Wat zijn de veroorzakers van Netelroos?

Wat zijn de veroorzakers van Netelroos?

Jeukende bulten op je huid wordt ook wel netelroos genoemd. Wat is het, waar komt het door en hoe reageer je hierop? Moet je contact opnemen met de huisarts of is er nog meer spoed bij? En wat kan je er verder aan doen of kan je het zelfs voorkomen?

Wat is netelroos?

Netelroos wordt ook wel galbulten genoemd. Iedereen kan dit krijgen en het komt dan ook zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Er zijn meerdere, heel verschillende factoren die galbulten kunnen veroorzaken. Besmettelijk is het in ieder geval niet. Ook erfelijkheid speelt geen rol. In medische kringen wordt het urticaria genoemd. Een variant op netelroos is Angio Oedeem. Vaak gaat het samen met de gewone netelroos. Bij Angio Oedeem gaat het om een diepere zwelling, die niet alleen de huid maar ook de onderliggende weefsels bereikt. Deze zwellingen zijn meer huidkleurig en doen eerder pijn dan dat ze jeuken. Beide vormen kunnen voorkomen, zowel tegelijk als apart.

Waar komt netelroos door?

Zoals gezegd zijn er meerdere redenen te noemen die netelroos veroorzaken. Het kan komen door bijvoorbeeld het aanraken van brandnetels, door insectenbeten, maar ook als reactie op bepaalde voeding of medicijnen. Netelroos ontstaat door vocht wat ophoopt onder de huid. Dit komt door stoffen die vrijkomen in je huid. Waarom die stoffen vrijkomen kan dus heel verschillend zijn en zowel door invloeden van binnenuit zijn als van buitenaf. Ongeveer de helft van de mensen heeft geen idee waar het vandaan komt. Er zijn virussen die de oorzaak kunnen zijn, maar het kan eveneens een allergische (of overgevoelige) reactie zijn op bepaald eten. Hierbij kan je denken aan melk, vis, noten, pinda, ei, soja, fruit, kleurstoffen, alcohol en eigenlijk nog heel veel meer. Overigens komt deze oorzaak meer bij kinderen voor dan bij volwassenen.

Een beet van een insect kan een veroorzaker zijn, maar ook het aanraken van bepaalde planten of dieren. Medicijngebruik kunnen deze bulten uitlokken en ook de zon kan voor galbulten zorgen. Het opwarmen of juist afkoelen van de huid (sauna, sport, zwemmen, koude wind) kan eveneens een reden zijn. Net als strak zittende kleding en bij druk op de huid wanneer je te lang blijft zitten of liggen. Kortom: de oorzaken zijn legio en regelmatig niet meer te achterhalen.

lijn groen oudersenzo
Wat zijn de veroorzakers van Netelroos?

Hoe ziet netelroos eruit?

Netelroos zijn rode, vrij platte bulten op je huid. Ze zien er allemaal weer anders uit qua vorm, maar ook de grootte verschilt. De rand van de bulten is vaak wat roder. De grootte van de bulten varieert van een paar millimeter tot zelfs groter dan je hand! De bulten kunnen samenvloeien. Meestal zullen de bulten niet alleen plotseling opkomen, maar ook weer snel verdwijnen. Dit kan binnen een paar uur al zijn. Over het algemeen zullen de bulten jeuken of zelfs pijn doen. Let op: er zijn mensen die heftiger reageren en ook dikke ogen of lippen krijgen. Andere delen van het lichaam kunnen ook opzetten, zoals handen, voeten en zelfs de geslachtsorganen. Dit komt voor bij ongeveer 1 op de 3 mensen! Bel in zo’n geval direct de huisarts!

Kan je netelroos voorkomen?

Eigenlijk niet echt. Heb je er vaker last van, dan kan je bij gaan houden wanneer je er last van hebt en zo proberen om de oorzaak te achterhalen. Door die triggers te vermijden kan je voorkomen dat je weer bulten krijgt. Hierbij kun je denken aan wat je hebt gegeten of wat je hebt aangeraakt. Maar denk ook aan je medicijnen. Als je medicatie de boosdoener is kun je beter in de toekomst voorkomen dat je dit soort medicijnen voorgeschreven krijgt. Uiteraard stop je met het gebruik en overleg je met je huisarts wat je dan moet slikken. Zorg dat je weet welk medicijn het is en zorg dat je de naam ook bij je hebt als je op pad gaat. Mocht er iets met je gebeuren waardoor je medicijnen nodig hebt, kan je zo laten weten dat je die beter niet kunt slikken!

Hoe lang heb je last van netelroos?

Een bult verdwijnt op zich meestal snel, maar er kunnen steeds weer nieuwe bulten bijkomen. Hoe lang dit doorgaat is natuurlijk heel verschillend, maar meestal zal het binnen 4 weken wel over moeten zijn. Dit noem je acute netelroos. Heb je pech en heb je na 6 weken nog steeds last ervan of komen de bulten steeds weer terug? Dan krijgt het de naam chronische netelroos. Chronische netelroos kan binnen een jaar alsnog over zijn (ongeveer bij de helft van de mensen), maar helaas kan het ook tot 5 jaar duren. Daarna zijn de meeste mensen er wel vanaf…

Natuurlijk is dit niet fijn en kan het zinvol zijn om een afspraak te maken met een dermatoloog of een allergoloog. Hoewel ook zij niet altijd de oorzaak weten te vinden. De huisarts kan eveneens besluiten om bij chronische netelroos meer onderzoeken te doen. Zo zou een bloedonderzoek infecties kunnen uitsluiten. Verder lichamelijk onderzoek hangt vooral af van eventuele bijkomende klachten of dit wel of niet zinvol is.

Wat doe je bij netelroos?

Probeer te voorkomen dat je gaat krabben door de jeuk. Dit lost niks op, maar maakt het alleen maar erger. Tegen de jeuk kan je eventueel een zalfje gebruiken. Deze zijn te koop bij de drogist of de apotheek. Overleg met de huisarts, als deze zalf niet werkt, of er soms medicijnen geslikt kunnen worden. Weet je waar je netelroos van krijgt? Overleg met de arts over medicijnen die dit tegengaan als je weet dat je er mee in aanraking kan komen. Of dit in jouw geval wel of niet slim is, is uiteraard te bespreken met jouw arts. Luchtige kleding dragen als je last van bulten hebt is een aanrader!

Wanneer bellen?

Heb je in korte tijd steeds meer bulten en worden ook andere delen van je lichaam dik? Krijg je het benauwd en/of heb je moeite met ademhalen? Bel dan direct met de huisarts(enpost) of 112! Is dit niet het geval, dan kan je gewoon op werkdagen met je huisarts bellen als er steeds meer bulten komen of als je denkt dat het door je medicijngebruik komt.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is netelroos en hoe ga je hiermee om?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Pukkeltjes en rode vlekjes, wat kan het zijn?
Kinderkwaaltjes top 10 – Wat zijn de meest voorkomende kinderkwaaltjes?
Eczeem, een ontstekingsreactie van de huid
Voedselallergie. Wat zijn de verschillende testmethoden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Thuisarts.nl, UMC Utrecht

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *