Kinderen en social media – Vanaf welke leeftijd?

Ons buurmeisje van 5 heeft al haar eigen vlog. Al kan je je afvragen hoe eigen dat is. Dat het normaal voor haar is en het vloggen haar heel natuurlijk afgaat zegt meer iets over de tijd waarin we leven. Dit is de tijd waarin social media voor kinderen vanzelfsprekend is. Zo zijn wij zelf niet opgegroeid. Dus wij worden door onze kinderen al snel als bejaard gezien als we het hebben over het digiloze tijdperk waarin wij zijn opgegroeid. Ook al is social media voor ons als ouders in ons leven nu ook een vanzelfsprekendheid, het ‘hoort’ in onze beleving niet in de jeugd thuis. Of toch wel? Misschien moeten we er nog even aan wennen en onze weg er in vinden. Wat denk jij?

Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?

Verschil in opvoeding

Daarnaast is er ook een verschil in ouders en opvoeding. De ene ouder vindt het niet meer dan normaal dat een kind van 4 handiger is met een tablet dan onze eigen ouders. De ander schuwt het en schud afkeurend met zijn hoofd als hij of zij een kind met een telefoon in een restaurant ziet. Wat dat betreft leven we in een wereld vol uitersten en oordelen.

Ik zal in deze blog mijn gedachten en ervaringen over dit onderwerp met jullie delen. Daarna is het aan jullie zelf om hier je eigen mening en houding in te vinden.

Hoe verslaafd ben je zelf aan je telefoon?

Als ouders hebben we op alle fronten een voorbeeldfunctie voor onze kinderen. In ons taalgebruik, de manier waarop we eten en ons gedragen, maar ook hoe we zelf met social media omgaan. Als jij als ouder tijdens het eten rustig een binnenkomend mailtje of appje bekijkt, dan vinden je kinderen dat normaal en zullen ze dat zelf ook eerder doen. Alleen al daarom is het zinvol om je eigen telefoongebruik eens onder de loep te nemen.

Slik

Dat heb ik gedaan en ik schrok me rot. Op mijn telefoon kan je zien hoe lang je erop zit, nou, het voelde echt niet zo lang als het feitelijk was. Al scrollend vergeet je al gauw de tijd en alle kleine beetjes samen is toch best wel veel. Eerlijk gezegd zou ik niet willen dat mijn kinderen zoveel op hun telefoon zitten als ik. Dus ik leg hem zelf nu maar wat vaker weg. Je moet ergens beginnen.

Meedoen

Je kan wel bepalen dat je zoon of dochter pas in groep 8 een mobiele telefoon krijgt, omdat je eerder niet nodig vindt. Maar als de rest van de klas in groep 6 of 7 al zo’n ding heeft, iedereen behalve jouw kind, wat bereik je dan? Ook iets om je af te vragen. Beter is het dan misschien om er wel in mee te gaan, maar het gebruik van een mobiele telefoon en social media goed te begeleiden. Uitleg is volgens mij altijd nodig. Een kind kan niet weten wat jij al weet over social media.

Lesje social media

Op basisscholen zijn er vaak leuke lessen over hoe je omgaat met sociaal media. De do’s en don’ts worden dan op een voor hen begrijpelijk manier uitgelegd. Vraag ernaar op school of er zoiets is, dat is een mooie leidraad om ook thuis aan te houden. Op de middelbare school kan zoiets ook geen kwaad, omdat kinderen dan net een stapje verder in hun ontwikkeling zijn, en daarmee misschien ook kwetsbaarder zijn voor uitingen op social media. Informeer bij de mentor of er ook een dergelijk programma voor deze leeftijdscategorie is.

Beetje controle kan geen kwaad

Hou het gebruik in ieder geval in het begin dan ook goed in de gaten en kijk af en toe eens mee. Dan leren ze het goed aan. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen: ‘Je moet appen alsof ik over je schouder meekijk. Zeg dus geen lelijke dingen en deel je geheimen niet online’. Ter demonstratie mogen ze overigens ook in mijn telefoon kijken als ze dat willen. Dat vind ik zelf eigenlijk nog wel de belangrijkste les om het leuk en gepast te houden. Vergeet ook niet, er gaat niets boven echt, persoonlijke en live contact! Breng ze dat vooral ook bij.

Liefs Esther

Extra informatie

Foto’s van je kind op social media, wat zijn de risico’s?
Social media & nieuw ouderschap: Een match made in Instagram heaven (or hell)?
Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Tiktok: Hoe zit het met de privacy van kinderen?
Yubo – Kinder Tinder
Snapstar Echo voor een veilige start op social media
Grooming en sexting: Wat betekent het en hoe ga je hiermee om?
Hoe communiceer je met een puber?
In handen van een loverboy
Van slut shaming tot groepsaanrandingen – hulp en advies
Maki en zijn eerste mobieltje
Smartfoons en pubers
Telefoon beschermen? Zo doe je dat!
Yubo – de dating app voor tieners
Vanaf welke leeftijd is de iPad geschikt?
Eerste mobiel voor je kind
Privacy van je kinderen

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto’s: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *