Je baby aan een flesje laten wennen: hoe en wanneer begin je?

Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?

Als je borstvoeding geeft, is het goed om je baby ook aan een flesje te laten wennen. Bijvoorbeeld omdat je op een gegeven moment weer gaat werken. Of omdat het wel makkelijk is als papa af en toe een nachtvoeding kan overnemen door afgekolfde moedermelk uit de fles te geven. Begin bij voorkeur in de kraamtijd al met je baby laten wennen aan de fles. In dit artikel geven we je een paar handige tips die het oefenen met de fles een stuk gemakkelijker maken!

Wanneer baby aan flesje laten wennen?

Het beste kun je je baby al in de kraamtijd aan de fles laten wennen. Doe dit bij voorkeur als je baby tussen de 4 en 6 weken oud is. Rond die tijd is je borstvoeding namelijk volledig op gang gekomen én beheerst je kindje het drinken uit de borst namelijk al goed.

Begin je later? Dan kan het lastig zijn voor je baby om aan de fles te wennen. Als je kindje tussen de 8 en 12 weken oud is, verliest het namelijk zijn natuurlijke zuigreflex. Dat maakt het wennen aan een flessenspeen lastiger, maar niet onmogelijk. Daar komen we later op terug.

Hoe laat ik mijn baby wennen aan het flesje?

Wennen aan de fles is niet voor elke baby even gemakkelijk. Waar het ene kindje binnen no-time melk uit het flesje drinkt, heeft de andere baby er meer tijd voor nodig. Dat is ook niet zo gek: je baby is immers gewend aan jouw lichaamswarmte en je tepels. Een koude, siliconen flessenspeen is wel echt iets anders. We geven je graag wat tips die het wat makkelijker maken om je baby aan de fles te laten wennen.

Neem rustig de tijd om je kindje aan de fles te laten wennen. Eén keer per dag uit een flesje drinken is om te beginnen voldoende.

Geef je baby vers afgekolfde melk in het begin. Ingevroren en ontdooide moedermelk smaakt iets anders. Door verse melk te gebruiken, hoeft je baby niet aan een andere smaak te wennen, maar enkel aan een andere zuigtechniek.

Bied je baby elke dag de fles aan. Ook als het niet direct lukt.

Borstgevoede baby’s drinken vaak geen grote hoeveelheden melk. Geef dus een klein beetje melk in de fles om mee te beginnen. Later kun je dat natuurlijk opbouwen naar een hele voeding.

Houd de flessenspeen vast als je je baby uit de fles laat drinken. Zo voelt de baby je hand en is het net alsof hij aan de borst drinkt.

Geef je baby de fles als hij echt hongerig is. Hij is dan eerder geneigd de aangeboden melk ook echt op te drinken uit de fles, ook als het onwennig voelt.

Weigert je baby de fles? Laat hem dan eerst op je vinger zuigen en vervang deze voorzichtig door de fles.

Laat iemand anders het flesje eens geven, bij voorkeur als jij niet in de buurt bent. Sommige baby’s willen dan wel uit de fles drinken.

lijn groen oudersenzo
Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?

Baby aan fles laten wennen: welke speen gebruik ik?

Als je net begint met oefenen met de fles, kan het nog even zoeken zijn naar welke flessenspeen je het beste kan gebruiken. Een brede speen (bijvoorbeeld van het merk Avent) komt het meeste overeen met drinken uit de borst. Maar sommige kindjes vinden een smaller speentje juist fijner als ze uit de fles drinken. Het is echt even uitproberen: elk kind drinkt immers anders. Om verwarring bij je baby te voorkomen is het goed om niet meer dan 3 soorten speentjes aan te bieden. Anders vraag je wel erg veel van je kindje.

Te laat begonnen met baby laten wennen aan flesje

Is je baby al wat ouder en nog geen flesje gewend? Dan kan het lastig zijn om je kind te laten wennen aan de fles. De natuurlijke zuigreflex van je baby is immers al verdwenen, waardoor drinken uit de fles heel onwennig wordt. Toch is het niet onmogelijk om je baby alsnog te laten wennen aan de fles. Wat je ook doet: forceer je baby niet om uit de fles te drinken. Zo bouwt je kindje een aversie tegen de fles op, en wordt het een drama als je straks weer gaat werken en je kindje naar het kinderdagverblijf of een gastouder gaat.

Wat je wel kunt doen als je baby de fles weigert

Blijf te allen tijde ontspannen en vermijd stress. Je kindje voelt jouw stress aan, waardoor er enorm veel druk op het wennen aan de fles komt te staan.

Experimenteer met houdingen. Voed je kindje bijvoorbeeld in een meer zittende houding. Deze houding is namelijk totaal anders dan de houding waarin je je baby met de borst voedt. Neem de tijd om uit te vinden wat werkt voor jou en je baby.

Doop de speen van de fles eerst in de moedermelk. Zo kan je kindje vast proeven, en heeft hij sneller de neiging om de speen aan te happen.

Kies voor een speen met een klein gaatje en een langzame flow. Dit lijkt het meeste op drinken uit de borst: dit kost immers meer moeite dan drinken uit de fles. Ook voorkom je met een dergelijke speen dat je kindje zich verslikt.

Wil je na het oefenen met de fles de borst geven? Wacht daar dan een kwartier mee. Na die tijd legt je kindje de link tussen de fles en de borst niet meer.

Zorg dat je kindje eerst een grote hap neemt en schuif de speen direct diep genoeg in zijn mond. Deze manier lijkt het meeste op hoe je kindje ook aan de borst drinkt.

Lukt het oefenen niet? Forceer dan niets en ga de volgende dag gewoon verder.

Helpen deze tips niet voldoende, en blijft je kindje het flesje weigeren? Neem dan contact op met het consultatiebureau. De wijkverpleegkundige kan je bijvoorbeeld tips en adviezen geven en ook bij je langskomen als dat nodig is.

Liefs Amber

Meer informatie

Bruikbare tips om de klachten van stuwing te verlichten
Borstvoeding geven: overal geaccepteerd? Of toch een taboe?
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *