Zorgvuldig omgaan met restjes. Twee recepten!
Door de maatregelen rondom COVID-19 zijn wij sterk in inkomen achteruit gegaan. Bij mij houden veel adverteerders de hand op de knip waardoor de omzet achteruit is gelopen en mijn partner (ook zzp’ er) heeft zelfs al een paar maanden helemaal geen opdrachten meer. Normaal gesproken is hij werkzaam als professioneel trauma-acteur (Lotusslachtoffer). Een beroep dat zich niet (of lastig) laat uitvoeren op anderhalve meter afstand. We gaan dit wel overleven, zelfs als het nog een paar maanden langer gaat duren, maar het betekent wel “de hand op de knip” en zorgvuldig omgaan met de boodschappen en dus ook met restjes. Misschien is dit bij jullie ook het geval en daarom wil ik graag een paar van mijn bezuinigingen met jullie delen.
Deel je tip!
Heb jij ook nog een goede bezuinigingstip? Deel hem dan met onze andere bezoekers door deze in de reacties onder dit blog te vermelden! Zo helpen we elkaar deze crisis door!
Boodschappen laten bezorgen
Mijn boodschappen doe ik op dit moment zoveel mogelijk één keer per week. Ik kies er bewust voor om ze te laten bezorgen met Picnic. Zij bezorgen (bestellingen vanaf 35 euro) het gratis bij je thuis! Het voordeel hiervan is dat ik geen impulsaankopen kan doen en ook geen “lekkere trek snabbels” onnadenkend in mijn kar kan gooien. Bij de bestelling denk ik na over een weekmenu en bestel alleen het allernoodzakelijkste. (Ook goed voor de lijn – en dus gezondheid – trouwens).
Mocht je trouwens overwegen dit ook te gaan doen, dan kan ik je een kortingscode van 5 euro geven MARI5773. Dat is overigens #nospon want iedereen die bestelt krijgt zo’n code om te delen met vrienden en bekenden. Ik deel het gewoon met jullie omdat iedereen wel een voordeeltje kan gebruiken.
Zorgvuldig omgaan met restanten
Door slechts zoveel mogelijk maar één keer in de week boodschappen te doen is de kans groot dat je aan het einde van die week restjes overhoudt. Dat komt deels omdat ik altijd wat extra groente bestel (om eventuele spontane mee-eters welkom te kunnen heten) of omdat we ergens in de week spontaan iets anders gingen eten (brood, snack, of ‘on the road’). Alles moet echter eerst op voor ik verse producten laat komen, anders is de kans groot dat het uiteindelijk wordt weggegooid en dat is zonde. Verse producten zijn al duur genoeg.
Afhankelijk van de restantjes kies ik uit het maken van twee gerechten. Met deze basis kun je eindeloos variëren en is het resultaat puur afhankelijk van de restanten. Het enige wat je hiervoor echt in huis moet hebben en standaard in de voorraadkast hoort te liggen is macaroni (in welke uitvoering dan ook), mayonnaise en bouillonblokjes.
Koude macaronischotel
Een simpel gerecht wat ook nog eens super lekker is tijdens warme zomerdagen. Je kunt het als hoofdgerecht nemen maar het leent zich ook prima als bijgerecht bij de barbecue. Perfect geschikt als je nog maar weinig restjes hebt.
Afgekoelde gekookte macaroni (zorg voor een kleine bite)
Paprika
Tomaat
Komkommer
Fijn gesnipperde ui of lenteui
Partysticks, augurk en/of zilveruitjes
Blikje mais (of doperwten)
Blik ham, gegrilde kipfilet, stukjes vleeswaren, blikje vis of gekookte eieren (afhankelijk wat je die week over hebt)
Peper, zout, kerrypoeder
Mayonnaise
Yoghurt
Alle groente snij je in kleine stukjes en van de mayonaise, yoghurt, peper, zout en kerrypoeder maak je een frisse dressing. Om de dressing extra fris te maken kun je er een scheutje zure sap van de partysticks of zilveruitjes aan toe voegen. Heb je nog een verdwaalde citroen, dan kun je daar een beetje van de sap gebruiken.
Heb je toevallig nog andere groente liggen, schroom dan niet om die er ook door te doen. Groenten die prima toegevoegd kunnen worden zijn: bleekselderij (rauw), sperzieboontjes (gekookt), snijbonen (gekookt), verse kruiden (rauw), et cetera.
Groentesoep
Heb je wat meer groente over? Van bijna iedere groente (of mengeling hiervan) kun je een soep maken. Het enige dat je nodig hebt voor de basis is een bouillonblokje, knoflook en een ui. Als je het echt lekker wil maken doe je er na afloop nog een kruidenkaasje doorheen of wat crème fraiche (als je dat toch nog hebt staan) en je hebt een heerlijke soep! Nodig voor deze soep:
Restant groente (sperziebonen, snijbonen, komkommer, paprika, tomaten, bloemkool, courgette, doperwten, bleekselderij, et cetera)
Knoflook en ui
Olijfolie
2 Bouillonblokjes (afhankelijk van de hoeveelheid)
1 liter water (afhankelijk van de hoeveelheid en hoe dik je soep moet zijn)
Peper en zout
Optioneel: kruidenkaasje, verse kruiden, crème fraiche/slagroom
Snijd alle groente in grove stukken. Kook het water. Fruit een paar minuten de fijngesneden knoflook en ui in een beetje olie. Gooi de groente er bij en bak dit een paar minuten mee. Schenk het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe. Laat dit 20 minuten koken.
Als alles goed is doorgekookt, blender dan alles tot een smeuïge massa. Maak de soep op smaak met wat peper (uit de pepermolen) en zout. De soep is nu al erg lekker maar je kunt hem verfijnen door er bijvoorbeeld een kruidenkaasje (crème fraiche of slagroom) doorheen te roeren, verse kruiden (maggi uit de tuin!) aan toe te voegen of misschien heb je nog een restje gehakt? Dan kun je daar soepballetjes van maken. Wil je er een maaltijdsoep van maken, gooi er dan nog een handje vermicelli, macaroni of rijst doorheen. Even door laten koken en klaar is je heerlijke soep!
Kleine extra tip
Heb je een tuin of groot balkon? Kweek dan je eigen verse kruiden, dan heb je ze altijd bij de hand om de maaltijd op smaak te brengen. Kruiden die het in eigen tuin heel goed doen zijn verse munt (ook lekker als thee), maggie (moet in de vaste grond, maar komt ieder jaar in volle glorie terug), peterselie en bieslook. Die kruiden zijn bijna niet kapot te krijgen, dus ook prima te onderhouden als je geen groene vingers hebt. Maggie doet het altijd maar een paar maanden echt goed (voorjaar) maar dan pluk ik het gelijk voor de rest van het jaar en vries het in. Zo heb ik het hele jaar verse maggie door de soep en groentesaus. Zo lekker!
Een plant dat het ook erg goed doet en nagenoeg geen onderhoud nodig heeft en waar je heel veel vruchten van kunt plukken is de braam! Het lijkt wel onkruid zo hard het groeit, maar ieder jaar kan ik er meerdere potten jam en gelei van maken. Heerlijk op de boterham of cracker en over het ijs! En als je het goed wekt, dan kun je daar een jaar plezier van hebben!
Vergeet de code niet!
Eet smakelijk! Laat Picnic maar weer komen, want de koelkast is weer leeg. Ga je voor het eerst bij Picnic bestellen? Download dan de handige app op je smartfoon of tablet en vergeet de code niet! De eerste 5 euro is hiermee verdiend!
Meer informatie
Drie keer vegetarische soep
Keto recepten
Recepten van lekkere, gezonde soepjes voor de lunch
De vijf lekkerste herfstrecepten
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com