Indalen van je baby – Wat betekent dit?

Tussen week 30 en week 38 zal je kindje dieper in de bekken zakken. Dit wordt ‘indalen’ genoemd. Is dit een teken dat je kindje ieder moment kan komen? Of kan hij ook nog wel een paar weken blijven zitten? Wat betekent precies dat hij aan het indalen is? Kan je het voelen als je kindje aan het indalen is? Kan mijn baby na het indalen nog draaien? Ik probeer op al deze vragen zo volledig mogelijk antwoord te geven.

Indalen van je baby

Wat is indalen?

Indalen betekent dat je baby wat meer naar beneden zakt. Met zijn hoofdje ligt hij naar beneden op je bekkenbotten. Dit is een ideale ligging om geboren te worden. Soms gebeurt dit niet en blijft hij juist met zijn voetjes naar beneden liggen. Dan spreken we van een stuitligging. Als je baby eenmaal is ingedaald, kan hij zich niet meer eenvoudig terug draaien.

Moment van indalen

Je kindje zal pas gedurende het laatste trimester indalen. Meestal is dit ergens tussen week 30 en week 38, maar iedere vrouw en ieder kindje is anders, dus het is lastig te voorspellen wanneer het precies gaat gebeuren. Bij een eerste bevalling zal het doorgaans wat eerder gebeuren, maar soms gebeurt dit pas bij de bevalling. Bijvoorbeeld bij een tweede of derde zwangerschap, wil het nog wel eens op het laatste moment gebeuren. Dit komt omdat je spieren dan al wat zijn opgerekt tijdens je vorige zwangerschap en je kindje daardoor nog wat meer ruimte heeft en niet zo de behoefte heeft om zich te verplaatsen.

Kun je het indalen voelen?

Indalen is niet een proces van uren, maar het kan zelfs weken in beslag nemen. Dat jij dit proces gaat voelen, is dus niet waarschijnlijk. Daar gaat het veel te langzaam voor. Je kunt wel last krijgen van harde buiken of indalingsweeën. Indalingsweeën zijn erg onregelmatig, zijn minder pijnlijk en zwakken steeds af. Als je hier last van hebt, kun je het beste een lekkere warme douche nemen, een warm bad of warme kruik op je buik leggen.

Kan je baby nog draaien na het indalen?

Zeg natuurlijk nooit, nooit, maar de kans wordt wel kleiner dat hij zich nog gaat draaien als hij is ingedaald. Ligt hij met zijn hoofdje mooi naar beneden, dan is dat natuurlijk de perfecte ligging. Als je vliezen nu breken, sluit zijn hoofdje het bekken mooi af en kan de navelstreng niet bekneld raken.

Jij hebt ook een voordeel van het indalen. Nu je baby gezakt is, is de kans groot dat jij wat meer lucht krijgt. Je baby ligt immers niet meer zo hoog in je buik. Had je veel last van brandend maagzuur? Dan ben je daar waarschijnlijk nu vanaf!

Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Doordat je kindje nu lager ligt, is de kans groot dat hij wat meer op je blaas drukt. Als je al vaker moet plassen, dan kun je nu je lol op. Ook kan je kindje wat meer op je spieren en gewrichten drukken in je bekken, waardoor lopen wat lastiger kan worden.

Na het indalen

Indalen is noodzakelijk maar het is geen startsein tot de bevalling. Een vroege indaling, wil geen vroege bevalling garanderen. Het kan zomaar nog een paar weken duren voor je kindje geboren wordt. Hij ligt er echter nu wel klaar voor. De rest is aan moeder natuur…

Twijfel je of je kindje al is ingedaald? Vraag het aan je verloskundige. Zij kan dit ongetwijfeld voelen.

liefs Marion

Meer informatie

Indalen, wat gebeurt er precies? En wat zegt het over de bevalling?
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
Je baby in een stuitligging
Wat zijn harde buiken?
Hoe schrijf je een geboorteplan? (Met invulformulier!)
Een bevalling inleiden, hoe gaat dat?
Medisch alfabet
Woordenlijst voor de zwangere vrouw

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *