Wat is De Billings ovulatiemethode?

Wat is De Billings ovulatiemethode?

Jullie proberen zwanger te worden, spannend! Terwijl de een het liefst met een ovulatietest precies berekent wanneer de meest vruchtbare dagen zijn, laat de ander zich het liefst verrassen en vrijt hooguit een paar keer vaker. Maar er is nog een andere manier om in te schatten wanneer je als vrouw het meest vruchtbaar bent: met De Billings Ovulatiemethode (BOM).

Handig hulpmiddel

De Billings Ovulatiemethode is een hele natuurlijke manier om de kans op zwangerschap te vergroten, namelijk door zelf in de gaten te houden hoe je vaginale afscheiding verandert. Het cervixslijm (ook wel baarmoederhalsslijm genoemd) verandert van kleur en structuur wanneer je meest vruchtbare dagen naderen. Als je jouw vaginale afscheiding in de gaten houdt, heb je zo een heel handig hulpmiddeltje om te bepalen wanneer jullie kans op zwangerschap het grootste is!

Wanneer ben je het meest vruchtbaar?

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Soms langer, soms korter, en soms is deze onregelmatig. We rekenen de menstruatiecyclus vanaf de eerste dag van de menstruatie. Ongeveer een week later verdikt het baarmoederslijmvlies zich: dit doet het om alvast een omgeving te creëren voor een eventueel bevruchte eicel later in de cyclus. Hierna volgen je meest vruchtbare dagen: gemiddeld zijn dat de drie dagen voor en één dag na je eisprong. Een eicel leeft slechts 12-24 uur, maar zaadcellen kunnen wat langer in de omgeving van de baarmoeder overleven totdat de eicel uit je eierstok ‘springt’.

In een cyclus van 28 dagen vallen de meest vruchtbare dagen gemiddeld op dag 11-15. Hierna sterft de onbevruchte eicel af en maakt je baarmoeder zich klaar om het eitje, met het verdikte baarmoederslijmvlies, het lichaam uit te werken: je menstruatie.

lijn donker geel oudersenzo
Wat is De Billings ovulatiemethode?
lijn donker geel oudersenzo

Lees je lichaam

Helaas gaat deze berekening nooit precies op, want elke vrouw heeft net een andere cyclus. Om toch zelf, zonder metingen of doktershulp, in te schatten wanneer je het meest vruchtbaar bent kun je De Billings Ovulatiemethode gebruiken. Misschien kun je zelfs op basis van het lezen van dit artikel al een grove schatting maken in welke fase je zit: je herkent waarschijnlijk de verschillende vormen van vaginale afscheiding wel een beetje. Hieronder vind je een overzicht van de fasen en hoe je kunt herkennen dat je in deze fase zit.

Menstruatiecyclus na pilgebruik

Fase 1: onvruchtbaar basispatroon

Na je menstruatie is er in eerste instantie weinig slijm in je vagina aanwezig; deze voelt juist een beetje droog aan. Maar zodra het baarmoederslijmvlies zich klaar gaat maken voor de eisprong, voelt je vagina vaak wat vochtiger en komt er zo nu en dan slijm vrij. Dit is dik, troebel, kleverig; niet doorzichtig, en ook niet elastisch. De afscheiding is in deze fase wit of gelig van kleur en ook vaak wel brokkelig te noemen.

Volgens De Billings Ovulatiemethode is dit je onvruchtbaar basispatroon: zaadcellen komen moeilijk door het dikke slijm heen en overleven anders de hoge zuurgraad niet.

Fase 2: de meest vruchtbare dagen

Zodra de eisprong nadert wordt je afscheiding helder, vloeibaar en erg elastisch: als je het tussen duim en wijsvinger houdt, kun je er een rekbare draad van maken. Zaadcellen kunnen wél door dit baarmoederhalsslijm heen zwemmen.

Je vagina voelt glad aan. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt is de vagina zelfs glibberig en opgezwollen. Sommige vrouwen kunnen de eisprong letterlijk voelen. Dit manifesteert zich als een zeer plaatselijke pijn, links of rechts onderin de buik. In de twee of drie dagen voorafgaand aan de eisprong, op de dag zelf en gemiddeld nog één dag erna ben je vruchtbaar.

De dag na de piek, de eisprong, is het slijm al niet meer doorzichtig en rekbaar. Het ziet er eerder vlokkerig uit en voelt kleverig. Dit kan een dag of 3 aanhouden, of je hebt helemaal geen afscheiding.

lijn donker geel oudersenzo
Wat is De Billings ovulatiemethode?
lijn donker geel oudersenzo

Fase 3: onvruchtbare fase

Drie tot vier dagen na de piek gaat je lichaam over in de onvruchtbare fase. In deze periode heb je minder afscheiding, en de afscheiding die je hebt is droog en korrelig. Niet langer ondoorzichtig, maar eerder wit of zachtgeel. De onvruchtbare fase duurt ongeveer twee weken, inclusief de menstruatie. Vlak voor de menstruatie kan het slijm nattig worden.

Onderzoeken cervixslijm

Je hoeft niet te wachten tot het slijm je onderbroek bereikt. Breng twee schone en droge vingers in je vagina tot aan de baarmoedermond, en druk daar een beetje slijm uit. Het kan handig zijn hiervoor één van je benen op een verhoging neer te zetten om de baarmoedermond goed te kunnen bereiken. Haal je twee vingers uit elkaar wanneer ze uit de vagina zijn en kijk of het slijm rekbaar is. Hoe rekbaarder, hoe groter de kans dat je eisprong nabij is en je volop vruchtbaar bent!
Uiteraard beïnvloedt een opgewonden gevoel en het vrijen zelf dit onderzoek van je cervixslijm: doe het onderzoek dus op een neutraal moment.

Je leert je lichaam steeds beter kennen

Houd je vaginale afscheiding een tijdje goed in de gaten, en je zult zien dat je een steeds beter beeld krijgt van je cyclus inclusief de vruchtbare dagen. Het kan handig zijn om in een boekje bij te houden wanneer je welke variant van slijm hebt. De Billings Ovulatiemethode is een laagdrempelige, effectieve manier om te beoordelen wanneer jullie de grootste kans hebben om zwanger te raken. Veel succes en plezier!

liefs irene

Extra informatie

Themapagina: Zwanger worden en zwangerschap
Hulp bij het zwanger worden, wat houdt IUI in?
10 Tips om sneller zwanger te worden
Gezond zwanger worden
Ingevroren eicellen: voor wie en waarom?
Cyclus en vruchtbaarheid
Vruchtbaarheid en voeding
Baby making seks
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Vruchtbaarheidsproblemen

Bronvermelding

Tekst: Irène Storm
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *