Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

Wij houden hier wel van een spelletjesavond, maar steeds hetzelfde spel spelen is natuurlijk niet leuk. Daar mag best wat afwisseling in zitten. Maar ja, wat is dan een leuk spel? Er worden genoeg spellen uitgebracht, maar ik ben natuurlijk op zoek naar de échte pareltjes. En die kregen we onlangs toegestuurd door Megableu. Twee vette nieuwe spellen, leuk vanaf een jaartje of zes en blijvend leuk tot 99-plus.

Ik vind het niet alleen leuk en gezellig om met elkaar spelletjes te spelen, ik vind het ook fijn om ouderwets rond de tafel met elkaar te kunnen lachen. Geen pixel-afleidingen door smartfoons (in de keuken aan de oplader) en aandacht voor elkaar. In deze hectische maatschappij lijkt dat bijna een luxe te worden.

Het belang van spelletjes

Het spelen van spelletjes is overigens niet alleen leuk en gezellig, het is voor kinderen ook behoorlijk leerzaam. Het leert ze samen te spelen, op de beurt te wachten, oplossingsgericht te denken, het inzicht in oorzaak-gevolg wordt vergroot en kinderen maken kennis met het gevoel van winnen en verliezen. Daarnaast leren kinderen tellen als er een dobbelsteen in het spel zit en bij sommige spellen wordt zelfs de motorische ontwikkeling geprikkeld. Denk bijvoorbeeld aan spelletjes waarin gebouwd moet worden.

Maak het allerbelangrijkste is natuurlijk het plezier met elkaar. Maak er een gezellig moment van en geniet van en met elkaar. Er mag gelachen worden en daarom moet een spel niet te moeilijk zijn. Het moet goed passen bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind, want anders zou het juist frustrerend kunnen werken. Let daarom goed op de leeftijdsindicatie, die doorgaans vermeld wordt op de doos of pas de spelregels een beetje aan zodat het voor iedereen leuk is.

Spellen zijn aangepast

Van kleins af aan speel ik al regelmatig spelletjes met Rocco. In de loop van de jaren zijn de soort spellen aangepast aan zijn leeftijd en nu hij vijftien is, speelt hij natuurlijk gewoon alles wat wij ook leuk vinden. Bij ons worden vooral veel spellen gespeeld waarbij gelachen kan worden. Denk aan spellen als Party & co, Teken het maar of Gebarentaal. Spellen waarbij je dingen moet uitbeelden, of waar het aankomt op je tekentalent (wat we niet hebben). Maar wat ik net al zei, je wilt ook wel eens wat anders. Bijvoorbeeld één van deze twee nieuwe spellen! Want ze zijn allebei hartstikke leuk! Ik ben dus heel benieuwd welke jij zou kiezen tussen deze twee?! Want ik weet het niet. De spellen zijn allebei zo anders, dat ik het lastig kiezen vind.

lijn groen oudersenzo
Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

Bank Attack

Bij het zien van de doos, had ik geen idee wat ik van dit spel kon verwachten. Het zag er echter wel leuk uit, dus mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Bank Attack is een coöperatief spel om de groepsgeest te ontwikkelen en te versterken.

Wat zit er in de doos?

In de doos zit een kluis (zonder batterijen, dus daar moet je nog wel voor zorgen als je wil spelen. Je hebt drie AA batterijen nodig), 8 plastic gereedschappen, 20 geldbriefjes, 12 goudstaven en de spelregels.

Wat is de bedoeling

Je hebt met elkaar een missie. Binnen 5 minuten moet de bank worden gekraakt en het liefst zonder fouten, want als er drie fouten worden gemaakt, gaat het mis…
Snel binnen, snel buiten… Niemand raakt gewond. Je team: Hacker, Money man, Lookout, Explosives Expert. Je strategie: luister aandachtig naar de instructies en word stinkend rijk. Maar laat een steek vallen, en het alarm zal afgaan! De spanning stijgt iedere seconde.

Hoe werkt het?

Zodra je de kluis aanzet, begint het spel. Het is de bedoeling dat je met elkaar de kluis gaat kraken en zonder fouten. Je speelt bij dit spel niet tegen elkaar maar mét elkaar. Je hebt elkaar nodig want iedereen heeft een taak. Help elkaar waar nodig, want de ketting is niet sterker dan de zwakste schakel…

Naarmate het leven hoger wordt, wordt de tijd korter en stijgt de spanning. Level 5 is echt behoorlijk pittig om te spelen en van de spanning krijg ik steeds de slappe lach waardoor ik fouten begin te maken. Een enorm pluspunt aan dit spel is het feit dat je dit spel samen speelt. Je wint met z’n allen of je verliest met z’n allen. Geen competitiviteit maar juist saamhorigheid. En dit gaat zeker niet ten koste van de spanning, want dat heeft dit spel absoluut.

Zeker een aanrader! Voor jong en oud! Niet voor niets in België gekozen voor het Speelgoed van het jaar!

NaamBank Attack
MerkMegableu
Prijs24,95 euro
LeeftijdsindicatieVanaf 7 jaar
Aantal spelers2-4
EAN3760046789518
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

5 Seconden

Van dit spel had ik wel eens gehoord, maar ik had het nog nooit gespeeld. Het leek me echter hartstikke leuk en was er vooraf van overtuigd dat ik er best goed in zou zijn. Ik weet toch best wel veel? Ja, maar probeer er maar eens binnen de 5 seconden op te komen! En daar zit precies het probleem!

Wat zit er in de doos?

In de doos zitten 376 kaarten, waarvan 200 junior vragen en 552 vragen voor iedereen, 12 pas-vragen, 12 wisselkaarten, 6 pionnen, een speelbord, een timer en de spelregels.

Wat is de bedoeling?

5 Seconden. Het razendsnelle woordspel voor snelle denkers met meer dan 700 grappige en originele vragen voor jong en oud! Je moet dus binnen 5 seconden drie antwoorden geven op een vraag. De vragen zijn niet moeilijk, want het gaat om de snelheid en niet zozeer om je kennis. Maar de ratelende timer, is onverbiddelijk! Want als hij stil valt, mag je niks meer zeggen en is je beurt voorbij.

Hoe werkt het?

Je krijgt dus een vraag en daar moet je drie juiste antwoorden op geven! De vragen zijn echt niet zo moeilijk, dus daar ligt de moeilijkheid niet. Denk bijvoorbeeld aan vragen als: “Noem 3 namen, die uit 3 letters bestaan” of “Noem 3 dingen die beginnen met de letter B”. Nou dat soort vragen dus. Vragen die je met twee vingers in de neus zou moeten kunnen beantwoorden. Juist. Behalve als er een ratelende timer je vertelt hoe kort 5 seconden duurt. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar bij mij slaat alles direct dicht. Bij de eerste ratel, weet ik niks meer. Ineens zijn mijn hersenen veranderd in een bol met watten en weet ik niks meer. Er komen allerlei gedachten in mijn hoofd waar ik niks mee kan, maar die deur waar de antwoorden achter zitten, wordt stevig dicht gehouden.

In de praktijk vond ik het spel dus behoorlijk lastig, blijkbaar ben ik een stuk minder stressbestendig geworden in de afgelopen jaren, dan ik door had. Rocco danste echter door het spel. Die leek nergens moeite mee te hebben. Die heeft al zijn kaartjes goed beantwoord. Terwijl ik ergens aan het begin van het spelbord bleef hangen.
Vond ik het daardoor minder leuk? Nee zeker niet. Want ik kreeg steeds opnieuw de slappe lach door mijn eigen stommigheid.

Mocht je nog verliezers bij dit spel kunnen gebruiken? Nodig mij maar uit. Met mij aan tafel voel je je zelf absoluut een stuk minder dom.

Naam5 Seconden
MerkMegableu
Prijs22,95 euro
LeeftijdsindicatieVanaf 6 jaar
Aantal spelers3-6 spelers
EAN3760046785336
Bestel directBol.com
lijn groen oudersenzo
Wat spelen we tijdens een spelletjesavond?

Spellenspektakel

Het spellenseizoen staat voor de deur! Wat is er fijner dan om in de koude en natte wintermaanden samen een bordspel te spelen? Laat je inspireren tijdens het Spellenspektakel, de gezelligste en grootste spellenbeurs van Nederland. Met honderden speeltafels waar je de nieuwste bordspellen kunt uitproberen, winkels met nieuwe en tweedehandsspellen en verschillende toernooien, is het Spellenspektakel dé plek voor bordspelliefhebbers. Kom je met het hele gezin? Neem dan een kijkje op het Kinderplein. Kinderen kunnen allerlei bordspellen spelen en hun creativiteit de vrije loop laten door te bouwen of te knutselen. Wegens het succes van de vorige edities vindt het Spellenspektakel dit jaar op een nieuwe, grotere locatie plaats, namelijk in de Jaarbeurs Utrecht. Op 9 en 10 november 2019 staat de Jaarbeurs volledig in het teken van bordspellen!

liefs Marion

Meer informatie

Bordspellen om de natte herfstdagen met elkaar gezellig te maken
Welkom in de wereld van Monopoly
Levensweg is vernieuwd! Moderner en nog leuker!
Pictionary Air: Een super vet tekenspel
Printbare spellen van Asmodee
Spelletjesavond met Kippie!
Welkom in de wereld van Monopoly

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

#spon Met dank aan Megablue.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *