Ongepland zwanger: wat zijn mijn opties?

Met een positieve zwangerschapstest in je handen staan: voor veel vrouwen is dit een heel speciaal moment en soms ook een langgekoesterde wens die eindelijk in vervulling gaat. Dat gaat echter niet op voor vrouwen die ongepland zwanger zijn geraakt. In Nederland raakt 1 op de 5 vrouwen ooit ongepland zwanger. Van deze zwangerschappen is 68% ook daadwerkelijk ongewenst. Maar wat zijn je opties als je onbedoeld zwanger raakt? We nemen de mogelijkheden graag met je door.

Ongepland zwanger, maar niet ongewenst

Ongepland zwanger zijn betekent niet per se dat het kindje ook ongewenst is. Je kunt onbedoeld zwanger raken en het kindje toch heel graag willen houden. Soms weet je het direct. In andere gevallen moet je er een tijdje over nadenken voordat je een besluit neemt. Ben je ongepland zwanger geraakt en wil je de zwangerschap graag voortzetten? Neem dan contact op met een verloskundige. Deze houdt je gezondheid en die van je ongeboren baby nauwlettend in de gaten met echo’s en controles.

Ongewenst zwanger: wat nu?

Ben je ongepland zwanger geraakt en wil je het kindje niet houden? Dan ben je ongewenst zwanger. Voel je hierover niet schuldig: zoals je hebt kunnen lezen overkomt dit best veel vrouwen in Nederland. Wat je redenen ook zijn om het kindje niet te willen of kunnen houden: het is oké. Wel is het goed om bij een ongewenste zwangerschap direct een plan te maken. Wil je bijvoorbeeld een overtijdbehandeling of abortus ondergaan, of kies je ervoor om je kindje ter adoptie af te staan? Er zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent, zodat je een keuze kan maken die voor jou goed voelt.

lijn groen oudersenzo
Ongepland zwanger: wat zijn mijn opties?

Ongewenst zwanger en een abortus

Ben je nog maar heel kort ongewenst zwanger? Tot 6 weken kun je kiezen voor een overtijdbehandeling. Je hebt dan geen verwijsbrief van de huisarts nodig en er geldt ook geen wettelijke bedenktijd. Een overtijdbehandeling is vaak minder ingrijpend dan een abortus. Je kunt kiezen voor een zuigcurettage of een behandeling met medicijnen waardoor er een miskraam op gang komt.

Ben je langer zwanger dan 6 weken? Tot 9 weken kun je kiezen voor een behandeling met medicijnen of een zuigcurettage. Deze behandelingen zijn lichamelijk niet heel ingrijpend. Tot 13 weken zwangerschap bestaat een abortus eigenlijk altijd uit een zuigcurettage. Ben je tussen de 13 en 22 weken zwanger? Dan is een abortus nog steeds mogelijk. De vrucht is al wat groter en moet op een speciale manier worden weggezogen. Dit is lichamelijk en vaak ook ingrijpender dan een vroege abortus of overtijdbehandeling.

Ben je ongewenst zwanger en overweeg je een abortus? Dan is het dus belangrijk om zo snel mogelijk een doorverwijzing naar een abortuskliniek van je huisarts te vragen. In sommige gevallen vindt een abortus in het ziekenhuis plaats.

Ongewenst zwanger en geen abortus

Ben je ongewenst zwanger en wil of kun je geen abortus ondergaan? Ook dan zijn er verschillende opties. Soms kom je er laat in de zwangerschap pas achter dat je in verwachting was. Je bent dan te laat om een abortus te ondergaan. Weet dat er veel mogelijkheden zijn, ook als je het kindje niet zelf wilt opvoeden. Stichting Beschermde Wieg helpt vrouwen hierbij.

Ongewenst zwanger in het geheim: wat nu?!

Maar soms is een ongewilde zwangerschap wat gecompliceerder. Bijvoorbeeld als je uit een cultuur komt waarin zwangerschap voor het huwelijk een enorm taboe is. Of als je mishandeld wordt door je partner of je ouders. Als je nog heel erg jong bent, of psychische problemen hebt. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom jij je ongewenste zwangerschap geheim houdt. Weet dat Stichting Beschermde Wieg (Beschermdewieg.nl) je kan helpen. Ook anoniem.

Hoe kan Stichting Beschermde Wieg mij helpen bij ongewenste zwangerschap?

Stichting Beschermde Wieg helpt vrouwen die ongewenst zwanger zijn anoniem en zonder te oordelen. Ongewenst zwanger zijn is immers geen misdaad. Het kan iedere vrouw overkomen, wat je leeftijd, opleidingsniveau of culturele achtergrond ook is. Heb jij redenen om anoniem te willen blijven en zoek je hulp bij je ongewilde zwangerschap? Dan helpt Stichting Beschermde Wieg je anoniem verder. Of je nu pas zwanger bent of al op het punt staat om te bevallen: de stichting kan je altijd verder helpen. Ook als je situatie heel uitzichtloos lijkt.

Dit kan Stichting Beschermde Wieg betekenen voor jou en je ongeboren kindje:

Ongewenst zwanger? Je kunt anoniem je verhaal doen bij de Stichting Beschermde Wieg. Dit kan door te bellen of via WhatsApp. Dit lucht vaak al enorm op.

De stichting kan je ook alle informatie geven over de opties die er in jouw situatie zijn. Dit is onder meer afhankelijk van hoe lang je zwanger bent.

Ben je ongewenst zwanger en sta je niet onder controle? Je kunt via de stichting medische zorg krijgen. Je blijft anoniem: je vrienden, familie of andere bekenden komen er nooit achter. Wel zorg je ervoor dat jij en je baby gezond blijven tijdens de zwangerschap.

Ben je ongewenst zwanger en aan het bevallen? Medische hulp is noodzakelijk? Stichting Beschermde Wieg staat 24 uur per dag voor je klaar.

Is je kindje al geboren en weet je niet wat je moet doen? Je kunt je kindje anoniem en veilig achterlaten in een vondelingenkamer van Stichting Beschermde Wieg. Je baby krijgt liefde, warmte en medische zorg voordat hij of zij in een liefdevol pleeggezin wordt opgevangen.

Ben ik echt anoniem bij Stichting Beschermde Wieg?

Ja. Bij Stichting Beschermde Wieg wordt je met liefde geholpen. Zonder oordeel, en zonder dat jouw identiteit aan anderen wordt verstrekt. Wil je afstand doen van je baby zonder dat iemand dat weet? Dan kun je je kindje na de bevalling achterlaten bij een locatie van de stichting. Die locatie wordt ook wel een vondelingkamer genoemd. Je kunt je kindje hier veilig en warm achterlaten. Wil je met iemand praten? Dan kan dat. Als je de kamer wilt verlaten zonder met iemand te praten mag dat ook. Je baby wordt warm en liefdevol opgevangen en krijgt medische zorg als dat nodig is. Daarna gaat je baby naar een pleeggezin.

Je familie of andere mensen worden nooit op de hoogte gesteld als je je kindje achterlaat in een vondelingkamer van Stichting Beschermde Wieg. Niemand komt erachter, ook niet als je minderjarig bent.

Ongewenst zwanger? Je bent niet alleen!

Weet dat je niet alleen bent als je ongewenst zwanger bent. Je hoeft dit niet alleen te doen. Wat je redenen ook zijn en hoe je ook in deze situatie terechtgekomen bent: Stichting Beschermde Wieg helpt je heel graag verder. Je achtergrond, leeftijd en leefsituatie spelen daarbij geen enkele rol. Want ongewenst zwanger worden is geen misdaad. Zet je schaamte of schuldgevoelens dus opzij en zoek vandaag nog hulp. Dat is het beste voor jou en voor je baby: waar je ook voor kiest.

Liefs Amber

Meer informatie

Moederdag, ook voor onzichtbare moeders
Afbreking van de zwangerschap, wat komt daar bij kijken?
Adoptie, wat komt er bij kijken?
Een abortus: wat komt erbij kijken?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Beschermdewieg.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *