De kersverse vader blues

De kersverse vader blues

Over kersverse moeders en alles wat er op hun pad komt kan je vrij veel vinden. Maar waar lopen kersverse vaders tegen aan? Want ze mogen dan misschien niet hoeven te herstellen van een zwangerschap en een (zware) bevalling, hun leven verandert net zo goed! Dus in dit artikel niet het vermanende vingertje richting ‘papa’ over wat hij vooral voor zijn vrouw en kind moet doen. Dit keer juist een artikel om deze kersverse vader te helpen met zijn eigen gevoelens…!

De mythen over het vaderschap
Vaders willen niet naar het damestoilet #hierkanhet

Bijkomen van de bevalling

Jawel, ook de man moet bijkomen van alle hectiek rondom een bevalling. Misschien heeft hij het kindje dan niet zelf op de wereld gezet, maar hij heeft wel machteloos moeten toezien hoe zijn levenspartner pijn had. En als de bevalling minder voorspoedig verliep, heeft ook hij de spanning gevoeld. Hij heeft alles klaar moeten zetten en ook erna nog van alles geregeld. Geboortekaartjes, aangeven bij de burgerlijke stand, in de nacht de luiers verschonen van een piepklein frommeltje. En dus is ook hij bekaf! Anders misschien dan de moeder, maar toch!

De kersverse vader blues

Minder vrijheid

Ook voor papa is het wennen om minder vrij te zijn. Het zal een beetje van zijn karakter afhangen hoe veel dit met hem doet, maar het is voor hem ook gewoon een feit dat hij om moet schakelen van een vrije jongen naar een vader met verantwoordelijkheden. Soms kan dat best even schrikken zijn. Natuurlijk wist hij het van tevoren. Maar weten en voelen is toch anders!

Slapen: wat is dat?

De eerste weken slaapt papa waarschijnlijk ook niet veel, maar hij wordt wel gewoon op zijn werk verwacht! Dat dat opbreekt is niet zo vreemd, natuurlijk.

Seks: verwarrende gevoelens

Lichamelijk gezien zal de vader waarschijnlijk veel eerder behoefte hebben aan seks, dan de vrouw na een bevalling. Buiten het feit om dat hij opeens te maken heeft met een vrouw die niet of minder wil, kan ook hij zelf zo zijn verwarrende gevoelens hebben. Hij heeft gezien hoe het kindje geboren is, zijn kindje drinkt uit haar borst en alles bij elkaar is haar vrouwelijkheid en de baby zo strikt met elkaar verbonden dat dit voor gemengde gevoelens kan zorgen. Want seks met datzelfde lichaam kan opeens voelen alsof dat niet mag of kan. Nu zal dit meestal weer snel verdwijnen, maar probeer als vrouw te begrijpen waar je man mee kan worstelen! Daarnaast is het ook een andere manier van seks hebben als ieder moment je baby in huilen uit kan barsten.

Seks na de bevalling
Te moe voor seks

Irritaties

Allebei moe en zoekende naar een nieuwe manier van leven: je kunt er een behoorlijk kort lontje door krijgen. Dat doen niet alleen de hormonen bij een vrouw, ook de man kan door alles behoorlijk snel uit zijn slof schieten. Besef dat jullie beiden moe zijn en het echt niet persoonlijk bedoelen…

Moedergevoelens schijnen er eerder te zijn dan vadergevoelens

Pas las ik dat een vader pas later echte vadergevoelens zou krijgen dan een moeder haar moedergevoelens. Of dit echt zo is? Ik neem aan dat dat bij iedereen weer anders is, hoewel ik wel denk dat het biologisch gezien vrij logisch is dat een vrouw direct ‘om’ is. Maar mocht het zo zijn dat je als vader niet meteen overloopt van liefde voor je kind: je bent dus niet de enige en het komt vast allemaal goed!

De kersverse vader blues

Help: hoe doe ik het goed?

Ook vaders krijgen het om hun oren gesmeten: goedbedoelde adviezen. Waarbij de ene collega het natuurlijk nog beter weet dan de andere. Om nog maar te zwijgen over de kritische adviezen van schoonmama… Onzekerheid is dan ook bij papa’s een veel voorkomend dingetje. Steun elkaar! En blijf bij jullie gevoel!

Waarom doet zij zo vreemd?

Als vrouw ga je door een mallemolen aan gevoelens door die akelige hormoonhuishouding van je. Tel daar de slapeloze nachten en de huiluurtjes van je baby bij op en het is niet meer dan logisch dat je weinig hebben kan. Maar voor je man is het soms niet meer te volgen. Hij doet zo zijn best, maar wat de ene dag het helemaal is, kat je de volgende dag opeens af! Beste papa’s onder ons: wij, vrouwen, kunnen er ook niets aan doen…we zullen ons best doen om ons in te houden!

Tja: papa, je moet nu de aandacht delen…

Het klinkt misschien wel een beetje raar, maar er zijn vaders die jaloers zijn op hun baby! Waarom? Omdat het kind wel heel veel aandacht krijgt van zijn levenspartner. Waar hij altijd gewend was om thuis alle aandacht te krijgen, zal hij deze opeens moeten delen met zijn kind. Probeer hem zoveel mogelijk ook te betrekken bij zijn kindje, wat al kan helpen. Plan af en toe eens tijd voor hem in. Laat hem weten dat je nog altijd net zoveel van hem houdt! Maar helaas voor papa: kleine ukkepuk heeft nu eenmaal veel aandacht nodig en moeders doen wat ze moeten en willen doen: hun kind verzorgen…

Liefs Wil

Meer informatie

Vaderschapsonderzoek of vaderschapstest
Themapagina: Vaders
Vaders willen niet naar het damestoilet #hierkanhet
Je omgeving en jouw zwangerschap
Schuldgevoel als ouder, hoe ga je hiermee om?
De mythen over het vaderschap
Vaderdag – Verwen Papa de hele dag!
Vaderdaggedichtjes en rijmpjes
7x Handige apps voor jonge ouders
Oudere vaders. Vader worden op latere leeftijd. Uitdaging of uitputting?
De natuurlijke band tussen vader en kind
Vaders nu versus vaders toen
Tienervader: Help ik word vader!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding”123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *