Moederdag, zet mama extra in het zonnetje!

Iedere tweede zondag in mei is het Moederdag. De traditie is dat kinderen hun moeder verrassen met (bijvoorbeeld) een ontbijt op bed, zelfgemaakte presentjes en vertederende versjes. En de moeder? Hoeft de hele dag lekker niets te doen, behalve natuurlijk uitgebreid genieten van alles.

Verering moeders door de eeuwen heen

Al duizenden jaren worden moeders op de hele wereld vereerd. In het oude Griekenland bestonden er een soort “moederdagen”. Rhea, de moeder van de goden, werd door de oude Grieken vereerd. De Romeinen kenden dit feest als Hilaria en vierden het met offers in de tempel van Cybele. Cybele van de Romeinse moeder van de goden. Maar ook de Christenen kenden al een soort Moederdag. Zij vierden een feest ter ere van de Maagd Maria. In 1644 bestond er in Engeland, de zondag voor Pasen, ‘Moeder Zondag’. Veel vrouwen werkten (intern) als bedienden bij de rijkere klasse, vaak ver van huis. Op deze Mothering Sunday hadden de bedienden vrij om hun moeders te bezoeken en te vereren. Meestal namen ze traditionele cake (Mothering Cake) mee voor een extra feestelijk tintje.

De eerste Moederdag

De eerste Moederdag zoals we die tegenwoordig kennen werd in 1906 door een Amerikaanse vrouw, Anna jarvis uit Grafton, West Virginia, geïntroduceerd.
Anna’s moeder had elf kinderen, waarvan er zeven jong stierven. Om haar verdriet te ‘vergeten’, besloot Anna’s moeder haar leven te wijden aan het helpen van andere mensen.
De moeder van Anna, stierf in 1906 op de tweede zondag in mei. Anna was op het moment van sterven, bij haar moeder. Op de sterfdag van haar moeder (de tweede zondag in mei 1906) besloot Anna iets te organiseren om alle moeders te eren. Op de tweede verjaardag van haar moeders dood vierde Anna de eerste Moederdag in Grafton. Zij deelde anjers uit aan de moeders in haar kerk.

lijn groen oudersenzo
Moederdag

Ook in Philadelphia

Een jaar later werd ook Moederdag gevierd in Philadelphia. Anna vond medestanders en samen deden ze er alles aan om Moederdag ook tot andere steden te laten doordringen. Ze praatten met invloedrijke personen en schreven samen meer dan 10.000 brieven, onder meer naar de gouverneur van West-Virginia. En met succes. Vanaf 1910 werd Moederdag in heel West-Virginia gevierd. Dit was echter nog steeds niet genoeg voor Anna. Ze legde daarom haar idee voor aan de toenmalige president, Woodrow Wilson. Hij riep in 1914 moeder dag uit, tot een nationale feestdag. Anna zelf is overigens nooit getrouwd en heeft nooit zelf kinderen gehad.

Julia Ward Howe

Een andere bron meldt dat al in 1872 Julia Ward Howe Moederdag in Boston (Amerika) wilde introduceren als dag van de vrede. De succesvolle onderneming van Anna zou voortborduren op dit initiatief. Anna heeft overigens in 1923 geprobeerd Moederdag weer uit te bannen, omdat ze de commercialisering ervan verschrikkelijk vond.

Wanneer vieren we Moederdag?

Moederdag wordt in veel landen ter wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika en Nederland. In Antwerpen wordt moeder echter ook vaak op 15 augustus – met Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart – gevierd (sinds 1913). In Engeland wordt Moederdag nog steeds gevierd op de Zondag voor Pasen. En in Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei. Behalve als dat op Pinksteren valt, dan is het de eerste zondag in juni! In Spanje wordt El dia de la Madre de eerste zondag in mei gevierd.

Moederdagweetjes

In Nederland staat Moederdag bij sommigen bekend als een initiatief van Adolf Hitler. Dat is onjuist. Wel is het zo dat het nationaal-socialisme de Moederdag in verband probeerde te brengen met de voortplanting van een zuiver ras.
Tegenwoordig is er in Amerika ook een schoonmoederdag die op de vierde zondag van oktober wordt gevierd.
Ann Maria Reeves Jarvis overleed in Philadelphia, gewaardeerd als ‘de moeder van Moederdag’.
Anna Marie Jarvis overleed in West Chester, Pennsylvania, gewaardeerd als de stichtster van ‘Moederdag als internationale feestdag’.

Commercialisering

Rond 1920, raakte Jarvis verbitterd door de commercialisering van de feestdag. Ze verbond zichzelf aan de Mother’s Day International Association en claimde het copyright op de tweede zondag van mei. Naar aanleiding hiervan werd ze ook eens gearresteerd voor ordeverstoring. Samen met haar zuster Ellsinore spendeerde ze haar familiebezit voor het voeren van campagne tegen de feestdag. Beiden stierven in armoede. In het doodsbericht van Jarvis in de New York Times stond geschreven dat ze verbitterd raakte omdat te veel mensen hun moeder een gedrukte ansichtkaart stuurden. Ze beschouwde een kaart als ‘een slecht excuus omdat men te lui is om een brief te schrijven’.

Liedje voor Moederdag

liefs Marion

Meer informatie

Moederdag, ook voor onzichtbare moeders
Moederdagliedjes: De leukste liedjes voor Moederdag
Moederdaggedichtjes, rijmpjes en versjes
Willy Woef viert Moederdag
Moederdag vergeten? Bestel een sieraad als goedmaker!
Wat is een loedermoeder?
Moederdagknutsels: Knutselen voor Moederdag
Bewuste thuisblijfmoeders
Oermoeders, bewust jonge moeders

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *