Handige tips waarmee je luieruitslag kunt voorkomen

Heel veel baby’s krijgen hiermee te maken: luieruitslag! Van het een op het andere moment zitten er op die zachte billen ineens rode plekken. De billetjes zijn geïrriteerd, soms zelfs een beetje kapot. Natuurlijk is dat niet prettig voor je baby, het doet zelfs pijn. Het is ook niet niks om de hele dag opgesloten te zitten in een warme luier. Stoffen als urine en ontlasting kunnen gaan irriteren. Zeker wanneer het wat langere tijd tegen de billen aan zit. Wat kun je hier tegen doen? En hoe kun je dit voorkomen? Wij geven 5 handige tips!

Handige tips waarmee je luieruitslag kunt voorkomen

Wat veroorzaakt luieruitslag?

Om te weten hoe je het kunt voorkomen, is het handig te weten waar luieruitslag door ontstaat. In de meeste gevallen wordt luieruitslag veroorzaakt door huidirritatie vanwege vocht in de luierzone. Veranderingen van de pH-waarde van de huid, irritatie door eiwitten in de ontlasting, en secundaire infecties met bacteriën of schimmel zijn de belangrijkste boosdoeners.
Bron: Pampers.nl

Tip 1

Verschoon de luier van je baby minstens acht keer per dag. Als de billetjes van je baby te lang in een vochtige luier verpakt zitten, wordt de huid weker en daardoor gevoeliger voor luieruitslag. Dit kun je voorkomen door zijn luier wat vaker te verwisselen.
Het spreekt voor zich dat langdurige nattigheid de huid kwetsbaar maakt, maar daar komt nog bij dat hoe langer urine en ontlasting bij elkaar zitten, hoe langer de enzymen in de ontlasting de huid van je kindje kunnen aantasten.

Tip 2

Verzorg zijn billetjes vakkundig, niet alleen zijn billetjes maar ook de plooien en het gebied om de billen heen. Je kunt dit doen met wat lauw water en een zacht washandje. Vermijd liever natte doekjes met alcohol. De alcohol in de doekjes kunnen het probleem van luieruitslag, zelfs nog wat versterken. Gewoon lauw water is prima. Ga niet ruw schrobben, hiermee maak je de tere huid alleen maar kapot, maar reinig de billen zacht doch grondig. Elk restje poep of plas kan voor (nieuwe) irritatie zorgen.

Tip 3

Smeer bij iedere verschoonbeurt, de billetjes in met een zalf die het huidherstel ondersteunt. Er zijn hiervoor diverse producten op de markt, informeer hiernaar bij drogist of apotheek. Je kunt eventueel hiervoor ook vaseline gebruiken.

Tip 4

Zeker in de zomermaanden, wanneer je kindje in de tuin ligt of zit, laat de luier dan lekker uit. Ook tussendoor is het fijn wanneer zijn billen een tijdje niet verpakt zitten in een broeierige luier maar gewoon kunnen luchten.
Toch een luier om? Zorg er dan voor dat de luier niet te strak om de billen heen zit, maar laat voldoende ruimte vrij zodat er lucht kan circuleren.

Tip 5

Toch last van luieruitslag? Gebruik dan een huis-tuin-en-keukenmiddeltje en strooi een beetje maizena op zijn billetjes. Is de luieruitslag echter heel erg aanwezig en zijn de billetjes zelfs een beetje kapot, neem dan even contact op met de huisarts. Het kan namelijk ook iets anders (schimmel) zijn.

Geneesmiddelen

Er zijn heel wat producten op de markt die op dit kwaaltje inspringen. Soms is het even zoeken wat voor jou kindje het beste werkt. De tip van ‘maizena’ zijn wij veel tegen gekomen. Het is gewoon te koop in de supermarkt – misschien heb je het zelfs gewoon in je keukenkastje te staan – en blijkt verrassende resultaten op te leveren. Wanneer je gebruik maakt van katoenen luiers, let dan ook even op het wasmiddel. Je kindje kan natuurlijk ook een allergische reactie hebben op het wasmiddel dat je gebruik. Er blijft vaak een klein restje wasmiddel in de stof achter en dit kan je kindje gaan irriteren.
Een biologisch wasmiddel kan eventueel de oplossing zijn.

liefs Marion

Extra informatie

Hoeveel luiers heeft jouw baby nodig per dag?
Luiers nodig? Zo bespaar je op het kopen van luiers!
Luieruitslag en luiers verschonen: Zo doe je het goed!
Wegwerpluiers of wasbare luiers? Waar kies je voor?
De goedkoopste luiers vind je hier!
De luieremmer top 5
Wat zit er in een luiertas?
De luiertas, functioneel, trendy en hip!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *