Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes en (over)gevoelig reageren op bepaalde aandoeningen. Bijvoorbeeld op bepaalde bacteriën in de urinewegen, met andere woorden een blaasontsteking.

Blaasontsteking

Zodra je een branderig gevoel ervaart tijdens het plassen moeten er al alarmbellen gaan rinkelen. Als je urine er ook nog eens troebel uitziet en sterker ruikt, is het verstandig om snel een afspraak te maken bij de huisarts en wat urine naar het lab te brengen. De kans is namelijk groot dat je een blaasontsteking of urineweginfectie te pakken hebt. Prima te verhelpen als je er op tijd bij bent, maar zeer pijnlijk en risicovol als je er iets te lang mee wacht. Een onbehandelde blaasontsteking kan namelijk leiden tot nierbekkenontsteking en een vroeggeboorte veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Dus zodra je het idee hebt dat het mis zou kunnen zijn, trek aan de bel bij de huisarts!

Verhoogde kans tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je – door je hormonen – wat meer kans op een blaasontsteking. Doordat de baby op je blaas drukt, loopt de urine ook wat lastiger naar je blaas, zodat je wat meer vatbaar bent. Bijna de helft van de vrouwen heeft tijdens haar leven minstens één keer een blaasontsteking en tijdens de zwangerschap is dit risico verhoogd.

Afgezien dat het behoorlijk vervelend kan zijn, kun je er ook niet mee door blijven lopen. Belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

lijn groen oudersenzo
Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Hoe herken je een blaasontsteking?

Vaker plassen

Je ervaart vaker het gevoel te moeten plassen (aandrang kan al pijnlijk zijn), maar soms komt er niet meer dan een paar druppels urine uit.

Pijn bij het plassen

Het plassen doet pijn (branderig gevoel).

Troebel

De urine kan er troebel uitzien en er kan zelfs (sporen van) bloed in zitten.

Ruikt sterker

De urine kan sterker van geur zijn.

Pijn in de buik/rug

Zeurende pijn in de onderbuik en/of onderrug.

Wat is een blaasontsteking eigenlijk?

Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Het is niet echt een specifiek zwangerschapskwaaltje, want dit kan ook gebeuren als je niet zwanger bent. Tijdens je zwangerschap heb je echter wel een grotere kans om het te krijgen. Dit komt omdat de groeiende baarmoeder, de blaas steeds meer opzij drukt. Hierdoor zal je wat vaker moeten plassen. De urine bevat echter wat meer voedingsstoffen dan normaal, en dat vormt een bron van ontstekingen, wanneer er restanten achterblijven. Probeer daarom goed uit te plassen, zodat ook de laatste druppels uit je blaas verwijderd worden en een eventueel restant urine, geen voedingsbodem voor ontstekingen kan worden.

Risico’s van een blaasontsteking

Een onbehandelde blaasontsteking kan leiden tot nierbekkenontsteking en kan vroeggeboorte veroorzaken. Zodra je nierbekkenontsteking hebt, krijg je hoge koorts en pijn rond je nieren. Ook is de kans groot dat je moet overgeven. Belangrijk om direct contact op te nemen met je huisarts, want dit is niet alleen voor jou gevaarlijk maar ook voor je kindje!

Een blaasontsteking kan in de laatste drie maanden, vervroegd de weeën opwekken.

Breng bij twijfel een potje urine voor controle naar de huisarts of gynaecoloog. Zwangeren worden geadviseerd vóór het plassen de ingang van de schede met water te wassen en de urine pas op te vangen wanneer er eerst iets uitgeplast is.

Behandeling blaasontsteking

Wanneer er sprake is van een ontsteking kunnen er medicijnen worden voorgeschreven. Een beginnende blaasontsteking kan nog vanzelf overgaan, maar dat is zeker niet altijd het geval. Mocht je medicijnen krijgen (antibiotica), maak dan de kuur af – ook als de klachten verdwenen zijn – zodat er geen bacteriën achterblijven die voor een nieuwe ontsteking kunnen zorgen.

Naast de antibiotica is het belangrijk zoveel mogelijk te drinken, zeker twee liter op een dag. Hoe vaker je moet plassen hoe sneller de bacteriën uit de urinebuis zijn verdwenen. Houd je urine zo zuur mogelijk. De bacteriën kunnen hier niet zo goed tegen.Het eten van citrusvruchten en slikken van vitamine C zorgt ervoor dat je urine zuurder wordt.

Ook al doet het plassen pijn, is het toch belangrijk om te blijven plassen.

Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Helemaal voorkomen kan je het niet, maar er zijn wel een paar punten waar je op kunt letten om de kans zo klein mogelijk te maken.

Drink voldoende!

Drink voldoende (minimaal twee liter vocht per dag).

Zorgvuldig toiletbezoek

Neem de tijd voor een toiletbezoek, stel deze nooit uit en plas zo goed mogelijk uit. Zelfs de manier van zitten kan ervoor zorgen dat je niet goed kan uitplassen waardoor bacteriën achterblijven. De juiste plashouding is: rechtop, beide voeten op de grond. Nog beter zou zijn als je de voeten op een verhoging zou kunnen zetten zodat je knieën omhoog komen.

Veeg het toilet altijd van voor naar achter zodat de bacteriën rondom de anus niet in de plasbuis kunnen komen.

Slapen met een lege blaas

Plas altijd voor je naar bed gaat, zodat je blaas zo leeg mogelijk is als je gaat slapen.

Plassen na seks

Na seksueel contact kun je het beste even plassen.

Juiste ondergoed

Draag zoveel mogelijk katoenen ondergoed (in plaats van synthetisch ondergoed) en gebruik geen geparfumeerde producten voor je vagina.

Let op je voeding en slik vitamine

Eet zo min mogelijk suiker, bacteriën zijn namelijk dol op suiker.
Drink cranberrysap en slik dagelijks extra vitamine C.

Vitamine B12-tekort

Chronische bloedarmoede kan de kans op een blaasontsteking vergroten, je bent namelijk hierdoor extra gevoelig voor bacteriële infecties. Als je vaak last hebt van een blaasontsteking kun je de huisarts vragen je hierop te onderzoeken.

liefs Marion

Meer informatie

Urineweginfectie? Zo kun je het voorkomen en genezen!
Weeën, welke zijn er en hoe kun je ze herkennen?
Vaginale schimmelinfectie Candidiasis, candidose of candida
Medisch alfabet
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Harde buiken tijdens je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *