Gezonde tussendoortjes die ook heel lekker zijn!

Tussen de maaltijden door wil je je kindje ook wel eens iets toestoppen of je kindje heeft gewoon ‘trek’, maar wat kan je nu eens geven als je het wel gezond wil houden en niet zomaar naar de snoeppot of de chipszak wilt grijpen? Je vindt hier een aantal lekkere ideeën voor gezonde tussendoortjes!

Fruit

Flauw, maar zo waar: fruit. Je kan natuurlijk gaan voor gewoon een appeltje of een banaan. Maar je kan het ook spannender maken door bijvoorbeeld verschillende stukjes fruit mooi op een bordje te leggen. En peuzel zelf gezellig ook mee. Zo maak je van het fruitmomentje een gezellig momentje. En al jong die routine krijgen helpt echt om het later ook te blijven doen.

Groente

Ook rauwe groente kan je op een bordje of in een schaaltje aan je kind geven als tussendoortje. Een stukje wortel, komkommer, paprika of tomaatjes zijn een heerlijke versnapering. Is je kind niet zo’n warm eten-eter? Probeer eens om gewoon een schaaltje van rauwe groente neer te zetten en hem daarvan te laten ‘snoepen’. Zo krijgt hij stiekem toch die groente en dus vitaminen binnen, terwijl hij denkt dat hij gewoon aan het snoepen is. Zeker bij lekkere tegendraadse peuterpubers kan het zomaar helpen…

Rijstwafels

Even snel tussendoor, maar wel verantwoord, is een rijstwafel. Natuurlijk let je wel even op wat de toevoegingen zijn. Want die kunnen het net weer minder gezond maken. Hoewel je misschien ook weer niet al te erg moet overdrijven…?

lijn groen oudersenzo
Gezonde tussendoortjes die ook heel lekker zijn

Ontbijtkoek

Hierbij geldt hetzelfde als bij de rijstwafels: let op de ingrediënten. Niet alle ontbijtkoek zal door alle extra toegevoegde zaken, zoals suiker, onder gezond vallen. Maar ze zijn er zeker wel. Of bak het zelf! Andere ideeën in deze categorie: bak eens een bananenbrood! Natuurlijk kan je er nog veel meer verzinnen. Een mueslireep, bijvoorbeeld.

Smoothie

Verleid je kind met een zelfgemaakte, gezonde smoothie! Zeker als het een grappig kleurtje krijgt. Vindt je kind standaard alles wat gezond is vies? Dan vertel je toch lekker niet dat het gezond is en serveer je het gewoon als een verrassend lekker sapje…Lekkere smoothie recepten vind je genoeg op ons fijne wereldwijde web.

Muffins

Jawel: muffins. Bak zelf een lekkere muffin met heerlijke gezonde ingrediënten. Een blueberry muffin bijvoorbeeld, of je geeft het een lekkere aardbeienvulling… Wat dacht je van een perenmuffin met havermout, appel-kaneelmuffins of… nou ja, je kan uiteraard ook gewoon zelf even origineel zijn en het lievelingsfruit van je kind erin verwerken.

Popcorn

Simpel, snel en niet te erg ongezond. Want ja, het zout of de suiker is natuurlijk minder fijn. En zonder iets is weer zo flauw. Maar zo af en toe moet het kunnen, toch?

Soepje

Is je kind wel gek op soep? Waarom zou je niet gewoon ’s middags een lekker kopje soep geven? Zeker zelfgemaakte soep is een verantwoord tussendoortje. Maak een lekkere pan soep voor die avond en pik er gewoon alvast een kopje voor je zoon of dochter uit in de middag!

Volkoren graanproducten

Een soepstengel of een koekje die gemaakt is van volkoren granen kan je ook met een gerust hart geven. Als je de chocoladevulling er even niet bij doet natuurlijk…

Melk- en andere zuivelproducten

Een beker melk of een schaaltje yoghurt zijn ook lekker. Ook een blokje kaas kan uiteraard prima. Is de yoghurt zo niet echt lekker volgens je zoon of dochter, dan zou je het zoeter kunnen maken door een klein schepje jam erin te doen.

Een kwestie van gewenning

Misschien ben je zelf een zoetekauw en wil je je kind wel graag gezonde snacks geven, maar vind je het ook zielig om het zo te doen? Niets zieligs aan. Naast het feit dat het gewoon veel gezonder is, is het ook puur gewenning. Natuurlijk zal je wel zelf ook het goede voorbeeld moeten geven. Je kindje een appeltje geven en geen snoepje en ondertussen zelf een hele reep chocolade naar binnen werken is uiteraard een beetje gemeen én simpelweg niet uit te leggen als ze dit eenmaal door hebben. Dus ga lekker samen met je kind gezond doen! Want wees eerlijk: ook voor jou is het véél beter…

liefs Wil

Meer informatie

Gezonde tussendoortjes, wat kun je nemen?
Een lekker groentesapje: waarom zou je?
Gezonde voeding, waar kun je het beste voor kiezen?
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Een gezonde lunch voor mee naar school
Gezond snacken: 6x verantwoord snacken zonder schuldgevoel
Monkey platter – Je kind bepaalt zelf wat hij eet!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *