Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby

Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby

In zeldzame gevallen is borstvoeding geven niet mogelijk, maar je kunt natuurlijk ook bewust kiezen geen of slechts tijdelijk borstvoeding te geven. Gelukkig bestaat er dan een goed alternatief, namelijk kunstmatige zuigelingenvoeding: Flesvoeding! En die keuze tussen borstvoeding en flesvoeding is een heel persoonlijke en maakt je zeker geen betere of slechtere mama (of papa).

Volwaardige voeding

Flesvoeding is een volwaardige voeding en de meeste baby’s doen het er goed op. Sommige moeders kiezen voor een combinatie van borst- en flesvoeding. De samenstelling van de flesvoeding is zeer belangrijk, volg daarom nauwkeurig de aanwijzingen op de verpakking. Bij het consultatiebureau krijg je alle informatie over hoeveel voeding je kindje nodig heeft.

Geef je kindje zes tot zeven voedingen per etmaal. Let op zijn eigen ritme en leg hem geen strak schema op. Als hij lekker slaapt, hoef je hem niet wakker te maken. Als hij honger heeft komt hij echt vanzelf.
Zorg voor een goede hygiëne. Flessen en spenen moeten dagelijks drie minuten worden uitgekookt of zeven minuten in een magnetronreiniger.

De voordelen flesvoeding

In sommige gevallen is het geven van flesvoeding een gedwongen keuze en in andere gevallen kan het ook een bewuste keuze zijn. In het laatste geval is het belangrijk dat het in ieder geval een keuze is waar jij je goed bij voelt.

Aan het geven van flesvoeding zitten zeker ook voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld precies bijhouden hoeveel je baby drinkt. Dat kan een geruststellend idee geven. Maar er zijn meer voordelen. Het geven van flesvoeding maakt je baby minder afhankelijk van jou. Iedereen kan immers de fles geven. Je kunt je baby ook heel makkelijk in het openbaar voeden. Een fles geven in een openbare gelegenheid is immers geen probleem, terwijl niet iedereen het fijn vindt om in het openbaar borstvoeding te geven.

Flesvoeding bevat ook andere belangrijke stoffen zoals vitaminen (D en K) en mineralen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling en groei van je baby. Hij heeft een goed verzadigd gevoel van.

En natuurlijk kun je nog steeds een goede band met je kind opbouwen! Moederliefde zit niet in de soort melk dat je geeft. Het geven van flesvoeding kan net zo’n intiem moment zijn als het geven van borstvoeding en zijn zuigbehoefte wordt ook met de speen van de fles vervuld.

Als je alle benodigdheden dagelijks goed reinigt heeft je baby minder kans op spruw. En jij kunt geen tepelkloven of borstontstekingen krijgen.

Bij flesvoeding of kunstvoeding kun jij alles eten en drinken, want je hoeft dus geen rekening te houden met het geven van borstvoeding. Dat kan bijvoorbeeld prettig zijn bij het slikken van bepaalde medicatie. De kunstmatigheid zorgt er echter ook voor dat de smaak en samenstelling van flesvoeding altijd constant is, zodat je baby geen last heeft van de voedingsstoffen (heet, pittig, zout, zoet, rauw) die jij hebt gegeten.

lijn groen oudersenzo
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby

De nadelen van flesvoeding

Het eerste nadeel is er eentje van Hollandse zuinigheid: Flesvoeding kost geld! Iedere voeding opnieuw. Som verteert flesvoeding ook moeilijker en kan het zelfs een allergische reactie geven, bijvoorbeeld bij een koemelkeitwitallergie. De samenstelling is immers anders dan bij moedermelk. Gelukkig zijn er verschillende soorten flesvoeding te koop, dus ook voor baby’s die last hebben van darmkrampjes, reflux of een allergie.
Je moet wel de voorraad goed in de gaten houden, zodat je nooit zonder komt te zitten.

Bij het geven van flesvoeding is het belangrijk dat je zo hygiënisch mogelijk werkt. Dat betekent dat je alle benodigdheden steeds opnieuw goed moet reinigen. De flesjes en spenen moet dagelijks gesteriliseerd worden.

Als je op stap gaat moet je niet vergeten om alles mee te nemen, zodat je baby op tijd kan worden gevoed. Daarnaast is moedermelk altijd voorhanden, maar kost het bereiden van een flesje enige tijd en je hebt gekookt water nodig en dat is niet overal voorhanden. Je baby kan dus nooit “direct” drinken.

Het laatste nadeel is de samenstelling. Flesvoeding bevat natuurlijk nooit de stoffen die moedermelk wel bevat. De samenstelling is hoe dan ook anders.

Tips voor flesvoeding

Test altijd vooraf de temperatuur van de melk met wat druppels op de binnenkant van je pols.
Blijf bij je kindje als hij zijn voeding krijgt. Hij kan zich niet lekker voelen als hij tijdens het drinken veel lucht doorslikt en hiervan zelfs stikken. Maar bovenal heeft hij tijdens de voeding ook je liefkozingen nodig. Leg je kindje schuin op je arm, want als hij te plat ligt kan hij niet goed slikken.
Dwing hem niet tot drinken, hij weet zelf heel goed wanneer hij genoeg heeft.

Opwarmen van flesvoeding

Flesvoeding kan je onder de hete kraan, in een flessenwarmer of au bain marie opwarmen.
Aangezuurde voeding kan beter niet in de magnetron worden opgewarmd omdat deze kan gaan klonteren. Daarnaast heeft recent onderzoek aangetoond dat belangrijke voedselbestanddelen verminderen door het opwarmen van zuigelingenvoeding.

Zorg er bij het opwarmen voor dat het niet kookt (kokend water zorgt ervoor dat de vitamines verloren gaan) en schud de fles goed na het opwarmen, om de warmte te verdelen.
Controleer altijd eerst de temperatuur voordat je de fles aan je kindje geeft en bewaar geen restje voor een later tijdstip.

Hoeveel flesvoeding heeft mijn kindje nodig?

Een richtlijn kan duidelijk zijn, maar als leidraad kun je het beste de behoefte van je kindje volgen. De ene baby heeft meer behoefte aan eten als de andere. Sommige baby’s willen meerdere keren een klein beetje, anderen hebben meer behoefte aan minder frequent maar dan een grotere hoeveelheid.


Zolang je kindje tevreden is en goed groeit, gaat het goed. Onderstaand schema is dus slechts een richtlijn.

Gewicht baby (kg)Aantal voedingen per 24 uurWater (ml)Afgestreken maatschepjes poederis … ml voeding
< 3.0760265
3.0 – 3.56903100
3.5 – 4.051204135
4.0 – 5.051505165
5.0 – 6.051806200
>6.041806200

Hoe moet ik flesvoeding bereiden?

Bij het bereiden van flesvoeding is het belangrijkste dat het hygiënisch gebeurt. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je moet gebruiken. Het water moet worden voorgekookt en vervolgens tot lauw laten afkoelen.
Het water doe je in de fles en vervolgens voeg je het poeder erbij.
Zorg dat de flessen en spenen altijd goed gereinigd zijn voordat je ze gaat gebruiken en was altijd je handen voordat je met de bereiding van start gaat.

liefs Marion

Meer informatie

Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Voedingsschema voor je baby. Wat heeft hij nodig?
Andere voeding voor je baby
Koemelkallergie. Hoe herken je dit bij je baby?
Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Geitenmelk voor baby’s & peuters

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *