Geitenmelk voor baby’s & peuters: hot or not?

Geitenmelk voor baby’s & peuters: hot or not? + winactie!

Zuigelingenmelk en opvolgmelk zijn meestal gemaakt op basis van koemelk. Er zijn echter tegenwoordig ook producten gemaakt van geitenmelk verkrijgbaar voor je baby of peuter. Denk daarbij aan granenpapjes of babyvoeding met geitenmelk als basis. Maar waarom zou je kiezen voor geitenmelk in de vorm van zuigelingenmelk of opvolgmelk? Is het beter voor je kindje? En welke producten met geitenmelk zijn er allemaal op de markt voor baby’s & peuters? Ik deel graag mijn eigen bevindingen met je.

Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?

Kabrita granenpapje

Afgelopen dagen had ik een piepklein logeetje: mijn lieve, 13 maanden oude nichtje Feline. Dit leek me (in overleg met Felines moeder) de uitgelezen kans om de geitenmelkpapjes voor peuters van het merk Kabrita eens uit te testen. Feline is dol op melk, pap, fruit en brood. Het leek me leuk om te kijken hoe zij op een product gemaakt van geitenmelk zou reageren. Kabrita stuurde me 2 verschillende producten toe: het granenpapje met appel-mangosmaak en het meergranenpapje.

Allereerst was ik aangenaam verrast toen ik zag dat beide producten biologisch waren. Ik leef zelf erg bewust en het gezin van Feline ook. We kiezen bij voorkeur voor lokaal geteelde groenten en biologische melkproducten. Zo dragen wij ons steentje bij aan het klimaat. Daarnaast weten we op deze manier zeker dat de dieren waarvan de zuivel komt een goed leven en voldoende ruimte hebben. Het is fijn om te lezen dat Kabrita zich daar ook hard voor maakt.

lijn donker geel oudersenzo
Geitenmelk voor baby’s & peuters: hot or not? + winactie!
lijn donker geel oudersenzo

Waarom geitenmelk? Koemelk is toch ook prima?

Ja, baby- en peutervoeding op basis van koemelk is een prima keuze. Toch merk ik dat veel ouders van jonge kinderen enthousiast reageerden op mijn verhaal over de producten van Kabrita. Er is dus toch behoefte aan een dergelijke productenlijn. Geitenmelk heeft allereerst een bijzonder lekkere smaak. Het is goed om je kindje op jonge leeftijd aan veel verschillende smaken te laten wennen. Daarnaast zijn zuigelingenmelk of opvolgmelk van geitenmelk prima alternatieven voor als je bewust niet wilt kiezen voor producten op basis van koemelk. Heeft je kindje last van een medisch vast gestelde koemelkallergie of lactose-intolerantie, dan is het weer een ander verhaal. In geitenmelk zit namelijk ongeveer evenveel lactose als in koemelk, daarom is de kans klein dat bij een lactose-intolerantie, geitenmelk wel goed kan worden verdragen.

Oké. Maar eh, hoe smaken de producten nou?

Feline reageerde erg positief op beide papjes. De eerste dag begon ik met het mango-appel granenpapje. Bij de eerste hap keek ze nog een beetje bedenkelijk: ik zag duidelijk dat ze de smaak niet helemaal kon plaatsen. Al snel veranderde de blik op haar gezichtje naar enthousiast, nieuwsgierig en hongerig. Ik kon het overigens niet laten om zelf ook een klein hapje van het granenpapje te proberen. De smaak was verrassend zacht en lekker! Ik begrijp wel dat baby’s en peuters helemaal verslingerd zijn aan deze bijzonder smakelijke papjes.

Ook het meergranenpapje smaakte Feline prima. Ik merkte dat ze na het eten van beide producten een stuk energieker was dan voorheen. Vooral met het meergranenpapje merkte ik dit op. Ook sliep ze iets langer dan gebruikelijk tijdens haar middagdutje – maar waarschijnlijk komt dat omdat ze zo enthousiast heeft zitten spelen na het eten van het meergranenpapje! Deze variant heb ik overigens ook zelf geproefd. Ik vond de smaak van de granen erg subtiel: ik had het papje “zwaarder” verwacht.

lijn donker geel oudersenzo
Geitenmelk voor baby’s & peuters: hot or not? + winactie!
lijn donker geel oudersenzo

Andere babyproducten op basis van geitenmelk

Kabrita maakt niet alleen granenpapjes op basis van geitenmelk. Ook opvolgmelk (6-12 maanden) en peutermelk (12+ maanden) kun je in hun assortiment terugvinden. Alle producten hebben een fijne, zachte smaak die bij de meeste baby’s en peuters goed in de smaak valt. Voor iedereen met een baby of dreumes die bewust niet willen kiezen voor producten op basis van koemelk is dit een echte uitkomst. Ook wanneer je je baby graag duurzame, gezonde en biologische melk wilt geven zijn de flesvoeding en de granenpapjes van Kabrita bijzonder geschikt.

Daarnaast is het granenpapje arm aan gluten. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van volkoren havermeel, boekweitmeel en speltmeel. Alle producten zijn afkomstig uit biologische teelt. Gun je kindje niets minder dan het allerbeste en probeer deze mooie, duurzame producten gerust eens uit. Toen Feline op de derde logeerdag weer haar standaard papje kreeg, keek ze vrij beteuterd! Ik kon duidelijk zien dat ze had gehoopt op nog een granenpapje.

Feline is een kritische eter: zo is ze dol op fruit, maar vindt ze groenteprutjes niet heel erg interessant. Haar moeder zit soms echt met haar handen in het haar: ze zal immers toch een keer groente moeten gaan eten. Intussen liet haar moeder weten dat ze enkele makkelijke recepten geprobeerd heeft uit het handige receptenboekje dat op de website van Kabrita te vinden is. En raad eens? Feline was helemaal om! Zo heeft ze de verse tomatensoep met geitenmelk babyvoeding heerlijk op gesmikkeld. Ook de erwtenpuree en de zoete aardappelpuree met Kabrita geitenmelk vielen bij Feline uitstekend in de smaak. Het lijkt er dus op dat de kleine dame een echte fan is!

lijn donker geel oudersenzo
Geitenmelk voor baby’s & peuters: hot or not? + winactie!
lijn donker geel oudersenzo

Geitenmelk weetjes

Is Geitenmelk gezonder dan koemelk?
Daar zijn eigenlijk geen wetenschappelijke bewijzen voor. De smaak verschilt maar de voedingswaarde van koemelk en geitenmelk verschillen niet zoveel van elkaar.

Voedingswaarde per 100 ml

Volle koemelkVolle geitenmelk
Energie (kilojoule)258284
Energie (kilocalorieën)6268
Magnesium1213
Koolhydraten (gram)4,54,5
Vet (gram)3,44,0
Eiwit (gram3,33,5
Kalium (milligram)165170
Calcium (milligram)122120

Wordt er veel geitenmelk gedronken?
Zeker weten! Er wordt wereldwijd zelfs meer geitenmelk dan koemelk gedronken! Madonna is er dol op, voor haar kinderen geen koemelk, maar uitsluitend geitenmelk.

Winactie: win een klein voorraadje granenpapjes!

Ben jij, net als Feline en ik, helemaal enthousiast geworden van dit verhaal? Wij bieden je nu de unieke kans om een kleine voorraad granenpapjes van het merk Kabrita te winnen! We verloten namelijk een pakket van 5 granenpapjes onder onze lezers. Laat ons weten naar welke smaak jouw voorkeur uit gaat: het meergranenpapje of het granenpapje met mango-appelsmaak. Mail ons als jij dit voorraadje wilt winnen en wie weet ben jij de gelukkige! Als jij de winnaar bent van onze actie krijg je uiteraard persoonlijk bericht.
Je kunt tot 5 juni mee doen aan deze actie. Daarna sluiten we de actie en trekken we de winnaar.

Ben jij benieuwd naar babyvoeding of peutermelk op basis van geitenmelk? Zo nee, waarom niet? Laat een reactie achter in de comments! We zijn benieuwd naar jouw mening.

Liefs Amber

Extra informatie

Pap! Baby’s eerste maaltijd
Lezeressen aan het woord: Borstvoeding geven, ja of nee?
Glutenintolerantie of coeliakie
Andere voeding voor je kindje nodig
Babyvoeding – Borstvoeding en flesvoeding
Babyvoeding – Flesvoeding
Eten voor de kleintjes
Recepten van babyvoeding
Voedingsschema voor je baby
Gezond en smakelijk eten voor je kindje
Groentehapje: Zelf een prakje maken of toch een potje?
Gezond eten voor je baby – Eet smakelijk!
Reflux, wat is het?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *