Bewust alleenstaande moeder worden: wel of niet doen?

Je weet (altijd al) dat je moeder wilt worden. Maar wat nu als die partner maar niet wil komen? Of misschien wil je wel helemaal geen partner, maar wel een kind? Dan zal ook jij vast wel eens stil staan bij het idee om dan maar alleen een kind te krijgen. Uiteraard kan dat, op een klein detail na: je hebt wel iemand nodig om zwanger te worden. Hoe ga je dat doen? En waar zal je nog meer rekening mee moeten houden? Bewust alleenstaande moeder, spreekt je het aan?

Bewust alleenstaande moeder worden: wel of niet doen?

Wacht ik op een partner of doe ik het alleen?

De eerste moeilijke kwestie waar je doorheen moet is de vraag of je het wel alleen wíl doen. Samen is het toch anders dan alleen. Natuurlijk zal je terecht kunnen bij anderen met vragen en dat soort zaken, maar die anderen zullen toch anders bij jou en je kind betrokken zijn. De enige die daar antwoord op kan geven, dan ben jij zelf! Zorg in ieder geval dat je wel een klankbord hebt en eventueel mensen achter de hand die in kunnen springen als er met jou iets aan de hand is! En bedenk dat je kindje vooral gebaat is bij liefde! En ja, dat kan je vast heel goed zelf geven…

Bewust alleen zijn

Zoals gezegd kan het ook zomaar zijn dat je er echt bewust voor kiest om alleen te blijven, maar heb je wel een kinderwens. Nu werd daar vroeger best raar naar gekeken en eigenlijk kon dat niet… Maar kijk eens om je heen: hoeveel kinderen groeien niet op in een gezin met 1 ouder? En dan is het maar de vraag wat er beter is: een gebroken gezin met al het verdriet er omheen, of een bewust alleenstaande moeder hebben. Luister naar je hart, maar oké: denk ook wel aan het hartje van je kindje! Overweeg bij je beslissingen rondom een vaderrol ook de behoeftes van je kleintje!

Een vaderrol

Toch zal je kindje dus een vader missen. En ja, laten we wel wezen, vaders hebben toch ook zo hun belangrijke invloeden op hun kind. En zeker niet alleen maar bij jongens. Maar kijk eens om je heen: misschien heb je wel een broer, een goede vriend of een ander betrouwbaar mannelijk persoon, die met alle liefde deze vaderrol op zich wil nemen en zo af en toe met je kindje bezig wilt zijn. Nu zijn er vast ook mannen die heel graag een kindje zouden willen, maar óók geen partner hebben. Kijk, dan is de zaak misschien helemaal zo beklonken, want waarom zou co-ouderschap alleen kunnen als je partners geweest bent? Zorg er wel heel goed voor dat alle afspraken duidelijk zijn en wettelijk vastgelegd, als het echt om ouderschap gaat (dus het erkennen van het kind door de vader).

Een onbekende vader of toch liever niet?

Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan een onbekende vader. Zo’n vader zal zich niet bemoeien met de opvoeding en belangrijke keuzes maken. Het kindje is dus helemaal echt jouw kindje. En wil je kind later wel de vader leren kennen, dan is het tegenwoordig ook gewoon mogelijk, omdat anonieme donorschap in Nederland niet meer mag. Maar probeer hierin ook eens aan je kindje te denken. Want is het eerlijk om je kind haar of zijn biologische vader niet te laten kennen als het nog kind is? Als ik de programma’s als Spoorloos zie, durf ik daar toch mijn vraagtekens bij te zetten…

Hoe zwanger worden?

Zwanger worden kan je, als alleenstaande vrouw, op meerdere manieren regelen. Er even vanuit gaande dat je geen ‘one night stand’ om deze reden overweegt, zijn er een aantal andere opties. Zo kan je wel het zaad van een bekende gebruiken, zonder met deze persoon te hoeven vrijen. Met een steriel setje, die je o.a. via internet of bij de apotheek kunt kopen, kan je jezelf insemineren. Dit kan thuis maar ook eventueel in het ziekenhuis. Natuurlijk kan je ook echt de medische molen instappen en kiezen voor kunstmatige inseminatie. Alleen zal je niet overal terecht kunnen, omdat niet alle klinieken openstaan voor inseminatie i.v.m. het ontbreken van een partner. Zij zijn puur gericht op inseminatie om medische redenen.

Voordeel thuis insemineren

Natuurlijk heeft het een voordeel om via de medische weg zwanger te raken. Maar een groot voordeel van zelf thuis doen, is toch dat het traject zo heel normaal verloopt. Jij beoordeelt zelf of je zwanger bent met een test en vervolgens ga je gewoon naar de verloskundige. Wel zal je dan dus iemand moeten weten die bereid is om zijn zaad te doneren op het moment dat jij in de juiste periode van je cyclus zit. Tel daarbij op dat zaad niet lang bewaard kan blijven en je begrijpt dat er best wel wat bij komt kijken! Natuurlijk kan je het ook eerst zo proberen en mocht het toch niet werken, dan pas de gang naar het ziekenhuis maken.

Volg je hart (en die van je kindje)!

liefs Wil

Meer informatie

Hoe word je een goede moeder? Nou, zo dus!
Alleenstaande moeder, niet altijd een bewuste keuze!
Waar blijft die roze wolk? Als het geluksgevoel uitblijft…
Bewuste thuisblijfmoeders
Oermoeders, bewust jonge moeders

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *