Welkom in de wereld van Monopoly

Welkom in de wereld van Monopoly

Ik denk dat iedereen het spel Monopoly welk kent en het minstens één keer in zijn leven heeft gespeeld. Het spel staat vooral bekend om de straten en het geld maar vooral om de lange tijdsduur van een spelletje. Met een spelletje Monopoly kun je oudejaarsavond wel vullen, zal ik maar zeggen. Maar wat je er ook van vindt, eerlijk gezegd denk ik dat Monopoly wel het meest bekende gezelschapsspel is van Nederland.

Gek op Monopoly

Als kind was ik gek op Monopoly, die stapels bankbiljetten spraken absoluut tot mijn verbeelding. En toen waren het zelfs nog maar lage bedragen, zoals 1 gulden, 5 gulden en de hoogste was volgens mij 100 gulden. Maar Monopoly is met z’n tijd meegegaan, niet alleen in de waarde van het geld, maar ook de speelfiguurtjes hebben een make over achter de rug. Niks geen saaie pionnetjes meer en het klassieke spel heeft inmiddels ook allerlei leuke varianten gekregen.

Verschillende varianten van Monopoly

Inmiddels jaren later heb ik die Kalverstraat en Lange Poten wel gezien, maar gelukkig hoeven die ook niet meer mee te doen. Er zijn tegenwoordig namelijk heel vette andere varianten te koop! En geloof me, die zijn echt heel leuk om te spelen!
Ik ben daar eens ingedoken maar ik schrok echt van het enorme aanbod. Het liefst had ik ze hier allemaal willen vermelden, maar het is echt te veel. Ik beperk me dus even tot de meest opvallende varianten:

Ook van zo’n beetje alle hypes is wel een Monopoly versie te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Mario Kart, Fortnite, L.O.L. Surprise en er is zelfs een editie van Queen. Maar dit zijn ze nog lang niet allemaal, er zijn er echt nog heel veel meer!

En… er zijn onlangs weer nieuwe varianten toegevoegd. Maak kennis met Monopoly voor Millenials en (vers van de pers) Mevrouw Monopoly. Maar wat is er nou zo anders en leuk aan deze twee nieuwe varianten? Nou dat ga ik je vertellen! Want eigenlijk ben ik best heel enthousiast over deze twee varianten! Zo enthousiast dat ik kan verklappen dat – in dit huis – Monopoly weer op spelletjesavond gespeeld zal gaan worden.

lijn groen oudersenzo
Welkom in de wereld van Monopoly

Monopoly voor Millenials

Eigenlijk moet ik direct al lachen als ik de doos in mij handen houd en de tekst lees: “Vergeet onroerend goed, dat kun je toch niet betalen.” Vergeet de Kalverstraat en de Grote Markt, maar in deze editie maak je een reis over het bord en ga je coole plekken bezoeken waar je kunt eten, shoppen of even kunt chillen. Het spel is over als alle plekken zijn ontdekt en bezocht. De speler met de meeste ervaring, wint het spel. Dit spel draait dus niet om geld maar om ervaringen en mooie momenten.

Alles in deze editie is aangepast en in “Milleniumstijl”. Neem bijvoorbeeld de pionnen (een hashtag, fiets, fotocamera, Mr Monopoly, een zonnebril en een smiley) of de straten die vervangen zijn door plekken als: “3-daags muziekfestival”, “Karaokebar” of “Bij een vriend op de bank”. Natuurlijk zijn de “kans” en “Algemeen fonds” kaarten ook volledig aangepast. Zo is er bijvoorbeeld een kanskaart met de tekst: “Je celgenoot wordt gek van je gevlog over het leven in de gevangenis. Verlaat de gevangenis zonder te betalen.“

Of een Algemeen Fonds kaart met de tekst: “Je kunt zelfs de rekening van je studieschuld niet betalen. Ga direct naar de gevangenis.” Ik werd in ieder geval blij van dit spel. Het ziet er netjes en goed verzorgd uit en het is helemaal van deze tijd. Een speelronde duurt gelukkig geen eeuwigheid, maar gemiddeld zo’n 60 minuten. Dat is dus prima te doen!

Het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers en vanaf 8 jaar.

Specificaties Monopoly voor Millenials

NaamMonopoly voor Millenials
MerkHasbro
Prijs26,95 euro
LeeftijdsindicatieVanaf 8 jaar
Aantal spelers2-6 spelers
EAN5010993624713
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
Welkom in de wereld van Monopoly

Mevrouw Monopoly

Een echte vrouweneditie! Ik moest er enorm om lachen, vooral als ik lees: “Het eerste spel waarbij vrouwen meer verdienen dan mannen”. De mannen riepen hier echter gelijk in koor: “Ja maar dat is niet eerlijk! Dan spelen we het niet hoor!” Aanstellers natuurlijk, want het is gewoon een hartstikke leuk spel. Oók voor mannen!

Mevr. Monopoly is gemaakt door vrouwen, voor vrouwen… en hun dochters natuurlijk. Nou vooruit, jongens en mannen mogen ook meespelen en meevieren dat vrouwen hun mannetje staan!

In dit spel staan de uitvindingen centraal die door vrouwen zijn gedaan. Zonder vrouwen waren er bijvoorbeeld geen zonnepanelen geweest of WIFI (Horen jullie het mannen!? WIFI vinden jullie toch zo belangrijk?!) of lekvrije luiers. Je komt ze allemaal tegen in dit spel, want het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk uitvindingen gaat verzamelen. Ook in dit spel is alles aangepast aan deze vette editie. De pionnetjes in deze doos bestaan uit: de witte hoed, een wijn glas, horloge, vliegtuig, notitieblokje en een halter. De straten zijn vervangen voor uitvindingen zoals: de intrekbare hondenriem, batterijen voor een ruimtestation of chocolate chip cookies. Stuk voor stuk allemaal uitvindingen door vrouwen.

Het spel is afgelopen als alle uitvindingen zijn verkocht. De speler met het meeste geld wint uiteindelijk het spel. Speeltijd is ongeveer 60 minuten en het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers (vanaf 8 jaar).

Specificaties Mevrouw Monopoly

NaamMevrouw Monopoly
MerkHasbro
Prijs30,99 euro
LeeftijdsindicatieVanaf 8 jaar
Aantal spelers2-6 spelers
EAN5010993652273
Bestel directBol.com

En wat vond ik er nou van?

Monopoly lag bij ons heel lang ergens onderin de kast met heel veel nieuwe spellen er bovenop. Na zoveel jaar had ik het wel gezien. Deze varianten blazen echter weer een heel frisse wind door Monopoly land. Ik vind deze spellen absoluut uitnodigend om te spelen omdat het een volstrekt anders spel is geworden en toch ook nog een beetje vertrouwd is gebleven (zodat je ook geen uur over het lezen van de spelregels doet). Het heeft humor, entertainment en gezelligheid. Ik weet zeker dat we op de eerste de beste gamenight, een spelletje Monopoly gaan spelen en de kans is groot dat dit met beide edities gaat gebeuren, want ze zijn allebei hartstikke leuk! En die mannen hier in huis krijg ik echt wel zo ver om ook Mevrouw Monopoly te spelen, want uiteindelijk maken mannen natuurlijk net zoveel kans om te winnen als de vrouwen!

liefs Marion

Meer informatie

Printbare spellen van Asmodee
Levensweg is vernieuwd! Moderner en nog leuker!
Het leuke zoekspel Lynx van Identity Games
Spelletjesavond met Kippie!
Wat spelen we tijdens spelletjesavondje?

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon Met dank aan Hasbro.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *