Jij bent klaar voor een kindje, maar je partner niet

Jij bent klaar voor een kindje, maar je partner niet.

Op een bepaald punt in je leven ben je klaar voor een kindje. Op welke leeftijd dat is, is voor iedereen verschillend. Meestal kies je bewust voor een kindje op het moment dat je een fijne relatie, een geschikte woning en een leuke baan met (uitzicht op) vastigheid hebt. Maar wat gebeurt er wanneer jij klaar bent voor een kindje, maar je partner nog niet? Dat kan voor onzekerheid en twijfels zorgen. Misschien krijgt je relatie er zelfs flink onder te lijden. Deze situatie komt echter heel veel voor: je bent niet de enige! We geven je graag de nodige tips om met een dergelijke situatie om te gaan.

Zet alles samen op een rijtje

Je roze relatiewolk kan flink uiteenspatten als je erachter komt dat jullie het op bepaalde punten flink oneens met elkaar zijn. Zeker wanneer het gaat om het nemen van een grote beslissing, zoals het krijgen van een kindje. Het komt met regelmaat voor dat de ene partner al een tijdje aan het krijgen van een kindje denkt, terwijl de andere partner hiermee nog helemaal niet bezig is. Het kan dan ook als een flinke shock komen als jouw eega aangeeft helemaal nog niet klaar te zijn om aan kinderen te beginnen. Wat doe je in zo’n situatie?

Om te beginnen is het goed om samen alles op een rijtje te zetten. Wat hebben jullie een kindje momenteel te bieden? Is de timing goed? Hebben jullie alles financieel, emotioneel en qua huisvesting op orde? Wat zijn de redenen van je partner om nog niet aan kinderen te willen beginnen? Luister goed naar elkaar en sta open voor elkaars argumenten. Misschien kom je er wel achter dat je partner een punt heeft. Maar of dat het er gemakkelijker op maakt is nog maar de vraag.

Vertel je partner waarom jij graag kinderen wilt

Leg uit wat het voor jou betekent om kinderen te willen. Vertel hoe je jullie leven samen voor je ziet met kinderen en wat deze zouden toevoegen aan jullie leven. Je kunt je partner op deze manier natuurlijk niet overhalen, maar soms ziet hij of zij gewoon niet in wat kinderen toe kunnen voegen. Soms is het ook zo dat je partner bang of onzeker is. Misschien zal hij of zij geen goede ouder kunnen zijn volgens zichzelf, of krijgt je eega koudwatervrees. Allemaal redenen om goed te bespreken hoe en wat.

lijn groen oudersenzo
Jij bent klaar voor een kindje, maar je partner niet.

Dring jouw kinderwens echter niet op

Zorg ervoor dat je jouw kinderwens niet aan je partner opdringt. Is er bij je wederhelft écht geen kinderwens? Dan is het tijd om een belangrijke beslissing te nemen: blijven of weggaan. Stop nooit stiekem met de pil (en prik ook geen gaatjes in het condoom. Kortom: luis hem of haar er niet in) om je partner op deze manier te dwingen om toch een kind op de wereld te zetten. Zoek liever een partner die jouw kinderwens. Door je kinderwens op te dringen of erover te blijven doorzeuren wordt je relatie niet leuker.

Wat als je besluit weg te gaan?

Weet je zeker dat je een kindje wilt? En is je biologische klok al volop aan het tikken? Probeer dan geen tijd te verliezen en zet een punt achter deze vruchteloze relatie. Hoe leuk jullie het ook hebben: dit is echt een onderwerp dat zó belangrijk is dat het jullie altijd zal blijven achtervolgen. Wees niet bang dat je niet gelijk een partner zult kunnen vinden om je mee voort te planten. Er zijn tegenwoordig ook andere opties, zoals een spermadonor of draagmoederschap. Je zult niet de eerste zijn die op deze manier een kindje krijgt en daarmee dolgelukkig is.

Wat als je besluit te wachten?

Ben je op een leeftijd waarop je nog wel even kunt wachten met het krijgen van een kindje? Dan kun je daar natuurlijk ook voor kiezen. Stel voor jezelf een ultimatum: bijvoorbeeld 1, 3 of 5 jaar. Als je partner zich dan nog niet bedacht heeft en nog steeds geen kinderwens heeft kun je altijd op zoek naar iemand die jouw kinderwens wel deelt. Wacht daarmee echter niet te lang: tot je 45e in een relatie blijven hangen tot je partner ook een keer een kindje wil is geen goed idee. Je hebt dan namelijk niet zo heel veel tijd meer.

We wensen je heel veel succes met het nemen van een beslissing. Het is niet makkelijk. Maak daarom de keuze die jou gelukkig gaat maken! Heb je ervaring met een kinderwens die niet werd gedeeld door je partner? Laat het ons vooral weten in de comments.

Liefs Amber

Meer informatie

Hiermee vergroot je de kans op een zwangerschap!
Stoppen met de pil. Ben je daarna direct weer vruchtbaar?
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
10x Sneller zwanger worden. Maar hoe dan?
Bakerpraatjes om zwanger te worden
Zijn kinderkriebels een reden om te trouwen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *