Darmkramp bij je baby, wat kun je er aan doen?

Darmkramp bij je baby. Wat kun je er aan doen?

De meeste baby’s hebben het wel eens: darmkramp. Vooral in de periode tussen halverwege de eerste maand en de vierde maand. Op zich niks om je zorgen over te maken, maar voor je baby is het natuurlijk wel pijnlijk en vervelend. Hij zal hiervan vaker huilen, vooral vlak na de voeding. Hij kan met zijn beentje trappelen en zijn hoofdje kan rood aanlopen. Misschien voel je zelfs zijn buikje wat borrelen. De piek van darmkrampjes ligt gemiddeld bij zo’n 6 tot 8 weken.

Symptomen darmkramp

Huilen
Darmkramp doet pijn, dus het is niet verwonderlijk dat je baby veel zal huilen. Hij zal zich maar moeilijk laten troosten.

Onrustig
Hij kan trappelen met de beentjes, een rood hoofd krijgen en zijn handjes zijn tot vuistjes ballen.

Bewegend buikje
Je kunt het buikje zien en voelen bewegen.

Windjes
Je baby zal zijn huilen combineren met windjes laten en/of poepen.

Wanneer je kindje de hele dag huilt, constant kreunt, spuugt (groen, geel of bloederig), je een verandering constateert van de ontlasting en/of kampt met een slechte gewichtstoename (of zelfs afvalt), raadpleeg dan even je huisarts. Misschien is er wel iets anders aan de hand, dan onschuldige darmkrampjes.

lijn groen oudersenzo
Darmkramp bij je baby. Wat kun je er aan doen?

Wat veroorzaakt darmkramp?

Bij jonge baby’s is het maag-darmkanaal nog niet helemaal ontwikkeld. Zijn spijsverteringsorganen moet nog wat wennen aan het verteren van voedsel. Ook kunnen er darmkrampjes ontstaan door de lucht die je kindje mee hapt tijdens de voeding. Het kan zijn dat hij te gulzig drinkt of omdat er lucht in de spaan zit. Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen bepaalde producten die jij eet, ook darmkramp veroorzaken bij je kindje.

Maag-darmkanaal

De meeste kindjes hebben na zo’n maand vier, gelukkig geen last meer van darmkrampjes. Vanaf dat moment is zijn maag-darmkanaal voldoende ontwikkeld.

Hoe kan je darmkrampjes voorkomen?

Helemaal voorkomen is het niet, maar je kunt wel rekening houden met een paar dingen:

Neem de tijd
Laat je kindje niet te snel drinken; neem de tijd voor zijn voeding (15-20 minuten). Als hij gulzig drinkt, dan kan een tussentijdse pauze helpen.

Voorkom lucht in de speen
Zorg dat de speen steeds vol met melk is, zodat er geen lucht bij kan komen. Controleer ook de druppelsnelheid van de speen. Gebruik je de juiste speen?

Schud met beleid
Schud de fles niet te hard. Hierdoor kunnen er ook onnodig veel luchtbelletjes ontstaan.

Laat hem goed boeren
Laat je baby tijdens en na de voeding goed boeren.

Houd rekening met je voeding
Houd rekening met wat je eet, wanneer je borstvoeding geeft. Je kunt eventueel een dagboekje bijhouden met producten die je eet, om er achter te komen waar je baby het meest op reageert. Stoffen waar veel baby’s met darmkrampjes op reageren zijn: koffie, knoflook, chocolade, schaaldieren en koolzuurhoudende dranken. Houd met deze producten rekening of nog beter, probeer ze volledig te vermijden.

Laat je borst goed leeg drinken
De vette “achtermelk” kunnen de darmwerking stimuleren. Belangrijk dus om de borst goed leeg te drinken.

Kies eventueel voor speciale voeding
Bij flesvoeding kun je kiezen voor speciale voeding. Geef je baby ook niet meer voeding dan is voorgeschreven. Check ook de juiste verhouding van de voeding.

Hoe kan je de pijn verminderen?

Je kindje pijn te zien lijden is niet fijn. Als hij last heeft van darmkrampjes, kun je gelukkig wel iets doen om de pijn wat te verzachten.

Warmte
Geef hem een lekker warm badje of een extra keer in de Tummy Tub of bademmer. Je kunt ook een lauw/warme kruik (in handdoek gerold) tegen zijn buikje leggen (niet in bed, in verband met warmtestuwing en let erop dat de kruik niet te heet is).

Massage
Masseer zachtjes zijn buikje (met de klok mee wrijven en begin met warme handen).

Fopspeen
Laat hem op je pink of fopspeen zuigen.

Knuffelen en aandacht
Houd hem lekker tegen je lichaam aan of loop met hem in je armen rond. Knuffel hem, zing voor hem en probeer hem wat te ontspannen.

Beweeg de beentjes
Maak rustige fietsbewegingen met zijn beentjes in de lucht, zodat de lucht uit de darmen kan ontsnappen.

Gelukkig gaan de darmkrampjes uiteindelijk vanzelf weer over.

Afwijkingen

Darmkrampjes zijn normaal, maar je kindje kan natuurlijk ook een andere afwijking hebben, of last van een allergie. Als je twijfelt of dit wel ‘normale darmkrampjes’ zijn, neem dan contact op met je huisarts.

liefs Marion

Meer informatie

Darmkrampjes bij je baby. Hoe kun je ze verzachten?
Kunstmatige zuigenlingenvoeding
Huilbaby, hoe ga je hiermee om?
Je baby laten doorslapen. Fijn! Maar hoe dan?
Medisch alfabet

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *