Overgang en seks. Soms heb je gewoon iets extra’s nodig. Prima toch?

Niet iedereen praat even gemakkelijk over seks. De een heeft wat meer schroom dan de ander en dat is prima. Als je er maar wel met je partner over kunt praten, want dat is belangrijk om elkaar hierin te kunnen blijven zien. Bijvoorbeeld als het door de overgang wat moeilijker wordt. Wat stroever, om het maar plastisch uit te drukken. Veel vrouwen hebben hier last van, maar vinden het lastig bespreekbaar maken. Jammer, want met wat kunst- en vliegwerk kan seks nog steeds heel fijn zijn.

Overgang en vaginale droogte

Door het dalende oestrogeengehalte tijdens de menopauze krijgen sommige vrouwen last van vaginale droogte. Dit houdt in dat er te weinig vocht in de vagina komt waardoor intiem contact pijnlijk kan worden. En als iets pijn doet, is het logisch dat de behoefte vermindert. Hoe graag je ook intiem met je partner wil zijn, want deze afname in libido zegt niets over je liefde. Door de pijnervaring kan je in een vicieuze cirkel belanden. Iets doet pijn, je gaat het vermijden en doordat je het gaan vermijden, neemt je libido nog verder af. Gelukkig is er ook een keerzijde: Je kunt dit proces namelijk doorbreken.

Wat is libido?

De term libido wordt gebruikt om de seksuele drift van een persoon en zijn verlangen naar seks te omschrijven. Dit verschilt per persoon en kan gedurende je leven verschillende vormen aannemen. Het is dus géén constante factor. Het hoogtepunt van je libido wordt door de meeste mensen ervaren rondom de puberteit wanneer er allerlei hormonen worden aangemaakt. Naarmate de tijd verstrijkt, verlaagt je libido tot je misschien zelfs helemaal geen zin meer hebt in seks.

Door je libido opnieuw aan te wakkeren kan je de cirkel doorbreken, want hoe meer seks je hebt (penetratie), hoe meer de vaginale zone zal ontspannen en de hoeveelheid vocht zal verbeteren. Dit kan op verschillende manieren.

lijn groen oudersenzo
Overgang en seks. Soms heb je gewoon iets extra’s nodig. Prima toch?

De droogte te lijf

Wanneer de ovulatie stopt gaat dit vaak gepaard met verschillende overgangsklachten, waaronder het verliezen van libido. Wanneer je dit als ongewenst ervaart, kun je eventueel op zoek gaan naar een goede seksuoloog. Hij kan je helpen alles weer rustig op te starten, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met wat hulpmiddelen.

Gelukkig zijn er allerlei oplossingen te vinden om de droogte te lijf te gaan. Denk aan glijmiddelen, gels, oliën, vaginale bevochtigers, capsules, et cetera. Veelal speciaal ontwikkeld voor (oudere) vrouwen.
Soms is het gebruik van een glijmiddel niet de oplossing. Zeker wanneer het libido wat is teruggelopen, wordt de zin steeds minder. Als je de cirkel wilt doorbreken, is er meer nodig dan alleen een potje glijmiddel. Wat dacht je bijvoorbeeld van het gebruik van speeltjes?

Het voordeel van speeltjes

Op het gebruik van spannende speeltjes, ligt allang geen taboe meer. In de meeste slaapkamers is wel iets spannends te vinden. Het voordeel van speeltjes is dat je er niet per sé een partner voor nodig hebt. Je kunt dus ook prima in je eentje aan de slag. Hou je van afwisseling? Misschien is het een goed idee een abonnement te nemen op een spannend pakket! Dan is het voor jullie allebei een verrassing wat door de postbode wordt bezorgd.

Play Package

Play Package is zo’n bedrijf waar je – discreet – terecht kunt voor een verrassingspakket. Dit kan een eenmalige bestelling zijn (bijvoorbeeld om het uit te proberen) maar je kunt ook voor een twee- of driemaandelijkse bezorging kiezen. De pakketten zijn te bestellen vanaf 34,95 euro en zijn ieder moment opzegbaar. Er zijn pakketten voor haar, hem en voor koppels (hem/hem, hem/haar, haar/haar).

Afhankelijk van je keuze met betrekking tot de prijs (€ 34,95, € 59,95 of € 84,95), ervaring (beginner, intermediate of experienced) en de hoeveelheid maanden (iedere 2 of iedere 3 maanden) wordt er een verrassingspakket voor je samengesteld. Bij de bestelnotities kun je aangeven of je bepaalde productsoorten niet wilt ontvangen. Na bestelling wordt het pakket discreet bij je bezorgd. Een prachtig cadeautje voor jezelf of aan elkaar.

lijn groen oudersenzo
Overgang en seks. Soms heb je gewoon iets extra’s nodig. Prima toch?

Ons pakket

Vandaag stond de postbode voor mijn voordeur met een zwarte doos en roze strik. Aan de buitenkant is niet te zien welk spannends er in de doos zou kunnen zitten. Eenmaal de strik verwijderd en de doos geopend, kwamen er drie interessante speeltjes uit (twee voor haar, één voor hem) en een flesje glijmiddel. De speeltjes die wij hebben gekregen nodigen uit om er samen mee aan de slag te gaan. Dus fun for two!

Je bent niet alleen

Het allerbelangrijkste is dat je weet dat je niet de enige bent. Het is een heel normaal verschijnsel dat het libido gedurende de jaren afneemt, het is echter wel belangrijk dat je er met je partner over praat. Praten over seks kan soms ongemakkelijk voelen, maar als je het subtiel aankaart bij je partner is er ongetwijfeld een opening om er dieper op in te gaan. Kom je er echt samen niet uit, of vind je het te eng om het bespreekbaar te maken, schakel dan een goede vriend(in) in, een overgangsconsulente of huisarts.

Gelukkig kun je desnoods met wat kunst- en vliegwerk, nog steeds samen intiem zijn. En voor die hulpmiddelen hoeft niemand zich voor te schamen. Geniet van jezelf en… geniet van elkaar!

liefs Marion

Meer informatie

Met af en toe een verrassing, houd jij je relatie spannend!
Zo organiseer je een leuke date night!
Houd je relatie spannend en verrassend!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Playpackage.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *