Je peuter is jarig! – Je peuter viert feest!

Je peuter viert feest

Het is feest! Eigenlijk valt er bijna altijd wel iets te vieren… Verjaardagen, Sinterklaas, Kerstmis, Moederdag, Vaderdag en nog veel meer! Voor je kindje zijn dit hele spannende dagen. Soms kan hij zelfs dagen van te voren al een beetje van slag zijn. Zeker als hij al wat ouder is en weet wat er gaat komen.

Feest is vermoeiend

Voor je peuter is het allemaal behoorlijk nieuw, dus van zenuwen vooraf zal hij geen last hebben maar naarmate hij vaker feest zal vieren, zal dit zeker gaan toenemen. Houd er rekening mee dat een feest heel vermoeiend kunnen zijn voor je peuter. Let daarom goed op hem. Als hij geniet, is het goed. Zie je dat alles te vermoeiend voor hem is? Zonder jullie dan even samen af van het feestgedruis. Of nog beter, ga gewoon lekker met hem naar huis.

lijn donker geel oudersenzo
Je peuter viert feest
lijn donker geel oudersenzo

Verjaardag

Je peuter is weer een jaartje ouder. Dat betekent natuurlijk: feest! Voor een peuter hoef je nog niet alle toeters en bellen uit de kast te halen. Een vol programma is nu nog te onrustig voor hem. Hij zal een klein bescheiden feest, veel meer waarderen Houd daarom goed rekening met zijn leeftijd. Peuters vinden ballonnen en slingers prachtig en met een cadeautje erbij, is het al gauw goed.

10 ideeën voor een leuk kinderfeestje om zelf te regelen (dus low-budget!)
Corona: Hoe vier ik nu de verjaardag van mijn kindje?

Richtlijn aantal genodigden

Een algemene richtlijn voor het aantal genodigden (andere kinderen) is één voor ieder jaar. Het feest hoeft ook niet zo lang te duren, een uur tot anderhalf uur is voor je peuter lang genoeg. Probeer ook rekening te houden met een eventueel middagdutje. Voor je peuter is daarom de ochtend een prima tijd, dan is hij nog lekker fris. Een tweejarige peuter snapt nog niet zoveel van jarig zijn, maar een driejarige peuter kan zich al verheugen op zijn verjaardag. Als hij dan ‘s ochtends de slingers en ballonnen ziet, zal hij door de kamer dansen van plezier.
Het hoogtepunt van de dag is natuurlijk de verjaardagstaart. Geef hem een lekker stukje en houdt camera gereed en wacht af wat er gaat gebeuren.

Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging

Genieten

Om te zorgen dat je kindje zoveel mogelijk van zijn eigen verjaardag kan genieten:

Vraag de bezoekers of ze rekening willen houden met het slaapuurtje van je kind.
Laat je kindje niet teveel snoepen, het zou jammer zijn wanneer hij misselijk zou worden.
Laat hem zelf beslissen waarmee hij wil spelen. Als hij het papier mooier vindt dan het cadeau, is het toch ook prima? Het is zijn feest.
Probeer, ondanks zijn verjaardag, zoveel mogelijk zijn eigen ritme aan te houden.
Als je de kamer met ballonnen wilt versieren, zorg er dan voor dat ze hoog genoeg hangen. Als je kindje een ballon stuk bijt kan hij misschien een stukje inslikken.

Feestversiering kinderfeestje

Verjaardagstradities

Leg symbolische voorwerpen voor de jarige op tafel. Bijvoorbeeld een boek als symbool van kennis, een basketbal voor sportiviteit of een penseel voor creativiteit. Het voorwerp dat het kind het eerste pakt zou voorspellend zijn voor zijn toekomst.
Vraag alle gasten iets mee te nemen dat met het afgelopen jaar te maken heeft. Stop alles in een tijdcapsule en geef deze aan het kind wanneer het 16, 18 of 21 wordt.
Laat alle gasten met watervaste inkt hun naam en een verjaardagswens of herinnering op een wit tafelkleed schrijven en bewaar dit voor later.

De verjaardagstradities van onze bezoekers

lijn donker geel oudersenzo
Je peuter viert feest
lijn donker geel oudersenzo

Trakteren

Houd het vooral simpel voor je peuter. Het is allemaal heel leuk om te zien, maar wanneer het (te) onbekend is, wordt het al snel weggegooid.
Overleg van te voren met een begeleidster, misschien gelden er bepaalde regels of zijn er op dezelfde dag meerdere peuters tegelijk jarig. Informeer gelijk naar het aantal peuters en het aantal begeleidsters en of er peuters zijn die bepaalde voeding niet mogen hebben.
Begin op tijd met de voorbereiding, zodat je alle gelegenheid hebt om de ingrediënten bij elkaar te zoeken. Als je erbij aanwezig mag zijn… vergeet je fotocamera niet!

Trakteerideeën

Vrolijke bloemen
Patatje met mayo en ketchup
Stoere ridderkoekjes

Het kinderfeestje

Er zijn natuurlijk talloze bedrijven die graag de zorg voor je kinderfeestje uit handen neemt. Maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. En wat is er mis met de ‘ouderwetse kinderpartijtjes’? Laten we het feest toch gewoon weer gezellig bij ons thuis organiseren.

Bedenk wie er uitgenodigd moeten worden en verstuur de uitnodigingen minstens twee weken van te voren. Ouders kunnen dan rekening houden met het feestje en deze datum vrij houden. Mocht er toch iemand verhinderd zijn, is er nog ruime tijd om een ander kindje te vragen. Nodig niet teveel kindertjes uit, een maatstaf is evenveel kinderen als de leeftijd van de jarige.

Slaapfeestje, zou je dat wel doen?

De uitnodiging

Je kunt de uitnodigingen kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. De informatie die in ieder geval op het kaartje moet komen te staan:

  • Naam van de jarige
  • De leeftijd van de jarig
  • Adres (en telefoonnummer)
  • Datum van het feest
  • Begin- én eindtijd
  • Brengen of halen?

Probeer met het prikken van de datum rekening te houden met eventuele belangrijke data. Het zou jammer zijn als er veel afzeggingen zouden komen.

Het feestje

Laat het feestje niet te lang duren, twee à drie uur is lang genoeg. Vraag iemand om je te helpen tijdens het feestje. Het is moeilijk om diverse activiteiten te begeleiden en de kinderen ook nog eens in de gaten te houden. Houd met de invulling van het feestje rekening met de leeftijd en interesse van de aanwezigen. Plan voldoende activiteiten (liefst meer) zodat je altijd iets achter de hand hebt, maar neem ook de vrijheid te improviseren. Vooral jonge kinderen doen het liefst spelletjes die ze al kennen. Je kunt dus het beste het feestje eenvoudig houden. Ook vinden ze het leuk om ‘vrij’ te kunnen spelen. Speelgoed van een ander is voor een kleuter vaak al interessant genoeg. Een versierde kamer draagt natuurlijk extra bij tot de feestvreugde.

Spelletjes

Denk ook eens aan de ‘good oldies’ als koekhappen, stoelendans, zakdoekje leggen en blindemannetje. Een leuk begin van het feestje kan zijn het zelf versieren van een cake. Het versieren kan met bijvoorbeeld, slagroom, hagelslag, fruit en als laatste natuurlijk een kaarsje. Als iedereen klaar is met versieren, kunnen de versierde cakejes gezamenlijk worden opgegeten.
Geef de kinderen bij het weggaan een leuk presentje, eventueel uit een grabbelton.
Als je kindje al wat ouder is, betrek hem dan bij de organisatie van zijn feestje. Kinderen weten zelf heel goed wat leuk en niet leuk is.

Overige tips

Bepaal van te voren een budget
Denk aan de veiligheid van iedereen
Zorg voor een plan B (als plan A bijvoorbeeld in het water valt)
Wees flexibel
Blijf opgewekt en ontspannen, als je goed bent voorbereid, kan er eigenlijk niets mis gaan.

Brandweerfeest

Je moet een kinderfeestje organiseren? Wel eens gedacht aan het thema: Brandweer. Wij hebben hier een kant-en-klaar themapakket voor je. Van uitnodiging tot en met de spelletjes en de taart.

Uitnodigingen
Taart
Kleding
Het kinderfeestje – Hoeveel kinderen nodig je uit?
Blusoefening
Kind redden
Vlammetjes schieten
Schuim spuiten
Waterslangen

Zo regelen onze bezoekers een kinderfeestje
De leukste spelletjes voor binnen
De leukste spelletjes voor buiten

Valentijnsdag

Of je nou een stille liefde hebt, gewoon je partner eens in het zonnetje wil zetten, of een goede vriendin wil vertroetelen… Valentijnsdag is hiervoor een uitermate geschikte dag. Alles staat deze dag in het teken van de liefde. En dat hoeft echt niet altijd een stille, onbereikbare liefde te zijn.
Valentijnsdag – Verwen je geliefde!

Carnaval

“Daar staat een paard in de gang…! ‘s Nachts na tweeën, dan gaan we met z’n allen… Polonaise! Als het gras twee kontjes hoog is…”
Carnaval – Haak maar in we vieren Carnaval

Pasen

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei! Pasen, leuk! Eieren beschilderen, eieren eten én eieren zoeken! Maar wat vieren we met Pasen nou ook alweer?
Pasen – We vieren Pasen met kinderen!

Moederdag

Iedere tweede zondag in mei is het Moederdag. De traditie is dat kinderen hun moeder verrassen met (bijvoorbeeld) een ontbijt op bed, zelfgemaakte presentjes en vertederende versjes. En de moeder? Hoeft de hele dag lekker niets te doen, behalve natuurlijk uitgebreid genieten van alles.
Moederdag – Zet Mama extra in het zonnetje!

Vaderdag

De derde zondag in juni is het Vaderdag. De traditie is dat kinderen hun vader verrassen met (bijvoorbeeld) een ontbijt op bed, zelfgemaakte presentjes en vertederende versjes. En de vader? Hoeft de hele dag lekker niets te doen, behalve natuurlijk uitgebreid genieten van alles.
Vaderdag – Verwen Papa de hele dag!

Dierendag

Donderdag 4 oktober is het weer dierendag! Jaarlijks komt deze feestdag voor de dieren terug en ook dit jaar zullen er heel wat huisdieren extra vertroeteld, verwend en geknuffeld worden.
Maar wat is dierendag nu precies, waarom vieren we dit en hoe kun je iets speciaals doen voor jouw dier?
Dierendag – Feest voor de dieren

Halloween

Het is 31 oktober: Halloween! Halloween is griezelen: doden komen tot leven, skeletten lopen door de straat, bloederige monsters bellen bij je aan en roepen hard: ‘Trick of treat!’Het klinkt bijna als ‘Je geld of je leven’, alleen willen ze geen geld maar snoep, bergen snoep!
Halloween – Griezelen en snoepjes!

Sinterklaas

De Sinterklaaskolder breekt weer in alle hevigheid los. Veel kinderen zitten dagelijks voor de buis gekluisterd en leven intens mee met de avonturen van De Club van Sinterklaas en het laatste nieuws van het Sinterklaasjournaal. Bart Smit en Toys ‘R’Us hebben hoogtijdagen en wij arme ouders worden gek van ons stuiterende grut…
Sinterklaas – De historie van de Goedheiligman

Kerstmis

Bij Kerstmis denken we aan: vrede, licht, een nieuw begin, geboorte, saamhorigheid, liefde en natuurlijk ook aan gezelligheid, lekker eten, kaarsjes, de kerstboom en fonkelende ballen.
Kerstmis vieren met kinderen – Een gezellig samenzijn

Oudejaarsavond

Het einde van het jaar komt in zicht. Nog heel even dan staan de oliebollen met poedersuiker weer op tafel, de champagne in de aanslag en het vuurwerk vlakbij de voordeur! Nog even aftellen tot een gezamenlijk: ‘Gelukkig nieuwjaar!’ en het nieuwe jaar is een feit.
Oudejaarsavond, de overgang van het oude jaar naar het nieuwe jaar. Een feest dat over de hele wereld wordt gevierd!
Oudejaarsavond, Oud en Nieuw of Silvesteravond
Veilig vuurwerk afsteken – Tips & Tricks!

Liefs Marion

Meer informatie

Slaapfeestje, zou je dat wel doen?
De eerste feestjes van je baby
Hiep Hiep Hoera! – Gratis verjaardagscadeaus en slingers!
Corona: Hoe vier ik nu de verjaardag van mijn kindje?
Feestdagenkalender
Voorbereiding op verjaardag! Hoe kun je dit het beste doen?
De verjaardagstradities van onze bezoekers
Gezonde traktaties voor op school
Groter, gekker, mooier. Waar is al die overdaad goed voor.
Kinderfeestje: Praktische tips voor een hippe uitnodiging
Themapagina: Verjaardag / Jarig
Zo regelen onze bezoekers een kinderfeestje
Wat geef je op een kinderfeestje? Wat wordt er gemiddeld gegeven?
Trakteren is een feestje
10 ideeën voor een leuk kinderfeestje om zelf te regelen (dus low-budget!)
Leuke cadeautips voor kids onder de drie
De leukste feestliedjes om mee te zingen
De leukste spelletjes voor binnen
Feestversiering kinderfeestje
De leukste spelletjes voor buiten
De leukste traktatieknutsels!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *