Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!

Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!

Nu de temperaturen weer stijgen kunnen jonge kinderen last krijgen van warmte-uitslag. Natuurlijk kun je zelf ook last krijgen van deze rode bultjes, maar de kans dat je baby of peuter het krijgt, is net iets groter. Warmte-uitslag wordt ook wel hitte-uitslag genoemd, zweetuitslag, warmtebultjes of Miliaria. Het is allemaal hetzelfde, namelijk kleine bultjes of blaasjes van zo’n 1 tot 2 mm die ontstaan door hitte. Meestal zijn ze rood van kleur maar ze kunnen ook doorzichtig zijn. En ze jeuken. En dat is niet fijn.

Hoe krijg je ze?

Als je lichaam zijn warmte niet meer kwijt kan raken via de huid, dan ontstaan deze vervelende, jeukende bultjes. Dit komt wanneer de afvoergangen van de (onrijpe) zweetkliertjes onder de huid verstoppen en het zweet niet meer kan worden afgevoerd. Baby’s en kleine kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de babykamer te warm is, of je baby te warm is aangekleed.

Soms is de luier het probleem en verschijnt er warmteallergie in de huidplooien rondom de luier. Je kunt hem dan het beste overdag zonder luier laten spelen of liggen. Zo kan zijn huid weer goed ademen en tot rust komen. De huidirritatie zal wegtrekken.

lijn groen oudersenzo
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!

Wat zijn de symptomen van hitte-uitslag?

De meest voorkomende symptomen zijn:

rode of roze bultjes op de huid
doorschijnende bultjes
branderig gevoel
jeuk
de huid kan iets verdikt zijn

Er zijn verschillende soorten Miliaria, namelijk miliaria crystallina, miliaria rubra, miliaria profunda en miliaria pustulosa.

Miliaria crystallina

De verstopping is heel oppervlakkig, waardoor er heldere oppervlakkige blaasjes ontstaan. De huid is niet rood. De blaasjes verdwijnen doorgaans weer na een dag.

Miliaria rubra

De verstopping ligt wat dieper, waardoor er een heftigere ontstekingsreactie zichtbaar is in de vorm van een rode huid met rode bultjes en/of blaasjes. Deze vorm wordt ook wel “tropische rode hond” genoemd.

Miliaria profunda

Hierbij is er een verstopping in de lederhuid. De bulten kunnen nu wat groter zijn en naast de jeuk ook erg branden. De bulten kunnen zelfs pijn doen.

Miliaria pustulosa

Bij deze vorm zijn de bultjes besmet met bacteriën. Hierdoor verschijnen er puskopjes op de bultjes. Ook deze vorm kan pijnlijk zijn. Laat hier altijd even een huisarts naar kijken.

Warmte-uitslag voorkomen

Je kunt de warmte-uitslag voorkomen door je baby niet zo warm te kleden en zijn kamer zoveel mogelijk op de juiste temperatuur te houden. Als je voelt dat zijn haartjes aan zijn hoofd plakken, dan weet je dat hij het te heet heeft. Bekijk de mogelijkheden die er zijn om hem wat te verkoelen. Praktische tips die je op warme zomerdagen kunt toepassen:

  • kleed je baby niet te warm
  • zet je baby zoveel mogelijk uit de zon
  • houd de huid(plooien) schoon en droog
  • strek hem geen knellende kledingstukken aan
  • het gebruik van vette lotions kunnen de kliertjes verstoppen
  • gebruik even geen zeep in bad
  • probeer de babykamer koel te houden
  • houd zijn nageltjes kort (zodat hij zichzelf niet kan krabben)
  • check regelmatig de temperatuur van je baby

Hoe behandel je de warmte-irritatie?

De warmte-uitslag is onschuldig en gaat uiteindelijk vanzelf weer over. Zeker wanneer je de huid de kans geeft om te herstellen. De jeuk is natuurlijk wel vervelend en die kun je wat verminderen door een klein beetje talkpoeder of wat koele kompressen op de huid te leggen. Nog beter is natuurlijk de uitslag proberen te voorkomen.

Je kunt de huid ook verzachten door er met een schijfje komkommer overheen te wrijven. Een mix van kokosmelk en yoghurt heeft hetzelfde rustgevende effect.

Twijfels?

Twijfel je over de bultjes of willen de bultjes niet verdwijnen? Schroom dan niet om de huisarts even naar hem te laten kijken. Hij kan natuurlijk ook een kinderziekte te pakken hebben!

liefs Marion

Meer informatie

Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?
Baby in de zon, maar hoe bescherm je hem?
Hittegolf: zo zorg je dat je baby niet oververhit raakt
Zo houd je het huis koel tijdens een hittegolf!
De risico’s van een warme zomerse dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *