Moederdag, ook voor onzichtbare moeders

Moederdagblog #blog18

Het is weer bijna Moederdag. Voor sommige een fijne dag om in het zonnetje te worden gezet of een mooie gelegenheid om hun moeder te verwennen. Voor anderen een verdrietige dag omdat zij misschien hun moeder zijn verloren of ongewenst kinderloos zijn…

Ik denk terug aan Moederdag 2003. Een paar maanden daarvoor was ik bevallen van het mooiste kindje van de wereld. Mijn eerste zoon. Hij heeft maar twee dagen bij ons mogen zijn, voor we hem terug moesten laten gaan. Als engeltje. Mijn eerste ‘Moederdag’ had ik mij heel anders voorgesteld, de realiteit was echter dat mijn kindje niet meer bij ons was. Ik kreeg enkele ‘goedbedoelde’ reacties, zoals: ‘Jij zal ook nog wel een keer Moederdag kunnen vieren…’ Ik begreep ze niet want ik was toch moeder geworden? Dat mijn kindje niet meer tastbaar bij ons was, maakte mij niet minder moeder. Moeder word je tijdens de zwangerschap, wanneer je kindje in je groeit. Tastbaar dichtbij na de geboorte, maar de moeder in jou, ontstaat zoveel eerder dan bij de geboorte.

De opmerkingen, hoe goed ze ook bedoeld waren, deden mij pijn. Het voelde als ontkenning van mijn zoontje. Maar mijn zoontje had wel degelijk bestaan! Zeven maanden had hij in mij gewoond en twee dagen buiten mij. Ik had van hem gehouden, naar hem verlangd en voor hem gezorgd. Ik was zijn moeder. Dat mocht niemand ontkennen.
Op die bewuste Moederdag kreeg ik een prachtige rozenstruik, uit naam van mijn zoontje. De roos staat nog steeds in mijn tuin en geeft ieder jaar opnieuw de mooiste bloemen.

lijn donker geel oudersenzo
Moederdagblog #blog18
lijn donker geel oudersenzo

Inmiddels zijn we jaren verder en ben ik moeder van een flinke puber. Rocco heeft ieder jaar opnieuw geprobeerd een moederdagknutsel voor mij te maken, gestimuleerd door de leerkrachten op de basisschool, maar meestal kreeg ik zijn knutsel ‘als bouwpakket’. Hij is niet zo van het knutselen. Toch heb ik al zijn pogingen netjes bewaard. Hij had er immers wel zijn best op gedaan en daar gaat het om. En bouwpakket of niet, ik vond ze allemaal even prachtig.

Dit jaar heeft Moederdag weer een dubbele lading. Sinds vorig jaar november heb ik immers geen moeder meer. Althans, niet tastbaar meer dichtbij. Zij is nu bij haar eerste kleinzoon, ergens in het land van engelen. Ze is nu vast haar kleinzoon net zo aan het verwennen en bemoederen als dat ze hier op aarde deed met Rocco.
Moeder ben je immers altijd. Zelfs over de grenzen van de dood…

Waar pijn is
zijn haar handen
en vanuit haar hart
kijkt ze naar jou

Met haar liefde kan
ze je omringen
en met haar zorg
verzorgt ze je trouw

Haar zachte kusjes
hebben super kracht
alle angst en pijntjes
verdwijnen gauw

en haar stem is
haast magisch
wanneer ze zegt
‘Ik hou van jou!’

Liefs Marion

Extra informatie

Lees meer blogs van Marion Middendorp
Moederdag – Zet moeder in het zonnetje
Moederdagrijmpjes en gedichten
Themapagina: Moeders
Moederdagknutsels
Moederdagliedjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp

lijn oudersenzo met hartje

6 reacties

 • Marielle Allewijn

  Wauw Marion, wat heb jij dit mooi geschreven zeg. Tranen staan gewoon in mijn ogen. Ik heb zelf nooit het geluk mogen proeven om een moeder te zijn. Mijn moedergevoelens zijn groot aanwezig, maar ik had eerst geen partner en toen ik eenmaal een partner had, begonnen mij eitjes al op te raken. Ik had graag zelf ervaren hoe het is, om een moeder te mogen zijn. Wel heb ik enorm genoten van de kinderen van mijn zussen. Daar heb ik veel tijd en liefde aan besteed. En ik heb die liefde nog steeds in mij. Elk kind is welkom bij mij, want ieder kind is uniek en mag er wezen.

  Zolang mij moeder er nog is, geniet ik veel van haar. Ze is niet meer de moeder, die altijd voor mij klaarstaan, waar ik met al mijn problemen terecht kon. Die rollen zijn nu een beetje omgedraaid. Ook al is dat best wel moeilijk, ze is en blijft mijn moeder en ik hou veel van haar.

  Ondanks dat jij vorig jaar afscheid van je eigen moeder hebt genomen, wens ik je met je eigen zoon toch een hele fijne en liefdevolle moederdag toe.

  Groetjes Marielle

  • Dank je wel voor je lieve woorden…! Ik wens jou ook een fijne Moederdag met je moeder. Geniet van haar zolang het nog kan!

 • Onze verhalen zijn eigenlijk hetzelfde! Ook ik ken die goedbedoelde maar soms kwetsende opmerkingen.
  Ook bij mij was het een zoon die als eerste werd geboren en weer ging. Ook mijn moeder is afgelopen jaar overleden in oktober.
  Ook ik heb inmiddels de puberdochter….gelukkig nog 2 extra kinderen maar toch, 2 behoorlijk overeenkomende verhalen!
  Ik ga zondag naar de begraafplaats, misschien naar 2, die van mijn moeder en die van Pepijn…..
  ? Leontine

  • Dank je voor je lieve reactie… Als ik naar de begraafplaats ga, kan ik ze tegelijk bezoeken. Mijn zoontje ligt in een eigen grafje en mijn moeder is daarbij begraven. Ook al hadden we het daar in leven nooit over gehad, ik denk dat ze het een heel fijn idee had gevonden.
   Ik wens je een heel bijzondere Moederdag. X

   • Mijn moeder had opgeschreven dat ze bij Pepijn op de begraafplaats begraven wilde worden maar die ligt vol en is alleen nog voor de rijken onder ons (Vgls mij was het 22000 euro!!).
    Ik weet zeker dat ze dat niet had gewild dus daarom op een andere begraafplaats met normale prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *