Voorbereiding op de eerste menstruatie

Als je dochter richting de pubertijd gaat, zal je je af gaan vragen hoe je je meisje kunt voorbereiden op haar eerste menstruatie. Hoe leg je dit aan je dochter uit op een te begrijpen manier? Wat vertel je allemaal? En op welke leeftijd begin je hierover? Kortom: hoe pak je deze voorbereiding op haar eerste menstruatie nu het beste aan?

Voorbereiding op de eerste menstruatie

Veranderingen bij je dochter

In principe zal een meisje zo’n twee jaar voordat ze gaat menstrueren met veranderingen in haar lichaam te maken krijgen. Hierbij kan je denken aan het krijgen van borsten en het groeien van schaamhaar. De lichaamsgeur kan gaan veranderen en je dochter kan al wat afscheiding gaan krijgen. Op welke leeftijd dit gebeurt is verschillend, maar gemiddeld genomen zal een kind van tien beginnen met deze veranderingen en zal ze tegen haar dertiende verjaardag ongesteld worden. Maar pin je niet vast op deze leeftijden. Er zijn ook kinderen die al met 9 jaar hun eerste menstruatie kregen! Terwijl andere meisjes dit pas meemaken als ze 16 zijn.

De voorbereiding: wanneer en wat vertel je?

Je zult dus al wel begrijpen dat je niet te lang moet wachten met voorbereiden. Je moet er toch niet aan denken dat het kind bloed verliest en helemaal niet weet wat het is. Dat zou toch behoorlijk schrikken zijn! Praat er open en rustig over en maak het niet eng of ingewikkeld. Hoe positiever jouw verhaal hoe minder ze er tegenop zal zien. Maar je moet natuurlijk wel eerlijk blijven…Maar wat vertel je bij de voorbereiding?

Wat een menstruatie is

Wat ze hiervan kan verwachten

Wat maandverband is en tampons (als ze dat niet al meegekregen heeft van jouw eigen middelen)

En hoe ze die het beste gebruikt

En dat ze uiteraard altijd met haar vragen gewoon bij jou terecht kan

Maak ook duidelijk dat ze op de leeftijd komt dat ze vruchtbaar is. Dat ze met jou over anticonceptie kan praten als ze zover is dat ze seks zou willen hebben.

Maar goed, dan weten we nog geen leeftijd waarop je dingen gaat vertellen. Als je op zoek gaat naar info daarover…dan blijft het angstwekkend stil. Iedereen begint over de kenmerken van het veranderen van het lichaam. De enige leeftijd die ik tegenkwam was 7 jaar als richtlijn. Je zou natuurlijk wel al zo jong dingen kunnen vertellen en hoe ouder ze worden hoe meer je kunt uitleggen.

Wat is een menstruatie?

Uitleggen wat een menstruatie is kan nog best ingewikkeld zijn, maar je hoeft het niet meteen heel uitgebreid te doen. Vertel dat bij meisjes eicellen in hun eierstokken zitten en die zullen nu om de beurt rijp worden. Twee weken voor de eisprong verlaat het eitje de eierstok en gaat naar de eileider toe. De baarmoeder maakt zich klaar om het eitje goed te kunnen laten nestelen door een dikkere laag te krijgen. Dit is het baarmoederslijmvlies. Komt er geen zaadje bij het eitje, dan sterft het af en de baarmoeder laat het extra slijmvlies ook los. Dit baarmoederslijmvlies komt met bloed naar buiten toe. Dit is dus de menstruatie. En dit gebeurt dus iedere keer opnieuw.

Seksuele voorlichting en menstruatie

Natuurlijk heeft seksuele voorlichting best een overlap met de voorbereiding op de eerste menstruatie. Probeer over dit soort dingen gewoon open en bloot te praten zodat het op een gewone natuurlijke manier gaat en je helemaal geen zware gesprekken nodig hebt. Zo zullen kinderen het ook niet raar vinden om erover te praten én komen ze sneller naar je toe bij vragen of problemen.

Gebruik boeken

Vind je het toch ingewikkeld om het duidelijk uit te leggen? Er zijn genoeg boeken te koop die gericht zijn op kinderen/pubers en heel keurig uitleggen wat een menstruatie is of seksuele onderwerpen behandelen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van plaatjes, wat net even meer kan vertellen. Je kunt dus prima een boek erbij gebruiken om je kind voor te bereiden en je kind kan later nog eens op haar gemakje er verder over lezen.

Hoe gebruik je maandverband en tampons

Vertel je dochter hoe ze het beste het maandverband of tampons kan gebruiken. Nu zal in het begin de voorkeur bij maandverband liggen, want vaak is een tampon dan nog helemaal niet fijn om te gebruiken. Bekijk met haar welk verband ze kan gebruiken en leg uit hoe vaak ze wisselt en hoe ze hygiënisch te werk gaat. Leg ook uit hoe ze zich het beste schoon kan houden en dat ze geen zeep moet gebruiken. Warm water is voldoende. Even lekker afspoelen onder de douche, bijvoorbeeld. Of anders met een washandje.

Altijd maandverband meenemen

Je kind zal ook moeten gaan leren dat ze maandverband meeneemt. Koop voor haar een mooi tasje of buideltje, waarbij het niet meteen opvalt dat het om maandverband gaat. Dat is vaak toch fijner. En laat haar dat tasje gewoon standaard meenemen in haar schooltas of sporttas, bijvoorbeeld. Beter voor niks meegenomen, dan dat je het niet bij je hebt als je het nodig hebt, toch?!

liefs Wil

Meer informatie

Voor de eerste keer ongesteld! Alles over menstruatie
Menstruatieproblemen: Van de eerste menstruatie tot de overgang
Hevig bloedverlies: waarom praten de meeste vrouwen daar nauwelijks over?
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Menstruatiecyclus en zwangerschap, hoe ziet een normale cyclus eruit?

Bronvermelding

Degynaecoloog.nl
Opvoeden.nl
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *