Inhoud van het vluchtkoffertje. Wat mag je niet vergeten?

Vluchtkoffertje

De bevalling nadert! Spannend hoor! Ook als je thuis gaat bevallen, is het aan te raden een vluchtkoffertje klaar te hebben staan. Je kunt namelijk ook tijdens de bevalling door de verloskundige (of arts) naar het ziekenhuis worden gestuurd. Dan is het wel zo prettig als alles klaar staat.

Inhoud van het vluchtkoffertje

Sommigen hebben hem al klaarstaan zodra ze twee strepen op hun zwangerschapstest zien, anderen wachten tot de weeën al begonnen zijn. Maar één ding is zeker: als je in het ziekenhuis gaat bevallen, heb je een vluchttas nodig. En ook als je gepland hebt om thuis je kindje te krijgen, is het verstandig om er toch één klaar te zetten. Je weet tenslotte nooit zeker hoe het loopt. In je vluchtkoffer komen niet alleen dingen voor jezelf, maar ook voor je baby moet je wat dingen inpakken. De volgende items mogen zeker niet ontbreken.

Draai de checklist uit (pdf)

Vanaf wanneer staat je vluchtkoffertje gereed?

Het is aan te raden om uiterlijk week 37 van je zwangerschap je vluchtkoffertje klaar te hebben staan. Dus ook als je voornemens bent thuis te bevallen. Want stel je voor dat je halsoverkop toch naar het ziekenhuis moet vertrekken en je partner nog in huis alles bij elkaar moet zoeken. Dat is geen prettige gedachte. Als het moet, wil je immers zo snel mogelijk kunnen vertrekken.

Inhoud vluchtkoffertje

Een “vluchtkoffertje” is niks meer dan een grote weekendtas met spullen die je nodig hebt voor, tijdens en/of na de bevalling. Spullen voor jou, spullen voor de baby. Het is handig dat deze tijdig klaar staat, zodat je niet op het laatste moment alles bij elkaar hoeft te graaien (en dus dingen gaat vergeten) als je ineens toch naar het ziekenhuis moet voor de bevalling. Je kunt dus beter deze tas pakken, op het moment dat er geen paniek of haast is, zodat de kans kleiner is dat je dingen gaat vergeten.

De meeste spullen kun je ruim op tijd inpakken. Er zijn echter een paar “last minute” spullen die je liever niet vergeet. Schrijf de volgende items op een post-it en plak de post-it bovenop je tas:

– telefoon
– oplader
– sleutels

lijn groen oudersenzo
Inhoud vluchtkoffertje

In de koffer voor je baby

Je zou het in alle stress rond de bevalling bijna vergeten, maar op de terugweg mag je een kersverse baby mee naar huis nemen. Een paar weken van tevoren kan je alvast het autostoeltje in de auto monteren. Wel zo prettig als je niet puffend hoeft te wachten tot je partner het klikmechanisme heeft uitgevogeld.

Daarnaast heeft je kleine wat kleding nodig om hem warm te houden. Het is slim om van alles twee in te pakken, in verschillende maten. Pak in ieder geval rompertjes, shirtjes, broekjes, sokjes en mutsjes in. Als je in een koudere maand bent uitgerekend, is ook een jasje geen overbodige luxe.

Stop tenslotte een stuk of zes newborn luiers in je vluchttas, en een deken om je kindje warm mee toe te dekken. Zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent en kan je je in alle rust concentreren op de bevalling zelf.

Kleertjes voor je baby (2 of 3 rompertje, en een paar pakje in maat 40 en 50)
Sokjes, mutsje, jasje
Kraampakket
Dekentje (voor over autostoeltje)
Speentje
Omslagdoek
Hydrofiele doeken
Knuffeltje

In de koffer voor je zelf

Ze zeggen wel dat de lichamelijke inspanning van een bevalling gelijkstaat aan het lopen van een marathon. Pak je koffer dus in alsof je een weekendje weggaat om een marathon te lopen. Denk hierbij aan je toilettas (plus inhoud), lenzenspullen en eventuele medicijnen.

Wat betreft kleding geldt dat het niet comfortabel genoeg kan. Je bevalling is meestal niet het moment om er glamoureus uit te zien, dus ga voor een lekkere wijde joggingbroek, oma-onderbroeken, een of twee oversized T-shirts en een warme trui. Veel vrouwen krijgen last van koude voeten tijdens de bevalling, dus pak ook een paar dikke sokken of pantoffels in. Neem tot slot één of twee voedingsbeha’s mee.

Een bevalling kan best een tijdje duren, en je moet tussendoor vaak lang wachten. Vergeet dus niet om wat te eten en te drinken in te pakken. Ook een paar tijdschriften, je tablet of een goed boek zullen bij een lange bevalling goed van pas komen.

Nachthemd
T-shirt om in te bevallen
Warme sokken of sloffen
Badjas
Pantoffels
Wijd ondergoed (waar het kraamverband in past)
Voedingsbeha
Prettig zittende kleding (voor na de bevalling)
Toiletartikelen (tandenborstel, tandpasta, lenzenvloeistof, make up-removerdoekjes, eventuele medicijnen, haarelastiekjes)
Bril of lenzenbenodigdheden
Eventuele medicijnen|
Zoogcompressen
Boek, tijdschriften, kruiswoordpuzzel…
Koptelefoon (om eventueel muziek te luisteren)

Voor je partner

Het is prettig als je partner zich met de administratie bezighoudt, zodat jij alleen aan de bevalling hoeft te denken. Zorg dus dat al het papierwerk in de vluchttas zit, zoals verzekeringspapieren, een lijst met belangrijke telefoonnummers en jullie geboorteplan. Zo heb je deze altijd bij de hand.

Daarnaast is het prettig voor je partner om ook wat toiletspullen, schone kleding en snacks in te pakken. De kans bestaat immers dat de bevalling lang duurt. Tijdschriften, boeken of een laptop kunnen ook voor je partner prettig zijn om tussendoor wat tijd te doden.

Vergeet tot slot de camera niet, inclusief alle opladers, batterijen en geheugenkaartjes. Misschien hoef je niet zo nodig foto’s van de bevalling zelf, maar zodra jullie kleine wonder op je borst wordt gelegd, wil je ongetwijfeld het moment vastleggen. Zorg dus dat de camera direct binnen handbereik is.

Een tijdschrift, tablet of boek
Ondergoed
Set schone kleding
Toiletartikelen

Algemene benodigdheden

Verzekeringsbewijs
Identiteitsbewijs
Horloge (opmeten van je weeën)
Papieren van de verloskundige
Wat geld voor een kop koffie
Ponskaart ziekenhuis
Opgeladen mobiele telefoon
Oplader telefoons
Druivensuiker (voor wat extra energie)
Flesje water (eventueel ook voor de aanstaande vader)
Telefoonlijst (dokter, verloskundige, ziekenhuis, taxicentrale, familie en vrienden)
Foto- en/of videocamera (zorg dat de accu’s zijn opgeladen!!)
Parkeergeld
2 en 1 euro munt voor rolstoel in ziekenhuis

Zorg ook dat je bijtijds een autostoeltje hebt aangeschaft en dat deze in de auto is geplaatst.

Toch iets vergeten?

Kom je er in het ziekenhuis achter dat je toch iets bent vergeten in te pakken? Geen stress, waarschijnlijk ben je niet zover van huis. Zorg dat je in ieder geval je telefoon, je huissleutel en je portemonnee bij je hebt, dan valt er altijd wel wat te regelen.

liefs Marion

Meer informatie

Draai de checklist uit (pdf)
Weeën wegpuffen, wat zijn de verschillende ademhalingstechnieken?
Bevallingskleding. Wat draag je tijdens de bevalling? Dit zijn de mogelijkheden!
Iedere bevalling loopt op zijn eigen manier
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Zwangerschapsspiekbrief. Wanneer regel je wat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *