Voorbereiding op de brugklas

De brugklas! Je kleine mannetje of vrouwtje wordt groot. Je zult nog meer afstand moeten gaan nemen van zijn belevingswereld. Waar je op de basisschool nog regelmatig in zijn schoolwereldje rond kon lopen, gaat dat nu (bijna) niet meer lukken. En dan die afstand: waar de basisschool gewoon in de woonwijk stond, staat zijn nieuwe school misschien wel in een heel andere woonplaats, meerdere kilometers verderop. Hoe ga je hiermee om en vooral ook: wat kan je voor je kind doen?

Voorbereiding op de brugklas

Kennis maken met de nieuwe school

Natuurlijk is deze grote verandering niet alleen een aanslag op jou als moeder (of vader, natuurlijk), maar voor je kind is het zeker een wereld van verschil. De basisschool, waar hij bijna zijn leventje lang heeft rondgelopen, gaat hij verlaten om vervolgens terecht te komen in een levensgroot gebouw, waar hij opeens de kleinste weer is. Maar het voelt natuurlijk ook als spannend en als ‘nu ben ik groot’! Wees met hem enthousiast over zijn opgroeien, zodat hij vooral de leuke kanten benadrukt zal krijgen. Ga met hem naar de open dagen, laat hem de eventuele aangeboden workshops doen en laat hem ook een stem hebben in welke school zijn nieuwe school wordt. Zo wordt hij alvast vertrouwd met de sfeer op deze school en kiest hij ook de school die het beste in zijn wereldje past.

Route rijden

Moet je kind ook nog eens veel verder gaan fietsen, oefen de weken voordat hij erheen gaat alvast de route. Dit geeft hem zelfvertrouwen (en jou ook) dat hij de weg wel weet te vinden. Gaat hij met een groepje anderen? Laat ze alvast in de vakantie een keer met elkaar gaan, zodat er gekeken kan worden hoeveel tijd ze eraan kwijt zijn…

Huiswerk

Een grote verandering voor veel kinderen is het huiswerk. Ze zullen best al weleens huiswerk gehad hebben, maar iedere dag en ook zoveel? Veel scholen zullen rustig hiermee beginnen en de kinderen hierin begeleiden. Maar natuurlijk kan je dat thuis ook doen. Loop de eerste tijd met je kind zijn agenda door (van papier of digitaal) en probeer samen met je brugpieper een planning te maken. Overhoor, vooral de woordjes bij vreemde talen zijn hierom berucht, maar heb wel vertrouwen in je kind. Zegt hij dat hij klaar is, accepteer dit dan ook. Je kind zal immers zelf moeten leren om te leren! En dan kan het weleens nodig zijn om je hoofd te stoten, zullen we maar zeggen.

Pubers

Helaas komt ook tegelijkertijd de puberteit om de hoek kijken. Ben je de draad een beetje kwijt? Was hij altijd zo trouw aan schoolwerk en altijd lief tegen jou, maar gooit hij nu zijn hoofd in de wind en is hij brutaal? Niet schrikken, pubers menen het meestal helemaal niet zo kwaad. Ze weten gewoon even geen raad met zichzelf. Probeer te blijven praten en gaat het fout op school? Wacht niet te lang, trek aan de bel. Ze hebben niet voor niets een mentor. Maar een goede mentor zal op school zelf ook al doorhebben dat het niet grandioos gaat en contact met jou opnemen!

Grote veranderingen

De grootste veranderingen zijn, naast de afstand en het huiswerk, ook het hebben van een lesrooster, veel meer verschillende vakken en ook dus zoveel verschillende docenten. Nu kan dit juist fijn zijn, maar er zijn ook kinderen die meer van overzicht en regelmaat houden en hier echt aan moeten wennen. Jij kent je kind! Weet je dat je kind dit moeilijk kan gaan vinden, probeer hem of haar dan hier op voor te bereiden door dit duidelijk uit te leggen en te benadrukken dat ze wel een mentor hebben waar ze altijd bij terecht kunnen met vragen over wat dan ook. Geef ook school aan als je denkt dat je kind problemen op dit gebied kan hebben. Of andere zaken zoals faalangst. Een school zal daar dan rekening mee kunnen houden en het kind extra kunnen begeleiden of in de gaten houden.

Zelf doen

Maar als ouder zal je je voor moeten gaan houden, dan je kind nu echt groot wordt. Heb vertrouwen in je kind en geef hem de ruimte om de dingen op zijn manier te gaan doen. Wees altijd voor hem aanwezig, als hij je nodig hebt! Want al zijn ze groot, ze blijven toch ook nog klein…

liefs Wil

Meer informatie

SvPO: School voor Persoonlijk Onderwijs: wat zijn de voordelen?
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
De middelbare school. Wat is er anders?
Help, mijn kind moet naar het VMBO!
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *