van je liefdesleven geen verplichte kost en zorg voor een gezonde levensstijl. Eet en drink gezond, beweeg voldoende, doe ontspannende activiteiten of misschien vind je zaken als meditatie, yoga of andere ontspanningsoefeningen wel fijn.

liefs Wil

Meer informatie

Wat is de functie van hCG of het zwangerschapshormoon?
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?
Billings Ovulatiemethode, bereken je vruchtbare dagen
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *