Zwanger worden met overgewicht

Zwanger worden met overgewicht

Voor dames met overgewicht is zwanger raken niet altijd vanzelfsprekend. Je gewicht kan namelijk een grote rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen. En ook tijdens de zwangerschap loop je extra risico´s. We leggen je uit wat deze risico´s zijn en hoe je de kans op complicaties vermindert.

Overgewicht

Meer dan de helft van de Nederlandse volwassenen kampt met overgewicht, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistieken. We spreken van overgewicht als iemand een Body Mass Index (BMI) hoger dan 29 heeft. Vijftien procent van de mensen heeft zelfs een vorm van obesitas. Van alle Nederlandse vrouwen heeft 41,6 procent te maken met overwicht. Een groeiend probleem, dat verschillende gezondheidsproblemen mee zich mee brengt.

BMI

Bij een BMI van 30 of hoger spreken we van overgewicht. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken: een verhoogde kans op suikerziekte bijvoorbeeld, hart- en vaatziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker. Je kunt zelf je BMI berekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters. De perfecte BMI-score ligt tussen de 20 en 25. Scores daar boven of onder kunnen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid. Bij een BMI van 35 is de kans op een zwangerschap al 26% lager, dan bij een BMI tussen de 21 en 29. Bij een BMI van 40 is de kans op een zwangerschap zelfs 43% lager.

lijn groen oudersenzo
Zwanger worden met overgewicht

De risico’s van zwanger worden met overgewicht

Overgewicht kan dus invloed hebben op je kans om zwanger te raken en het kan voor complicaties zorgen tijdens de zwangerschap. Naarmate het overgewicht ernstiger is, ontstaan er meer risico’s. Wat zijn de risico’s precies? En de gevolgen?

Een onregelmatige cyclus

De maandelijkse menstruatie kan ontregeld raken door overgewicht. Het kan ervoor zorgen dat je onregelmatig ongesteld wordt of dat de eisprong zelfs helemaal uitblijft. Zwaarlijvigheid heeft ook invloed op het zwangerschapshormoon in ons lichaam. Bij zwaardere mensen kost het het lichaam meer moeite om insuline aan te maken. Dit kan voor een verminderde aanmaak van zwangerschapshormonen zorgen, omdat het lijf alle energie al nodig heeft voor de aanmaak van insuline.

Verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap

Overgewicht geeft ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Een grotere kans op zwangerschapssuiker bijvoorbeeld, een hoge bloeddruk en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk. Bij zwangere vrouwen komen keizersnedes 1,5 keer zo veel voor dan bij vrouwen met een gemiddeld gewicht, bovendien is het vaker nodig om de bevalling op gang te brengen. Kinderen van moeders met overgewicht hebben ook vaker aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje of een hartafwijking. En ook een hoog geboortegewicht wordt vaker geconstateerd bij dergelijke zwangerschappen. De geboorte van een groot kind kan moeizamer verlopen en de kans op een slechte start van het kind na de geboorte is hierdoor groter.

Meer kans op kinderen met overgewicht

En dan is er nog de kans dat kinderen van forse moeders in hun jeugd ook te maken krijgen met overgewicht. Naast complicaties voor en tijdens de zwangerschap, heeft het dus ook invloed op de verdere groei van je kind. Je eetgedrag tijdens de zwangerschap heeft namelijk enorm veel impact op de basis die jij je kindje meegeeft qua stofwisseling en lichaamsgewicht. Kinderen met overgewicht lopen op hun beurt ook weer de nodige gezondheidsrisico. Daarnaast worden kinderen die wat dikker zijn vaak gepest, wat voor depressieve klachten kan zorgen.

Afvallen om zwanger te worden

Om de risico’s tot een minimum te beperken, is het belangrijk om zo goed mogelijk op gewicht te zijn voordat je zwanger raakt. Een gezonde eet- en leefstijl zijn hiervoor essentieel. Let op een gevarieerd eetpatroon en zorg ervoor dat je de nodige vitaminen en mineralen binnen krijgt. Ook voldoende beweging is van belang. Pak bijvoorbeeld de fiets naar het werk, in plaats van de auto of ga voor een abonnement bij de sportschool. Probeer geleidelijk aan af te vallen en volg nooit een crash dieet! Wil je hier graag persoonlijk begeleiding bij, praat er dan eens over met je huisarts of een diëtiste over je probleem.

Liefs Marlouk

Meer informatie

Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Billings Ovulatiemethode. Bereken je vruchtbare dagen!
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Eicellen invriezen – Uitstellen van je vruchtbaarheid
Hulp bij het zwanger worden: wat houdt IUI in?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *