Onbedoeld zwanger, hoe ga je hiermee om?

Je staat in de badkamer met een positieve zwangerschapstest in je handen. Lang geleden hadden jij en je partner afgesproken dat het gezin compleet was. En toch… toch blijkt er nog een kleintje op komst te zijn. Je bent onbedoeld zwanger van een kindje dat blijkbaar heel graag bij jullie wil zijn en zich niks aantrekt van jullie afspraken. Het heeft zich genesteld in je buik en wil daar heel graag verder groeien naar een gezonde baby…

maar wat wil jij? Hoe ga je om met deze heftige plotwending in je leven? Dit is niet alleen kwestie van “even schakelen”, dit is jullie leven een compleet andere wending geven! Kunnen jullie dat? Willen jullie dat? Hoe ga je hiermee om?

Onbedoeld zwanger, hoe ga je hiermee om?

Hoeveel vrouwen raken onbedoeld zwanger?

Volgens een rapport van het Guttmacher Institute uit 2019 raakten in 2010-2014 ongeveer 121 miljoen vrouwen wereldwijd elk jaar onbedoeld zwanger. Van deze zwangerschappen eindigde ongeveer de helft in een abortus, 38% resulteerde in een geboorte en 13% in een miskraam. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers variëren en afhankelijk zijn van veranderingen in demografie, beleid, en toegang tot voorbehoedsmiddelen.

In meer ontwikkelde landen, waar over het algemeen betere toegang is tot seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen, zijn de percentages van onbedoelde zwangerschappen vaak lager dan in ontwikkelingslanden. Echter, zelfs in ontwikkelde landen komt onbedoelde zwangerschap nog steeds relatief vaak voor.

Neem de tijd om je emoties te verwerken

Het is volkomen normaal dat het je gaat overvallen en dat er allerlei emoties door je lichaam razen zoals ontkenning, angst, of zelfs een onverwachte opwinding. Deze emoties zijn natuurlijke reacties op een onverwachte levensverandering en het is belangrijk om jezelf de ruimte en tijd te geven om ze te verwerken. Het erkennen van je emoties is een belangrijke stap in dit proces. Het toestaan van jezelf om deze gevoelens te voelen, hoe intens of verwarrend ze ook mogen zijn, is essentieel voor je emotionele welzijn. Door je emoties te accepteren, geef je jezelf de kans om te begrijpen wat je doormaakt en waarom je je zo voelt.

Het verwerken van deze emoties kan tijd vergen en het traject is voor iedereen anders. Sommige dagen zul je je misschien sterker voelen, terwijl je op andere momenten kwetsbaarder bent. Dit is een natuurlijk onderdeel van het omgaan met een onverwachte situatie. Wees geduldig met jezelf en erken dat het tijd kost om je aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Onthoud dat het zorgen voor je emotionele gezondheid net zo belangrijk is als zorgen voor je fysieke welzijn.

Praat met elkaar

Als je een partner hebt, is het natuurlijk belangrijk met elkaar te praten. Het zal hem immers net zo overvallen als bij jou. Ook zijn gevoelens tellen mee, ook al groeit de baby in jou. Wat denkt hij ervan? Hoe staat hij tegen deze onbedoelde zwangerschap? Het delen van emoties is een belangrijke stap. Kun je er samen niet over praten? Zoek dan iemand die je vertrouwd om je zorgen en angsten mee te delen. Dit kan een naast familielid zijn, een goede vriend, of zelfs een professionele counselor. Door je gevoelens en zorgen te uiten, creëer je een ruimte voor emotionele ondersteuning en begrip, wat enorm waardevol kan zijn in deze verwarrende tijd.

Een vertrouwd persoon kan een luisterend oor bieden, medeleven tonen, en je misschien helpen de dingen vanuit een ander perspectief te zien. Deze interacties kunnen verhelderend werken en je helpen meer inzicht te krijgen in je eigen gevoelens en gedachten. Soms kan alleen al het hardop uitspreken van je zorgen je helpen helderder na te denken over je opties en wat je echt wilt.

Overweeg je opties

Het is goed om alle opties goed te overdenken. De drie hoofdopties zijn het voortzetten van de zwangerschap, adoptie, of het kiezen voor een abortus. Elk van deze keuzes heeft zijn eigen unieke implicaties en consequenties, zowel op de korte als op de lange termijn.

Het voortzetten van de zwangerschap betekent het voorbereiden op de geboorte en het ouderschap, met alle bijbehorende verantwoordelijkheden en vreugden. Adoptie kan een alternatief zijn waarbij je het kind ter wereld brengt maar het opvoeden overlaat aan anderen die daartoe in staat zijn en wensen. Abortus is het medisch beëindigen van de zwangerschap, een beslissing die emotioneel complex kan zijn en waarbij je gezondheid en welzijn ook een rol spelen.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over elke optie. Zoek betrouwbare informatiebronnen, praat met gezondheidsprofessionals, en overweeg zowel de fysieke als emotionele aspecten van elke keuze. Onthoud dat jouw beslissing persoonlijk is en moet aansluiten bij je eigen waarden, levenssituatie en toekomstplannen. Het nemen van een weloverwogen besluit is essentieel, want het zal een significante impact hebben op jouw leven en dat van anderen.

liefs Marion

Meer informatie

Jij bent klaar voor een kindje, maar je partner niet.
Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *